sol yayınlardan çıkan türkçesi 2000 sayfadan fazla ve toplam 3 cilt olan bu kitap oldukça rahat, anlaşılır ve sade bir dile sahiptir. ancak verdiği örneklerde kullanılan ingiliz brimleri can sıkıcı olsada ilerleyen süreçte bunların birer nicelik olduğunu göz önünde tutup, niteliğin ağırlı yanında hafif kaldığını farkedersiniz ve okumanızdaki aksaklık ortadan kalkar.
bu kitap, bir ekonomi bilimi kitabı olduğu için dünyanın tinsel açıdan temel dinamiği olan ekonomi ile ilgisiz insanlar tarafından zor ve anlamsız olarak değerlendirilecektir. körler için ise zamanı geçmiş başarısız bir deneme anlamı taşımaktadır. kitabın en temel hatası marx'ın maddeyi(metayı) usdan önceye getirip yanlış bir temellendirme yapmasıdır. geri kalan bütün okuduğum kısımları doğrudur. doğruluğu, deneyimleri kendine bağlaması yani bütünden gelerek bütün parçaları kapsaması ile gerçeklemiştir.
ilk başta yine marx'ın kapitalin öncesinde yazmış olduğu "grundrisse" okunursa iyi olur. zorlananlar için yardımcı kitaplar mevcuttur fakat el altında onlarca marxist akademisyen tarafından hazırlanmış "marksist düşünce sözlüğü" var ise iş daha bir kolaylaşacaktır.
ekonomi ve iktisat biliminin sadece soyut rakamlardan ibaret olmayıp tarihin akışı ve medeniyetin oluşmasında ne kadar kilit bir öneme sahip olduğunun kavranmasını sağlar.
das kapital'e gelene kadar ki kitapları okuyan için sorun yok ama doğrudan veya kulaktan dolma bu işe heveslenenler içinse söylencek tek bi söz var; (bkz: ebenin amına mart karı gibi yağarım)
hemen hemen herkesin okuduğunu iddia ettiği, ama söz konusu yapıtın tr deki satış potansiyeli incelendiğinde , bende okudum diyenlerin yüzde doksana yakınının okumadığı sonucuna varılan '' hayatın temel maninestosu'' olan bu eseri okumak büyük marifettir.
eserin boston üniversitesi ekonomi bölümünde ders kitabı olarak okutulduğu düşünüldüğünde, kapitalizmin kendi temel açmazlarını, onu alabildiğince eleştirip özünü betimleyen bu yapıttan yardım alarak yamamaya çalıştığı sonucunu çıkarmak güç olmaz.