dalış anında bulunan derinliği ve süreyi gösteren cihazlara denir. bunlar kol saati kadar küçük olabileceği gibi tüm kolu kaplayacak boyutlarda da olabilirler. buradan da anlaşılacağı üzere dalış bilgisayarı genelde kola takılır.geyc dediğimiz bizim kalan havamızı ve derinliğimizi gösteren konsolo takılan modelleri de vardır. vurgun yememek adına gereken derinlikte yeterli sürede beklemeniz gereken durakları dalış esnasında size söyler. hatta riske girme aşamasına geldiğiniz derinlikte sizi sesli ve ışıklı uyarabilir. bunun için bir çok parametreyi takip eder. bunlardan bazıları; bulunan derinlik, o derinlikte geçirilen süre, önceki dalıştan kalan fazla nitrojen, oksijenin parsiyel basıncı, vücutta çözünen azot miktarı ve onun parsiyel basıncıdır. bu kadar karmaşık hesaplamalar yapmasından ötürü bilgisayar denir.
çeşitli amaçlar için olanları vardır. karışım gaz için ayrı ya da nitroks* için ayrı modelleri bulunur.fiyatları ortalama 600 liradan başlayıp, süpersonik cihazlar 2-3 bin liraya kadar çıkabilir.
aletli dalışta güvenlik için olmassa olmazdır.yine de fazla güvenilmemelidir. tüm hesaplamalar dalış öncesi karada dalış planı hazırlanırken yapılmalı ona göre dalınmalıdır. zira bilgisayar bu, elektronik alet yani. pili bitebilir, yazılım hatası olabilir, durup dururken kendini kapatabilir.*