tam adı "özel darüşşafaka lisesi"dir. padişah fermanı ile kurulmuştur. mekteb-i sultani olarak da adlandırılır. devlete memur yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. ilk binası fatih-çarşamba'dadır. 1994 yılında maslak'taki dev kampüse taşınmıştır. eğitim dili ingilizcedir. ilkokul 3. sınıfı bitiren yetim ve durumu olmayan öğrenciler özel sınav ile burada yatılı olarak okumaya hak kazanırlar. toplamda 7 yıllık eğitimden sonra öğrenci buradan mezun olur. lakin kendisinden önce ve sonra mezun olanlar ile kardeş gibidirler. okul sonrası hayatta da her şey eskisi gibi devam eder. mezunların hepsi iyi üniversitelerden mezun olup kendilerini yetiştirmiş insanlardır.
bir de basketbol takımı vardır 1.ligde. 1914 yılında kurulmuştur. 2 şampiyonlukları vardır.
Tam tamına 8 yılımı geçirdiğim ve şu an git 8 sene daha oku deseler hiç düşünmeden evet diyeceğim, öğrencisine sanki kendi evladıymış gibi davranan muhteşem eğitim kurumu.
yetim yuvasıdır. hayatımın en güzel yıllarını gecirdigim mekandır. aynı yatakhanede 60 tane hanzoyla birlikte yatmak zorunda kaldıgımız, yılbaslarında parti yapılıp hediyeler verilen, lise 3 lerin kendilerini dunyanın sahibi zannettiği ve bu hissin saltanat halinde bir sonraki seneye devrettigi ve de son olarak mezun olduktan sonra daha da degerlenen kocaman bir evdir. dackalı olmak bir ayrıcalıktır.
fatih çarşamba'da bulunan binasının meşhur mu meşhur yeşil, kocaman büyük kapısı şu an sarıyer'deki kampüste de bulunmaktadır nostalji olarak. ayrıca rock garden'ın duvarından atlayarak, kaçan öğrenciler ve peşlerindeki hocaların anılarıyla doludur o bahçe! bekar yaylası, ceviz ağaçları, kocaman futbol sahası ile bir tarihtir. kimler gelmiş kimler geçmiştir.
Kuruluşu 1863 yılına uzanan ve o dönemin koşullarının yarattığı bir kurumdur. Kelime anlamı "Şefkat Yuvası" dır. Babanın ailenin tek gelir kaynağı olduğu dönemde sık sık yaşanan savaşlar, pek çok aileyi zor durumda bırakmıştı. Bu toplumsal sorun karşısında harekete geçen dönemin önde gelen devlet adamları, babasını yitirmiş ve okula gitme imkanı bulamayan yoksul çocuklar için Darüşşafaka'yı kurdu. Darüşşafaka, ilköğretim 3. sınıftaki çocukları sınava kabul ediyor. Sınavı kazanan babasını kaybetmiş ve maddi koşulları yetersiz çocuklara 4. sınıftan itibaren kapılarını açıyor. Lise bitimine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayarak, çok iyi bir eğitim fırsatı sunuyor. Kurum 1971 yılına kadar erkek çocukları eğitim için kabul etti. ilk kez 1971 yılında 77 kız öğrenci Darüşşafaka'ya alındı. Bugün ise 927 öğrencinin 391'ini kız öğrenciler oluşturuyor. Kız öğrencilerin sayısı her geçen gün artıyor ve son iki yıldır sınav birincileri kız öğrenciler arasından çıkıyor. Günümüzde anne kaybının maddi ve manevi yinden baba kaybından farksız, hatta daha da önemli olabileceği gerçeğinden hareketle Zekeriya Yıldırım'ın başkanı olduğu kurum başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayını alarak önümüzdeki yıldan başlayarak sadece babasını değil annesini kaybetmiş ve maddi durumu yetersiz kız ya da erkek öğrencileri bünyesine almaya başlayacağını açıkladı. Durum 14 Nisan 2012 tarihinde yapılacak olağanüstü genel kurulda netlik kazanacak. Hep kötü şeyler olacak değil ya, bu da güzel bir şey işte... Nihayet birileri görmüş eşitsizliği...
babası ölmüş muhtaç öğrencileri okutmak üzere 1863 yılında, zamanın ilerici devlet adamları Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Hariciye Nazırı Sakızlı Esad Paşa ve Trabzonlu Ali Naki Efendi öncülüğünde kurulmuştur. 1993-1994 öğretim yılında, sarıyer'deki son derece modern yerleşkeye taşınmış, çağdaş bir ortam içinde öğretimine devam etmektedir.