bilgi eksikliği olan, okumamis yazmamis, bol televizyon izleyen kişidir. mesela dedem. mehmet ali birand la kanal d haber izlenmektedir ;
- ula aç sesini ne diyo bu kel ?
- dede darwin i engellemis tayyip !
- darwin mi, o kim yav ? tanimiyom darvin mürvin.
- dede evrim evrim. teorisi vardi adamin çok onceden. tüm dünya tanıyor, bilimadami.
- hee, niye engellemisler, gomunist miymiş ?
- yok dede, insan evrilmistir demiş, evrile evrile bu güne geldik diyo...
- heee, amunahoim dogru soylemis. gavur mu bu uşak ?
- gavur dede. bizden değil.
- zaten bizden çıhmaz böyle adamlar...
- ama insan maymundan gelmistir dedi diye tayyip engellemis adami.
- tayyip once emekli mayışına zam yapsın. karışmasın pırofesürlere.
- öyle...
yeni başlayanlar için efenim yeniden irdeleyelim istedim teori nedir i;
teori: çok sayıda gözlem ve deneylerle desteklenebilen bir hipoteze teori (kuram) denir. bir başka deyişle teori kökleşmiş bir hipotezdir. ancak teori deneylerle ispatlanmış olmasına rağmen, bunun aksinin ispatlanması da mümkündür. örneğin dalton'un atom teorisi olarak bilinen "atom, maddenin bilinmeyen en küçük parçasıdır" iddiası günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. gelişen bilim ve teknoloji atomdan çok daha küçük parçaların -örneğin kuarkların- varlığını ortaya koymuştur.
yani demem odur ki; bilimsel açıdan yasalaşmamış her teori tartışmaya açıktır. aksi iddia edilebilinir olmalıdır. evrim teorisine muadil olarak " akıllı tasarım teorisi" de vardır. elbette bunun doğruluk ve yanlışlığını zaman ve gelecekteki bilimsel çalışmalar belirleyecektir.
önemli olan bilimsel bir konuyu tartışmaya yeteneğinin olmadığı farkedildiğinde yine ve yeniden popülarist duygulara yenilip sen şu cusun ben bu cuyum, ben darwin e inanrım sen Allah a şeklinde çemkirmemektir. ha! yazar akpli midir? hayır. ama insanların bu derece tahammülsüz olması ve fikir münazarası yapmayı bilmemesinden rahatsızdır.
şimdi hacı, adam ülkenin başbakanı. beğenirsin, beğenmezsin orası ayrı bir tartışma konusu. eh! adam başbakanlık gibi popüler ve reytingi olan bir makamın sahibi olunca, televizyon, radyo, gazate ve bilmumum basın yayın organları tarafından konu olarak işlenince, o ülkede yaşayan insanlarında o adamı son derece iyi tanımaları gayet normal bir durum gibi göründü bana. bu durum ne zaman ve asıl önemlisi neden şaşılacak bir durum olarak algılanmaya başlandı hayret ile karışık merak içerisindeyim.
neyse, şimdi gelelim darwin meselesine. her şeyden önce şöyle bir iddiam var ki; bu lafı ortaya muhterem, darwini öğreneli daha bir hafta filan olmamıştır. neyse! ama artık nereden nasıl öğrendiyse (afferim tabi öğrenmek iyidir) hoşuna gitmiş, ilginç bulmuş daha sonra da "madem öğrendim ben bu adamı, başkaları da benim bu adamı öğrendiğimi öğrensin" şeklinde memleketimiz gençlerinde son derece yaygın olan bir duygu yoğunluğu yaşamıştır. bu da normaldir. buraya kadar normal.
bundan sonra işle biraz karışıyor işte. yaşamış olduğu durumu ortaya koyma şekli çok garibime gitti benim. çok mantıksız geldi. düşünüyorum da benim babaannemin darwin i bilmesine gerek yok. ya da bizim mahallenin muhtarı ahmet amca darwin ile pek ilgilenmez gibi geliyor bana. ötesi ahmet amcanın darwinle ilgilenmesi için ortada bir neden olduğunu da sanmıyorum.
demem şu ki; darwin tayyip karşılaştırması biraz abes kaçmış ortağam. hani bilen yine bilsin ona lafımız yok. bilgi güçtür eyvallah da...olmamış bu. yani göl diyorum, maya diyorum. kuşlar falan.
ha! bir de şu var; diyelim ki adam darwini tanıyor ama ülkesinin başbakanını tanımıyor. o zaman ne olacak? bana göre de darwini ülkesinin başbakanından daha çok tanıyan insan süzme gerizekalıdır. neyse.
darwini bilip "receb beyi" bilmese ne derdik? gazete okumuyor, tv dahi izlemiyor ve yurttaş dahi olamamış, hatta cumhurluğu becerememiş, demokrasiyi bilmiyecek yada içine sindiremeyecek kadar cuhela demez miydik? kısacası bu sorunun ayakları yere sağlam basmıyor. bence de msd'nin dediği gibi "madem öğrendim ben bu adamı, başkaları da benim bu adamı öğrendiğimi öğrensin" şeklinde darwin'in karizmasıyla (iyi yada kötü) artislik veya "evrimciyim lan ben akp'ye de muhalifim" deme çabasının ürünüdür.
arkadaş halkı geç, başka bir dalda ilim erbabı dahi adam smith'i,ibni rüşd'ü, weberi ya da imam gazaliyi bilmek zorunda değil ki... Bu asırda uzmanlaşma önemli. hobi olarak genel kültürü geliştirirse kaymaklı ekmek kadayıfı ama uzman değilse, meraklı değilse, o kişiyle ilgili üniversite okumadı ise ve dedem gibi daima geçim derdi ile uğraşmakta ise ona ne bunlardan. erdoğansa kiminin karizmatik lideri, kiminin azılı düşmanı, kimininse kahvedeki muhabbet vesilesi. onu bilmemesi üstelik dış basında dahi ortadoğu nedenli sürekli zikredilen birini bilmemek ondan 1000 kat büyük cahilliktir.