danaburnu

entry19 galeri4
    19.
  1. Dedem patatesleri toplarken bir tane çıkarttı. Aynı akrebe benziyordu. Kıskaçları falan görüntüsü bir hayli korkunç bir hayvan. Dedem eline aldı hiç bir şey yapmadı kaçmaya çalışıyordu.
    1 ...
  2. 18.
  3. Bitkilerin köklerini yiyerek büyük zarar veren böcük. Kendisi adının hakkını vererek 5-6 cm boyutlarında olabiliyor. Karşılaşmamak dileğiyle.
    5 ...
  4. 17.
  5. Kızılderililere selam vermek için kullanılan kelime.
    0 ...
  6. 16.
  7. Nemli yerleri çok seven bir böcek türüdür. Antalya'da dedemin bahçesinden salatalık kopardığımda yavrusunun salatalığa tutunup melül melül bana baktığını hatırlıyorum.
    0 ...
  8. 15.
  9. 14.
  10. Tarlanın bahçenin içine eden bir böcek parmak kadar var bir de, uzak dursundur.
    4 ...
  11. 13.
  12. bahçe işleri ile uğraştığımda çok sık karşıma çıkan, baş parmak büyüklüğünde bir böcük. bitkinin büyük kısmı kurumuş, bir kısmı sağlam ise köklerini danaburnu yemiş olabilir. kazarken birden çıkınca korkutuyor şerefsiz. kargalara atıyorum bende, onlar hallediyor.

    toprağın altında madenci gibi kaza kaza ilerlemek için muhteşem kolları var arkadaşın:

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1023364/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1023366/+
    3 ...
  13. 12.
  14. tıkır tıkır ses çıkarırlar yürürken. bazıları o kadar büyüktür ki yerde bir şey yuvarlanıyor sanırsınız o tıkırtıdan. allah muhafazadır.
    2 ...
  15. 11.
  16. toprak altında yaşayan, sebzelere zarar veren çiftçinin baş düşmanı, bir zararlı.
    1 ...
  17. 10.
  18. bahar yağmurlarında toprağın üstüne çıkarlar. köy yollarında falan asfaltın üstünden bolca toplamak mümkündür yağmur yağarken. toplayıp ne yapçaz diyorsanız, balık tutmak için en iyi canlı yemlerden biridir.
    3 ...
  19. 9.
  20. kepek-zehir-şeker karışımı bu iğrenç yaratığın hakkından gelebilir.
    2 ...
  21. 8.
  22. ne danaya ne de burnuna benzeyen yeraltında yaşayan canavar ruhlu bir böcek türü.
    4 ...
  23. 7.
  24. Bilimsel adı Gryllotalpa Gryllotalpa'dır. Boyu 5 cm kadardır. Hıyarböceği,hıyarkesen gibi adlarla da anılır. En büyük zararı,toprak altında galeriler açarken fidelerin köklerini keserek verir. üreme zamanı yüzeye çıkar,hızlı hızlı koşturur. bu sırada erkek böcek dişiyi kendine çekecek sesler çıkarır. Kısa mesafelerde uçabilir. Rengi, koyu ile sarımsı kahverengine kadar değişebilir. Böcek larvaları, solucanlar ve bitkilerin körpe kısımlarını yer. Nalet hayvanın tekidir. Görüntüsü de korkutucudur. Yeraltında kolayca ilerleyebilmek ve toprağı kazmak için evrimleşmiş,minyatür bir köstebek haline gelmiştir. Çocukluğumda sıcak zamanlarda bu hayvanları sağda solda bulup çok katletmiştik. keşke daha fazlasını öldürseymişim. Mısır,sebzeler,çeltik,buğday,ayçiçeği,tütün,pamuk,bazı süs bitkileri,meyve ve orman fidanları başlıca hedefindeki bitkilerdir. Bu zararlı iki yılda bir çiftleşir.Ülkemizin hemen her tarafında yaygın olarak bulunur. Bu hayvanla mücadele etmek için varlığı belli olan tarlaların ya da bahçelerin belirli yerlerine ve toprağın 20 cm derinliğine,20 cm eninde 4 -5 uzunluğunda gübre yatakları yapılır. Kış mevsiminde soğuk bir günde bu yataklar açılır. Kışlamak üzere burada birikmiş olan ergin ve daha ufakları çıkarılarak imha edilir. Bu mekanik önlem ertesi yılki nüfuslarını önemli ölçüde azaltır.

    resim : https://galeri.uludagsozluk.com/r/22715/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/22717/+
    3 ...
  25. 6.
  26. Toprak içinde yaşayıp bitkilere, köklerini keserek zarar veren bir böcek, kök kurdu.
    2 ...
  27. 5.
  28. her türlü otu, bitkiyi kökünden kopartan lüzumsuz yaratık, siz ekersiniz, o yok eder.bahçedeki bitkinin düşmanı olan yaratıktır kendileri..
    1 ...
  29. 4.
  30. şeker portakalında zeze nin bir arkadaşıyla oyuncağına değiş tokuş yaptığı böcük.
    1 ...
  31. 3.
  32. atmaca yakalama sevdası ugruna kullanılan çekirgekuşu * * nu yakalamak için kullanılan serçe parmak büyüklüğünde böcek.

    görüntüsü için ;

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/22705/+

    rize ve artvin'in atmaca ile ugrasan kesimlerinde bu böcegi yakalama işi cocuklarındır. özellikle hayvan pisligi ve nemli kaya altlarında bolca bulunurlar. kafalarının hemen yanında bulunan elleri sayesinde topragı köstebek gibi kazarak ilerlerler. actıkları delik, büyüklüğüne göre bir ufak yılan deligi kadar olabilir. biz cocukken bu bocekleri deliklerinden cıkarmak için buldugum her delige işerdik. *

    böyle de bir anısı var hasaratın işte.
    4 ...
  33. 2.
  34. oktay rıfat'ın 1980 tarihinde yayınlanan romanı.
    2 ...
  35. 1.
© 2025 uludağ sözlük