en çok satılan ve en az okunan kitaplardan birisidir.* okumak şerefine nail oldum.
üç ciltten oluşur. sadece birinci cilt, marx'ın sağlığındayken yayımlanmıştır. diğer ciltler marx'ın ölümünün ardından engels tarafından yayımlandı. birinci cilt, özetle sermayenin üretim sürecini anlatır. kitabın diğer ismi ''ekonomi politiğin eleştirisi'dir.
kitabın zor olmasının başlıca sebebi, marx'ın kapital'i yazdığı sırada avrupa'nın burjuva emek-değer teorisine aşina olmasıdır.
şimdilerde bu teoriden hepimiz bihaberiz.
okuyacaklara tavsiyelerim:
1-klavuz eşliğinde okuyun. rühle ve harwey'in kapital'i okuma klavuzları var.
2-felsefe ile ilginiz yoksa hiç bulaşmayın. hegel felsefesine aşinaysanız hiç durmayın.
3-gram iktisat bilmenize gerek yok. -''iktisat bilmiyorsan okuma'' diyenlere ithafen.
4-sol yayınları, kapital'in en berbat çevirisidir. yordam yayınlarını tavsiye ederim.
5-1. cilti okumadan diğer ciltlere asla ve asla geçmeyin.
6-bölümler halinde okuyun.
7-kapital'i okumadan evvel, marx hakkında ne biliyorsanız ya da bildiğinizi düşünüyorsanız unutun.
8-biraz kendini ele vermeyen yapısı olduğu doğru kapital'in ama şunu asla unutmayın ki ''Bilime giden düz ve kestirme yol yoktur ve ancak onun dik patikalarında yorucu tırmanmaları göze alanlar pırıltılı doruklarına ulaşabilirler.''
kolay gelsin.
* hacmi korkutur. bu yüzden bu kitabı edinenlerin çoğu oku(ya)maz.
finansal konularda cahil olmayan matematik mühendisi olarak anlayamadığım kitap. okumanızı tavsiye etmiyorum anlaması çok zordur. önceki girdilerde denildiği gibi akademisyenlere dönük kitap eleştirisine katılıyorum. ülkemiz gençliği zaten cin aliler ile kitap okuma hayatını bitirirken bu kitabı okumasını beklemek çok saçmadır. kitabı okuduktan sonra meta kelimesi size çok şey ifade etmeye başlayabilir. metalar metalar metalar ne lan diye kitabı okurken kendisine defalarca sövdüm. üniversite hayatında iktisadi dersler aldığım halde kitaptan birşey anlamıyorsam bu kitabı övüp duran cahil solcuların kitabı okumadığı kesindir. bir özeti kısaltılmış(sadeleştirilmiş) hali varsa bilen aydınlatsın.
Oldukça ağır bir kitaptır, emek ve meta bağlı konular işlemiştir, paranın eleştirisi, kar zarar ve saf maddenin işlemiş maddeye göre değerlerini anlatmıştır. Tam bir baş yapıttır, bolşevik devrimi veya diğer adıyla ekim devrimi'nin başlamasında bu kitaptan bilgi akarak harekete geçilmiştir. Ben kendi yorumumu katarak size bilgi vereyim, kitap kesinlikle çok ağırdır çok okumak istiyorsanız anladığınız kısımları biryere not ederek biriktirin parçalar kendiliğinden yerlerine oturmaya başlayacaktır. birden 200 sayfa civarında okumayın beyniniz bulanır kısa kısa okuyarak kitaptan faydalanabilirsiniz.
henüz bitiremediğim ama bu azimle bitireceğim kitaptır; merak ediyorum mübarek ne yazmış diye, herkes bir şeyler diyor ben de en iyisi git al bir oku dedim, iyi yapmışım. *
okumadan önce belli bir düzeyde entellektüel bilgi birikimi gerektirir yoksa anlaşılması aşırı derece zordur. okuduktan sonra ise kritiğini yapmak aşırı derecede zevklidir.
şu kadar zamanda şu kadar okunur okunması gerekir filan gibi sözler yerine okuyanların dipnotlar paylaşması gereken kitaptır. e zordur sıkıcıdır falan ama başka ne?
en çok emek verilen kitaptır. en azından marx'ın, 22 yaşında yazmaya başlayıp, 49 yaşında matbaaya vermesini göz önünde buludurduğumuzda, kutsal kitaplardan bile değerli olduğunu görürüz. incil'den, sonra en çok çevirilen ve satılan kitap olması, ayrıca japonlar'ın, çizgi roman, çin'lilerin, müzikale çevirmeleri herşeyi anlatıyor sanırım.
ufuk genişletmek için, farklı düşünmek için, beyin fırtınası yapmak için okunması gereken kitaptır. ayrıca başlayıp bitiremediğim kitaptır. zaten o kitabı bitirebilecek olsaydım okulu uzatmazdım.