Dünyanın en eski uygarlıklarına beşiklik etmiş Anadolu'nun hem Akdeniz hem de Ege kıyılarının düğüm noktasını teşkil eden Güneybatı Bölgesi içinde yer alan Muğla, ülkemizin en çok turist çeken yöresine Dalaman Hava Limanı ile köprü oluşturmuştur. 1981 yılında hizmete sunulan Dalaman Hava Limanı meydanlar içerisinde ilçe merkezi sınırları içinde yer alan tek meydanımızdır.
Dalaman Hava Limanımız yerleşim merkezine 6 km. mesafede, güney istikametinde kurulmuş olup, limana ulaşım taksi ve otobüs işletmeleri tarafından sağlanmaktadır.
Şu an itibarıyla belediye başkanlığını Dr. Beyhan Korkut un yaptığı şirin Muğla ilçesi. ilçede suptropikal iklim hakimdir. Bunun sonucu olarak yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık geçmektedir. Yat turizmi için çok uygun koylara sahiptir. Ayrıce ilçede dünyanın önünden tren geçmeyen tek tren garı bulunmaktadır ve tigem yönetim binası olarak kullanılmaktadır.
Dalaman'da 19 Temmuz 1973'te ölçülen 48,5 °C lik sıcaklık
Türkiye'de Kahramanmaraş(48,8 °C) ve Şırnak - Cizre (48,6 °C) den sonra ölçülen 3.
en yüksek sıcaklıktır,
ayrıca ilçede tren yolu olmamasına rağmen, tren istasyonu bulunmaktadır..
tren yolu olmadığı halde tren istasyonu ve lojmanları bulunan , türkiye nin en büyük en lüks ilk 10 dış hatlar terminalinden biri olan ve tüm türkiye, avrupa, ortadoğu tarafından ismi duyulan, havalimanının hemen yanında müthiş bir denize ve plaja sahip olduğu halde halkı tarafından yatırım yaplmayan kaderine terkedilmiş bir plajı olan, sadece bir tane varoş bir ana caddesi bulunan, ünü sebebiyle sanılanın aksine muğla nın en varoş ilçelerinden biri. allah vergisi bir sarsala plajı vardır bu ilçenin gerçekten allah vergisidir halkı yatırım yapmaya yeltenmediği halde birileri keşfetmiş ve ünlü olmuş tek turistik noktasıdır bu ilçenin.
haksızlığa uğradığını düşündüğüm ilçedir. çünkü güzelliklerine, koylarına sahip çıkamamıştır. dalyanın koyları olarak bilinen, tekne turlarında dalyanınmışcasına gezdirilen, tanıtılan koyların çoğu dalamana aittir.
şu günlerde ortacaya katılmaya çalışılıyor ne yazıkki. 12 senemi geçirdim dalaman da ve hala bir ayağım orada yaşamaktayken böyle bir durumla karşı karşıya gelmiş olması üzücüdür. hiç bir numarası olmayan ortaca ilçesi -ki adını bile bilmez kimse - dalaman üzerinden prim yapacaktır. zamanında dalaman belediyesini mhp nin almasına sevinirken şimdilerde aynı sevinci taşıyamıyoruz. çok yazık.
Havaalanı, milleti kazıklama derdiyle yanıp tutuşan esnafla meşhur olan yerdir.
Küçük boy kağıt bardakta içilen nescafenin 10 tl olması, neyin kafasıdır?!
Havaalanı ve koyları dışında hiçbir esprisi yoktur. adeta terkedilmiş kasaba. insanı da bi çeşittir. Ortacayı kıskanır. Kıskanmayın len belediye bizde kaldı mızıkçılık yok işte. Köylüsü iyidir temizdir de gençleri ve merkezinde yaşayanlar iyice yozlaşmıştır. Bi söz vardı "Köylü toprağını tanır, kentli de dünyayı tanır. Kasabalı 2sini de tanımaz, baş belası O'dur" yazın bunu bi kenara.