babası ölmüş muhtaç öğrencileri okutmak üzere 1863 yılında, zamanın ilerici devlet adamları Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Hariciye Nazırı Sakızlı Esad Paşa ve Trabzonlu Ali Naki Efendi öncülüğünde kurulmuştur. 1993-1994 öğretim yılında, sarıyer'deki son derece modern yerleşkeye taşınmış, çağdaş bir ortam içinde öğretimine devam etmektedir.
gecen haftaki mersin buyuksehir belediyesi maglubiyetinden sonra, bugun ligin 7. haftasinda kendi evinde *oyak renault'ya acimamis olan istanbul temsilcisi. dacka'da soner senturk 14 sayi 5 rebound 6 asistle oynarken, daniel hammonds da 13 sayi 4 rebound 6 asistle galibiyette buyuk rol oynamislardir.
yarin mersin'de mersin buyuksehir belediyesi ile karsilasacak olan takim. son uc macini kazanan dacka'da moraller yuksek ve maca mutlak galibiyet parolasi ile cikacak. kadrosunda herhangi bir eksigi bulunmayan dacka, ust siralardaki iddiasini simdiden surdurebilmek icin mersin'i mersin'de yenmek zorunda.
ilkokul 3. sınıfı bitirdikten sonra kazandıgım yatılı olarak okudugum mükemmel ötesi okul. sadece babası olmus olan ogrencilere egitim veriliyor ve son derece esit.kimsenin bir digerinden fazla parası yok cunku kimsenin parası yok para kavramını yitirmis bir okul kendi bunyesinde. aklınıza gelebilecek her seyde herkes esit kosulda..ilkokuldan liseyi bitirene kadar ogrenciye her konuda destek oluyorlar tum ihtiyacları karsılanıyor universitede barınma,burs ihtiyacları karsılanıyor..kısacası dackaya katıldıktan sonra omur boyu yanınızda..
okula yapılan yardımlarla yasatılmakta olan kurum ogrenciler icin sosyal bircok alternatif barındırıyor.ben 4. sınıftayken seramik ve vitray yapıp basketbol oynuyordum.turkiye ucuncusu bile olmustuk heey gidi gunler.sadece ben degil okuyan tum ogrenciler birden fazla aktiviteye dahildi.
egitimle degisen yasam sloganını benimseyen okulumun adresi de surda;
ozlenilir sık sık.bagıs yapılası bir kurumdur sonuna kadar hak etmektedir.bilmem kimin camisinin minaresini yaptırmak icin baslatılan destek kampanyasının parasını her ogrenci icin yuz bin defa hak edendir. her kurban bayramında ole saf salak bır suru koyun dana kesene kadar en azından parasını bu kuruma bagıslamak gerekir..
hatta boyle kurumları gelistirmek gerekir ki halkına ayak muamelesi yapan ananı da al git burdan diye boguren adamların ogulları gemiciklere binmesindir.
Küçükken bir ablamız, okuduğu şiirde daçkalı için pazar günlerini cuma günlerinden daha fazla sevmeye başlamaktan bahsediyordu. işte o zaman Darüşşafaka kanını taşıyorsunuz demektir.
Şimdi, her şeyiyle özlediğim okulum.
fatih çarşamba'da bulunan binasının meşhur mu meşhur yeşil, kocaman büyük kapısı şu an sarıyer'deki kampüste de bulunmaktadır nostalji olarak. ayrıca rock garden'ın duvarından atlayarak, kaçan öğrenciler ve peşlerindeki hocaların anılarıyla doludur o bahçe! bekar yaylası, ceviz ağaçları, kocaman futbol sahası ile bir tarihtir. kimler gelmiş kimler geçmiştir.
fatih çarşamba'daki orijinal bina istanbul'un tarihi siluetine, belki de en çok ve en güzel katkıları sağlamış kişi olan, mimar balyan efendi tarafından yapılmıştır. kurumun boşalttığı binalar, ki istanbul'un en mutena ve hoş yerlerinden birinde konumludurlar, 1994 yılından beri boştur, perilidir. darüşşafaka'nın ayrılmasını müteakiben fatih'teki binalarını fethullah gülen cemaatine yakın eğitim kurumları güncel değeri üzerinden alıp kolej yapmak istedi ise de buna elbette kahramanca ve çağdaş hislerle izin verilmemiş, memleket için bittabii daha hayırlı olan, bu gavur yapısı binaları çürütme, farelendirme, atıl bırakma ve satışından gelebilecek yeşil sermayenin elinin değdiği trilyonlara vatandaşça el sürdürmeme edimi tercih edilmiştir.
yetim yuvasıdır. hayatımın en güzel yıllarını gecirdigim mekandır. aynı yatakhanede 60 tane hanzoyla birlikte yatmak zorunda kaldıgımız, yılbaslarında parti yapılıp hediyeler verilen, lise 3 lerin kendilerini dunyanın sahibi zannettiği ve bu hissin saltanat halinde bir sonraki seneye devrettigi ve de son olarak mezun olduktan sonra daha da degerlenen kocaman bir evdir. dackalı olmak bir ayrıcalıktır.
tam adı "özel darüşşafaka lisesi"dir. padişah fermanı ile kurulmuştur. mekteb-i sultani olarak da adlandırılır. devlete memur yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. ilk binası fatih-çarşamba'dadır. 1994 yılında maslak'taki dev kampüse taşınmıştır. eğitim dili ingilizcedir. ilkokul 3. sınıfı bitiren yetim ve durumu olmayan öğrenciler özel sınav ile burada yatılı olarak okumaya hak kazanırlar. toplamda 7 yıllık eğitimden sonra öğrenci buradan mezun olur. lakin kendisinden önce ve sonra mezun olanlar ile kardeş gibidirler. okul sonrası hayatta da her şey eskisi gibi devam eder. mezunların hepsi iyi üniversitelerden mezun olup kendilerini yetiştirmiş insanlardır.
bir de basketbol takımı vardır 1.ligde. 1914 yılında kurulmuştur. 2 şampiyonlukları vardır.