üzerinde değişiklikler yapılmasa veya değiştirme gücü bulunulmasa haklı sayılabilecek önermedir. fakat, senelerdir her türlü iktidar gücü ellerinde olmasına rağmen, her türlü değişiklik ve dikta gücü bulunmasına rağmen bu durum değişmemişse, o zaman sıkıntı anayasa da değildir. yapılması gerekenleri iktidar gücünüze rağmen yapmadıysanız, anayasaya sırf darbe döneminde yapıldı diye darbe anayasası deme hakkınız bulunmaz.
ayrıca, siz de yeni anayasayı ohal döneminde yapacaksınız. bu da ohal anayasası o halde... gözümde bir farkı yok.
şuan akp ve tayyip erdoğan'ın var dediği darbe anayasası, darbe anayasası değil. 2010 referandumunda değiştirdiler o anayasayı. sonrasında meclisten bir kaç madde geçirerek değişiklikler yaptıkları oldu. darbe anayasasından kurtulalım mantığıyla evet diyecek olan varsa biraz daha düşünsün.
Değişmesinin zamanı çoktan geldi tüm Türkiye'nin istediği en çok şeylerden bir tanesi olmasına rağmen değiştirilmesini sadece Ak Parti istiyor. Peki bu geri kalan insanlar korkak mı ? Neden yıllarca darbe anayasası istemeyip değişsin istiyoruz dendi?
Herkesin lafta istediği fakat sadece Ak Parti hükumetinin değiştirmek istediği anayasa. Siz değil misiniz darbeye karşı çıkanlar hak ve özgürlük savunucuları ? Hani neredesiniz? Ak Parti işe elini uzatırken siz son sürat depara kalkıştınız kaçıyorsunuz. Korkaklar muhalefet yapmamalı bence
kimi geri zekalı yandaşın boş boş konuşmasına sebep olan anayasadır. lan, değiştirmeye niyeti olan önce darbenin ürünü olan %10 oy hırsızlığı barajını değiştirirdi ki anayasanın değil, seçim kanunun bir hükmüdür. akp isteseydi şimdiye kadar bin kere değiştirirdi.
diğer yandan, tıynetleri hırsızlık olanların oy hırsızlığından vazgeçmesini beklemek saflık olur tabi...
Ak Partinin darbeye karşı tutumunu sergilediğinin en büyük kanıtı darbe ile gelen anayasanın değiştirilmesi olacaktır. Kabul edilmesi takdirinde darbe anayasasındaki maddeler tarih olacaktır. Darbe mağduru insanlarımızın da bir miktar içine su serpilecektir
silahların gölgesinde yapılan anayasa. yani; milletin alnına silahı dayayıp kabul ettirmişler. bu ''demokrasi'' falan değil. ''demokrasi'' den dem vuranlara duyurulur.
12 eylül 2010 da yapılacak referandumla bu ayıp düzelecek inşallah. bu referandum da ''hayır'' oyu kullanan; millet iradesinden, demokrasiden, adaletten söz etmesin.
ya millet iradesi, ya askeri vesayet. seçim türk milletinin.
üzerinde zilyon tane değişiklik yapılsa bile bir türlü sıfatı değişmeyecek olandır.
şimdilerdeki çelişki şöyle sevgili akp ve yandaşlarının düştüğü; 82 anayasasının üzerinde yapılan onca değişikliğe(yanlış hatırlamıyorsam 16 veya 14 olması gerek) rağmen bu anayasa darbe anayasasıdır, yeni değişime hayır diyen darbecidir carttır curttur denmekte. tamam, velev ki 2010 değişikliği kabul edildi. ne olacak o zaman bi anda sivilleşecek mi peki bu darbe anayasası ? hayır. çünkü temeli 82 de bir darbe sonucunda oluşan anayasanın bu sıfattan kurtulması için meclisin seçip halka kabullendireceği bir komisyon* aracılığıyla mevcut olan anayasadan ap ayrı, bağımsız bir anayasa oluşturması gerekmektedir. değiştirilemez maddelere gelince, onlara ya dokunmadan ya da önce 4. maddeyi kaldırıp ardından ilk 3 ü kafasına göre ayarlaması gerekir. evet kafasına göre, şu anki yedirmeye çalıştıkları değişiklik de bu nitelikte çünkü.
yani, bu ayakları artık bırak demek gerekli artık, gözyaşı olayını da dile pelesenk etmekten sıkıldık tabi ama yapmayın. olayın aslı bu.
ha bu değiştirilme usulü meşru olanıdır. bir başka çözümü de elbette ki yeni bir darbedir. bunu da artık darbe anayasasını savunmayı bırakın, bu bahaneyi ileri sürerek "evet deyin şuna" demekten vazgeçin diye söyledim. ama at gözlüğü sizde tabi ne de olsa, ben ne kadar anlatsam, benim gibiler ne kadar anlatsa boş.
darbeyi yapan kimselerce oluşturulmuştur. eğer sözkonusu darbe askeri darbeyse, darbe anayasası, cunta diyerek de anılır.
türkiye için düşünecek olursak, 82 anayasası askeri darbe sonucu oluşturulmuş bir askeri anayasadır. uzun zamandır sivil anayasaoluşturma çabaları da gündemi ara ara meşgul etmektedir.
bir darbe sonucu sivil olmayanlarca yani askerler tarafından oluşturulmuş anayasadır.
bu tip anayasalar ülkelerin değişen ihtiyaçları sonucu anayasanın değişmesi gereken zamanları öngördüklerinden buna ket vurmak için değiştilemez maddeler içermektedir. oysa her şey değişebilir. önemli olan insanlar ve ihtiyaçlarıdır. ortaya konulan metinler insan gereksinimlerinin önüne geçemez.