aynı zamanda kapitalizmin hemen hemen bütün terimlerini de tanımlamış kitaptır. serbest piyasa, likidite, para hareketleri, borsa, pazar, personel, işçi, patron gibi pekçok kapitalist kavram ekonomi tarihinde ilk kez bu kitapta tanımlanmıştır.
"ödenmemiş artı-emeğin doğrudan üreticilerden çekilip alınmasının özel iktisadî biçimi, doğrudan üretimin kendisinden doğan ve kendisi de belirleyici bir öge olarak onu etkileyen, yönetenler ile yönetilenlerin ilişkisini belirler. ama, bunun üzerine de, üretim ilişkilerinin kendilerinden doğan iktisadî topluluğun tüm oluşumu, böylece de aynı zamanda onun özel siyasal biçimi yerleşmiştir. tüm toplumsal yapının ve onunla birlikte egemenlik ve bağımlılık ilişkisinin siyasal biçiminin, kısacası, buna uygun düşen özel devlet biçiminin, en içteki sırrını, gizli temelini açığa vuran şey, her zaman, üretim koşullarına sahip olanlar ile doğrudan üreticiler arasındaki ilişkidir."
hakkında iyi bir kapitalistin kesinlikle okuması gereken kitap olduğu düşünülen, hatta bazı geyik muhabbetlerinde "ağbi das kapitali okusam, kapitalizmi çözerim, paranın amına koyarım" gibi iddialara kurban giden döneminin kitabıdır. bu muhabbetleri çeviren insanların kafalarının basmadığı şey kapitalizmin her kriz eşiğinden yeniden şekillenmesi, evrim geçirmesidir.
bir kapitalistin das kapital' den öğreneceği şey artı değer teorisi falandır. e bunu da her iş adamı bilir. iş adamını geçtim yanında eleman çalıştıran marangoz da bilir.
3 cilt olup yaklaşık 100 tl olan kitaplar serisidir. Alıp okunmak istenir ama öğrenci bütçesini sarsar. E kitap olarak okunması da hipermetropluğa sebebiyet verir. Bu nedenle acilen korsanı aranan seridir. Karl Marx'a ayıp olacak ama o da kitabın fiyatını görse izin verirdi herhalde. Tabi ilk etapta adam smith'in ulusların zenginliği okunmalı ve onun anti tezi olduğunu düşündüğüm bu kitap daha sonra okunmalıdır.
Das Kapital: Kritik der politischen Ökonomie, Karl Marx tarafından yazılmış ve kısmen Friedrich Engels tarafından elden geçirilmiş olan politik ekonomi üzerine yazılmış çok kapsamlı bir eserdir. Kitap kapitalizmin eleştirel bir analizidir. ilk cildi 1867 yılında yayınlanmıştır. Toplam üç cilttir. 2. ve 3. ciltler Marx'ın ölümünden sonra, dostu ve çalışma arkadaşı Friedrich Engels tarafından notlarının düzenlenmesi sayesinde yayınlanabilmiştir.
benim diyen adamın anlayamayacağı, anlamak için kırk fırın ekmek yemesi gereken kitaptır. kitabın insanlar tarafından anlaşılmasını sağlamak,kitaptaki matematiksel formülleri açıklamak için çok sayıda kitap yazılmıştır.
bir ekonomik düzenin hayatımda okuduğum en mükemmel eleştirilerinden biridir. Marx, Kitapta kişileri anlatılırken "kapitalistler" diye genel bir ad takarak çok güzel bir şekilde alaya almıştır. kitap, Kapitalist ekonomik düzenin kendi kendini yok edeceği mantığına ve Proleteryanın bu düzeni yok etmede en büyük rolü oynayacağı mantığına dayanır. (bkz: dünyanın bütün işçileri birleşin)
evimde bulunan 1. cildine sadece bakmakla yetindiğim eser.
anlamak için ciddi bir birikime sahip olmak gerek. ama hiç anlaşılmaz diye bir kural da yok. öteki kitaplar gibi okumamak gerek. mesela kapital okumaya başlıyorsan yanına bir kaç yarıdmcı kitap koyman gerek. roman gibi açıp sayfa sayfa okumakta imkansız. okunur ama bir şey anlaşılmaz. not almak, sözcüklerin karşılığına bakmak, kavramları araştırmak şart. zaman ve sabır isteyen bir şey. iyisi mi boşverin. komünist parti manifestosu diye bir şey var açın onu okuyun. adamlar herkesin anlayacağı şekilde yazmışlar. onu da 10 defa aldım 9 defa kaybettim. işin boku çıktı hep yarım kaldı. ama güzeldi. bayağı anlaşılır yani.
bir kaç kez okumaya yeltendiğim ama anlamadığım için denemekten vazgeçtiğim, yıllarca kitaplıkta öylece durduktan sonra bir arkadaşımın doğumgününde kendisine hediye ettiğim kitap.