Kadına az değer verilen ülkelerde bir babanın spor aracılığıyla kızlarına kendi hayatlarını kurmasını, özgürlüklerini kazanmasını, evlenip çocuk yapmaktan ibaret olmayan kadınlar/ bireyler olmasını öğrettiği film.
sporcular daha iyi değerlendirirler belki ama bana kalırsa spor ve mücadeleyle ilgili yapılmış en iyi filmler arasına girmiştir. kurgu olmayıp gerçeklerden yola çıkması ayaklarını daha sağlam basan bir filme yol açmış.
çoğu hint filminde olduğu gibi yine görselliği ve müzikleriyle dikkat çekiyor ama oyunculuklar bunların önüne geçmiş. bu bağlamda aamir khana diyecek bir şey bulamıyorum zaten kendini ispatlamış biri. rolü için çok iyi hazırlanmış. fiziksel değişimi göz alıcı. kızlara ise fena; hem küçüklüklerini oynayanlara hem de yetişkin şampiyonları canlandıranlara hayran kaldım. sahneler hiç filmmiş gibi durmuyor. gerçek hayatlarında sporcularsa çok iyi oynamışlar; yok değillerse de antrenmanlarla çok iyi hazırlanmışlar. şapka çıkarıyorum.
hikayenin ilerleyişi ve işlenişi iyi kurgulanmış. 2:41 lik süresiyle uzun sayılabilecek bir film olmasına karşın sıkılmadım.
hint kültüründe ve geri kalmış ülkelere has engeller ülkemizdeki bir çok sorunla paralellik gösteriyor. önemli kurumlardaki liyakatsiz idareciler meselesi örneğin.
imkansızlıklara rağmen mücadeleyi, en büyük rakibin kişinin kendi direncini olduğu ve onu yenebilmek gerektiği, sporun kadını-erkeği olmayacağı, disiplin, mücadele ve inancın elbet başarıyı getireceği gibi bir çok alt metin bulabilirsiniz filmde.
izledikten sonra kendi sporcularımız ve başarılarını düşündüm ve bizde nenden bu tarz bir film çıkmıyor dedim. hikayeyse hikaye, malzemeyse malzeme, oyuncu istersen gırla. spor ve sporcu kültürüne aşina ve gişede elinde patlamasını göze alabilecek manyak bir yönetmene ve yapımcıya ihtiyacımız var galiba.
Saygıyı hak eden bir film. Hindistan'ın kültürünü hat safhada yansıtmasını bir kenara koyuyorum, birçok alt metni içinde barındıran bir film dangal. Hem gerçekte yaşanmış bir olaya saygı duruşu, hem toplumsal cinsiyete çok kalın bir çizgiyle karşı çıkış var. Aynı zamanda bir eleştiri filmi olduğunu söylemek mümkün, spora gereken kıymetin üst düzey yetkililerce verilmediği mükemmel bir üslupla aktarılmış. Kullanılan kamera açıları, sesler harikulade. Alıp götürüyor sizi. Kesinlikle kadın karakterin güçlü olduğu, erkek gözüne hitap etmeden olduğu gibi yansıtıldığı bir film. Alıştığınız hollywood'un "işte güçlü kadın sahneye girer" sahnesi değil görecekleriniz. Kadına cinsel bir obje olarak bakılmamış, kadın bir sporcuysa, sporcu olarak lanse edilmiş. Oyunculuklara söylenecek hiçbir şey yok, tam anlamıyla bir başyapıt olarak nitelendirebilirim.
Kilo alavere emek vererek azimle yapılmış bir film olmasından mutevellit harika olandır. Yeni ogrendigimse konunun gercek olduğu. Simdi daha bir sevdim. Turkuyede 18 agustosta vizyonda. ikinci kez gidip sinema da izlemek haktır.
öncelikle şunu çok açık söylemeliyim.aamir khanın en iyi filmi hangisi derseniz dangal derim.film bitince ayakta alkışlamak isteyeceksiniz.sizi yer yer ağlatacak,yer yer şevklendirecek,yer yer gururlandıracak.özellikle filmin kız çocuklarının ayrımcılığına ve dramına dokunuyor olması benim gönlümü ayrı bi çalan nokta oldu.filmde tek tanınan oyuncu aamir khan.diğerlerinin tanınmayan oyunculardan seçilmesi o kadar doğru bir karar olmuşki.böylece filmin inandırıcılığı katlanmış.o kızlar nasıl hazırlanmış,o zor hareketleri nasıl yaptılar.valla helal olsun.çok büyük emek içeren,çok fazla övgüyü hakeden ,gişe rekorları kıran,hatta hindistan tarihinin en fazla hasılat yapan filmi dangal.aamir khana diyecek kelime yok.her ne kadar hindistanda onu kral olarak nitelemeseler de ,ödül törenlerinde hakkı olan ödülleri vermeseler de dünya onun kıymetini biliyor ve bilecek.bu aşikar.filmin şarkıları hele, onlar da harikaydı.hele de naina şarkısı.muhteşem.başyapıt işte.
bizde de filme alınması gereken o kadar çok başarı hikayeleri var ki (ağırlığının üç katı halteri kaldıran cep herkülü lakaplı naim süleymanoğlu veya halil mutlu ya da üç olimpiyat altın madalyasını kazanan hamza yerlikaya ve daha niceleri…)bu başarıları yetişen yeni nesillere örnek olması adına bir filimle onurlandırmak,gururlandırmak, taçlandırmak acaba ülke bütçemize çok mu pahalı geliyor ??? yetişen yeni nesiller adına üzülmemek içten değil…bu nedenle tekrar tekrar helal olsun aamir khan’a…darısı başımıza ….
dangal hakkında bilinmeyenler:
--"dangal", hindistan'da güreş yarışlarına verilen isim.
--çekimlerden önce 28 kilo alan aamir khan, karakterin gençliğini canlandırmak için daha sonra 20 haftada 25 kilo verdi.
--geeta ve babita rolleri için aamir khan ve yönetmen nitesh tiwari, 3000 oyuncuyu sınava soktu.
--geeta va babita'yı canlandıran kız oyuncular 6-7 ay boyunca özel güreş eğitimleri aldı.
--aamir khan'ın gerçek hayatta aldığı ve verdiği kilolara benzer olarak kız oyuncular da film için saçlarını kısacık kestirdi.
--dangal, sadece hindistan’da gişe rekortmeni olmakla kalmadı, çin’de en çok izlenen yabancı film de olmayı başardı.
Gerçekten zuppa bir film, inanılmaz bir emek var, o güreşçiler profesyonel güreşçi falan değil, öyle sanılacak kadar iyiler ama değilmiş, aamir khanın önce yaşlı hali çekilmiş sonra genç hali, aradaki vücut farkı 5-6 ayda yapılmış, çok güzel mesajlar veren bir film.
Güzel film. Duyguyu izleticiye yansıtıyor, bu uzak doğu film-dizi-anime vs. Gibi yapımlarda basariln birşey zaten. Aileyle, sevgiliyle, arkadaşlarla izlenebilecek nadir filmlerden birisi. Hint filmi diyip, geçmeyin.
Uzun zamandır izlemeyi istediğim bir filmdi bu gece izleyebildim sonunda. Film müzikleri ve şarkı sözleri harikaydı. bu saate kadar uyanık kaldığıma değdi kesinlikle.
bu adam saygıyı hakediyor. güzel film yapmasının yanında filme hazırlanışı da takdire şayan. her nasıl christian bale'i makinist ve batman filmlerinde iki ayrı insan olarak görüyorsak, aamir khan'in da gösterdiği hassasiyeti övmeliyiz. hatta kendisini aynı filmde farklı yaşlarda, farklı kilo ve görünüşlerde görerek deneyimliyoruz. öyle yüz makyajindan ve klasik saç beyazlatmadan bahsetmiyorum.yaşlı hali hacı dedelerimize o kadar benziyor ki hayret ettim. çok büyük oyuncu çok. gülünce gözlerinin içi güler, ağlayınca ağlatır. sert baksa ayrı karizmatik. nasıl bir adamsın be kardeşim...
film hakkında konuşmaya gerek yok. daha önce bu adamın kötü bir filmini izlemedim.
Oha adam yaş değiştirebiliyor!
Şaka maka adamın falsosu yok. Yine güldürdü yine ağlattı. Boks izlemekten keyif aldım nasıl olduysa.. Kızının telefonda ağladığı sahnede koptum gittim. Baba kız sahneleri hep bir başka etkiler beni zaten. Sen nasıl bir adamsın Aamir yine muhteşem.
başarı hikayelerini severim ama kadınların başarı hikayelerini daha çok sevdiğimi böyle filmlerle anladım.
reel hayatta ekranda on dakikadan fazla güreş müsabakası izleyemem ama film resmen içine çekti , hadi artık güreş başlasın diye nefesimi tuttum.
amir khan cım bir adam nasıl hem 25 yaşında hem 50 yaşında gösterebilir ......sen nasıl bir adamsın...... yıllar geçiyor hala aynı kalabiliyorsun , yıllar geçmeden de yaşlanabiliyorsun.
Film güzelde birazcık derin düşündüğünde kendi hayalleri ve hırsı uğruna kızlarının çocukluğunu elinden alırcasına çalıştıran, kafa dağıtmak için basit bir film izleme veya arkadaşlarla çıkıp gezmenin başarısızlığa sebep olacağı izlenimi veren bir film.
Herşey altın madalya mı kardeşim?
Filmin sonunda kızının altın madalya aldığını gören baba 10 yıl sonra "seninle gurur duyuyorum" demiş.
Şayet filmin senaristi ben olsaydım; O kız saygı kazanarak altın madalyayı kıl payı kaçırırdı. Baba yine de kızıyla gurur duyduğunu söylerdi. Sonra o akademi antrenöründen de 5 puanı bizzat kendisi alırdı.