sözleşme damga vergisi ve ihale karar damga vergisi çeşitleri de mevcuttur. yurt içi mal ve hizmet satın alınması durumunda hazırlanan sözleşmelerde, devlet sözleşmeden doğan damga vergisini ve ihale kararı alındıysa ihale kararından doğan damga vergisini alır. bunu ya vergi dairesine yatırıp damga vergisi alındı makbuzunu alarak ya da damga vergisine ilişkin kaşeniz varsa sözleşme üzerine kaşenizi vurarak defterinize kaydedersiniz.bu vergiyi hangi tarafın yatıracağı sözleşme üzerinde vergi resim harçlar bölümünde belirtilir.
Not: Artık ihale kararına ilişkin damga vergisi alınmamaktadır.
ücretlilerden alınan oranı %10 arttırılarak %0.66 olmuştur. sözleşme damga vergisi ise %0.495 olarak belirlenmiştir.
kaşık ile verilen maaş zamları, kepçe ile alınıyor. yıllardır aynı olan damga vergisi oranı, devletin en büyük gelir imkanlarından bir tanesi olacak şekilde arttırılmıştır.
devletin vergilemede yaratıcılığının vardığı son noktadır. damga vergisi her türlü ibraz edilebilir, içinde bir hüküm ve imza içeren belgeden her yıl belirlenen oranlarda alınan vergidir.
http://www.muhasebedersle...mga-vergisi-oranlari.html
LiNKTe damga vergisi oranları 2012 yılı için verilmiştir. genel olarak söyleyecek olursak ücretlilerden alınan damga vergisi oranı binde 6,6; diğer herhangi bir miktarı ihtiva eden belgelerden alınan oran ise binde 8,25tir. devlet babaya helali hoş olsun.
2013 yılı için belirlenen sözleşme damga vergisi binde 9,48'tir.
kdv hariç tutar ile 0,00948 katsayısı çarpılarak bulunur. *
düşük damga vergisi oranları esnafımızı sevindirmiş, biraya ve sigaraya daha çok para ayırabilir hale getirmiştir.
beyanname düzenleme programına damga vergisi güncellenmiş kasım ayının ilk günü.
tür yerine ne yazacağım hakkında bana bir bilgi vermeyen böyle bir programa bugün tüm hıncımla saldırmaktayım.
Damga Vergisi Kanununun "Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga vergisine tabidir." hükmüne bakınca elektronik ortamda verilen bildirim ve beyanlardan damga vergisi alınamaz diyeceksiniz ki; "kağıdın" ne olduğunu bilmediğinizi anlıyorsunuz. Bakın Kanun "kağıdı" nasıl tanımlıyor:
"Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder."
Bu tanımlama bana balık dışında her canlının tabu kabul edilip yenilemediği bir kabilenin nehrin kuruması üzerine, geyiklere "yürüyen balık" ismi takıp tabuyu yıkmaları şeklindeki uygulamayı hatırlattı.
Yazılıp imzalanan, imza yerine geçen işaret konan ve belli bir konuyu ispat ile ibraz etmek için düzenlenen kağıtlardan alınan vergi türüne, damga vergisi denir. Mükellefi ise kağıdı imzalayan taraftır. Bu kağıtların özelliği kişi ile kişi, kurum ile kurum veya kişi ile kurum arasında hukuki ve resmi işlemleri belgelemesidir. Damga vergisi alınabilmesi için de bu kağıtların imzalanması veya ibraz edilmesi gerekmektedir.
Sözleşmeler düzenlendiği anda damga vergisi doğar ve mükellefine sorumluluğu yüklenir. Sözleşmenin düzenlenmesi için üzerindeki hukuki önemi olan yazıların olması ve taraflarca imzalanması gerekir. imzalama; özel bir işaret, ıslak veya elektronik imza olarak farklı türlerde olabilir. Buradan da hesaplamasını yapabilirsiniz: https://hesaplama.paratic.com/damga-vergisi/