Yanılmıyorsam ilk akp hükümetlerinin birinde kendisine maliye bakanlığı teklifi götürülen ama kabul etmeyen dünyanın en iyi ekonomi profesörüydü! Gördük ki halen öyle!
akp'nin ilk zamanlarında ekonominin başına geçmesini çok istediği (massachusetts teknoloji enstitüsü) ders veren ekonomi profesörüdür.
kendisi artık chp'nin danışman kadrosunda. bu ülkemiz için mükemmel bir haber, kendisinin türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için mükemmel çözüm önerileri bulunmakta.
akp'nin ilk zamanlarında ekonomi bakanı olacağı dedikoduları dolaşan ancak gerçekleşmeyen. mit'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ders veren ekonomi profesörüdür.
bugün ilginç bir açıklama ile gündeme gelmiştir.
''Diktatörlükler hiçbir zaman kendi başlarına gitmiyorlar. Ekonomik krizler içinde… Ekonomik krizler çoğu zaman demokrasiye yol açıyorlar. Ve buna rağmen, bu zorluklara rağmen demokrasiler bu katkılarda bulunuyorlar" ifadelerini kullandı."
meşhur bir kitabın co-author'u yani eşyazarı. why nations fail kitabın adı. ikinci dünya savaşı sonrasında karl polanyi'nin öncülüğünü yaptığı hirschman, geschrenko gibi özellikle kalkınmacı ülkeler üzerine çalışmış iktisatçılar tarafından sürdürülmüş ve günümüzde inanılmaz popüler hale gelmiş bir ekol bu. günümüzde amerikan akademisinin çok büyük kısmı bu ekolden. işte acemoğlu, chibbers, vivek, peter evans, andersen ve sair. bu aslında son derece sorunlu bir ekoldur. yeni kültürcülüğü tetiklemekle kalmaz onu yeniden üretir de. ve aslında bütün bu entelektüel sofistikasyonun arkasında 90'lı yılların "emperyal" tartışmalarına eklemlenebilmiş, yani küresel kapitalizmin ihtiyaçlarına en uygun yanıtı verebilmiş beslemelerin implikasyonları bulunabilir küresel kapitalizmin durumunu bir kenara atarsak bile hele hele bizim gibi ülkeler için son derece geçersiz, sorunlu, oryantalistik unsurlar barındırır kurumsalcı iktisat. kısaca kitabın bu kadar popüler olduğu sizi yanıtmasın derim. birçok akademik makalede bu kitabın karikatür bir eser olarak tavsif edildiğini gördüm. zaten son yıllarda akademik olmasına rağmen belki de fazla popülerleşen iki tane kitap var. birincisi bu. ulusların düşüşü. diğeri de jared diamond'un guns, germs and steel eseri. o eser de tarih yazıcılığında yine özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazanmış "environmental history" yani çevre tarihi perspektifinin bir karikatürüdür. akademik kitapların popülerleşmesinde bir sorun yok. ama popüler olmuş her akademik eseri bir kitabı mukaddes mertebesine çıkarmak hatalı olur. örneğini verdiğim iki kitap -ki biri bu başlıkta mümaileyh acemoğlu'nun kitabı - akademik çevrelerde kendi alanlarında en yetkin kitaplar değil. çok ağır eleştirilmiş eserler. biri kurumsalcı ekolün karikatürü diğeri çevre tarihçiliğinin.