tıp fakültesindeki tartışmasız en zor sınav.bu sınavda sorumlu olduğunuz dersler dahiliyeyenin alt bölümleri olan nefroloji,gastroloji,immunoloji,hematoloji,romatoloji,endokrinoloji ve onkolojinin yanı sıra artık dahiliyeyle bağı olmayan ama dahiliye hocalarının hakkında soru sormayı çok sevdiği kardiyoloji ve göğüs hastalıklarıdır.ha tabiki bazen de sizin isteyerek ya da kazara o yöne doğru çekebileceğiniz veya hocanın sizi bırakmak için sorcağı genel cerrahi soruları da unutulmamalıdır.
dahiliye sözlüsünü geçmek gerçekten çok zordur.geçmek birçok faktörün bileşkesine bağlıdır;
*sizin gerçekten çok çalışmanızın sonuca etkisi çok fazla değildir.belki hakkaten 2 ayını gece gündüz demeden çalışmaya vermişsindir,her boku bildiğini düşünüyosundur ama hocanın alakasız bi sorusuyla yada çalıştığın ayrıntılar yüzünden unuttuğun basit bariz bi bilgi yüzünden batabilrsin.ve bi de bakmışsındır yanındaki hiç çalışmayan adam diabet semptomlarıyla geçebilir.sinirlenmemek lazımdır.
*şans faktörleri ağırlıklıdır.hangi hoca kombinasyonlarından sınava girceğiniz önemlidir.örneğin 2 kavgalı hocadan girdiğinzde hocalar "ben senden daha bilgiliyim"i meslektaşına göstermek için sizi sorularıyla çatır çatır sikerler bi taraftan da laflarıyla ağzınıza sıçarlar.yada geni yardoç olmuş hırslı bi ablamız yanındaki prof.a kanıtlamak için sizi hiç acımadan harcayabilir.bi de her hastanede ole mi bilmiorum ama gastrocular genelde uyuzdur,artistir öğrenci düşmanıdır ve genelde gastro sormazlar.
*tabiki de sınav sabahındaki hoca pskolojisi de sınava etkisi çok fazladır.en pamuk hoca dediğin,öğrenci geçirme yanlısı hoca sınav sabahı arabasını istediği yere parkedemediği için sinirli olur,karısıyla kavga ettiği için sinirli olur,kızının sevgilisi berkecan'la tanıştığı için sinirli olur ve bunların hepsi size bütünleme yada staj tekrarı olarak dönebilir.
evet şimdi yapılması gerekenleri yazayım;
*öncelikle dahiliyede bilinmesi gereken belli başlı konular vardır hacu bunları bilmeden geçmek imkansıza yakındır.dalı nolursa olsun her dahiliye hocası bunları sorar.bunlar diabet,troid ve anemidir.öncelikle bunları yutmak lazımdır.bunlara harbi süpersonik çalışmak lazımdır.ha bunla geçilir mi?,tabiki hayır.bunlar sadece kalmamanı sağlar şimdilik...
*bunlardan sonra ayrıntılardan hangi ilacın ne yan etkisinden çok yaklaşım çalışmak lazımdır,hani alt gis kanamasına yaklaş,hastanın anemi semptomları var neler istersin nasıl yaklaşırsın gibisinden soruların çıkma olasılığı daha fazladır.
*ayriyeten kardiyolojiden ekg okuma genelde istenir,acile gelen kalp krizine yaklaşım banko sorulardandır.es geçmek kalmak demektir.
*her üni.de aynı mı bilmem ama bizim cbütf'de immunoloji ve romatoloji hocalarının sorularının etkisi çok azdı hani bilmesen de kalıp geçmeye etkisi max yüzde 20dir.bu yüzden bu tarz hocaların derslerine aşırı abanmak stajı geçmeyi zora sokar.
*dahiliye sözlüsü sınav günü geçilmez sadece.hani pratiklerde aktif olmanın harbi faydası vardır.pratikde hastanızın anamnezini süpersonik sunmanız,hocanın pratiklerde size yönelttiği soruları doğru cevaplamanız size yol su elektirik olarak dönecektir sözlü günü.
*asistanlarla aranızı iyi tutun.sözlü günü üzerinden sınava gireceğiniz hastanın "şans eseri" diabet olmasını sağlayabilirler.hatta bilmiorum bizim üni.de harbi yok ama eğer sınava kimden girceğinizi ayarlayanlar asistanlarsa aranızın iyi olması size iyi döner.
*çok fazla devamsızlık yapmayın hatta hiç yapmayın.buna takmayan hoca görmedim ben şuana kadar.
*sınav sabahı çok şık giyinmeyin,hani çok janjanlı göze batan kıyafetler size iyi dönmeyebilr.sade göze batmadan geçin(hah sevgili okur şimdi diyosun demi ulan ne alaka bunlarla mı geççem sınavı aq?ve ben de diyorumki ne sandın yuraaam aynen ole.dahiliye sınavını geçmek en üstte dediğim gibi bi ayrıntılar kombinasyonudur.sen şansını attırmalısın olabileceği kadar.bunlarda küçük ayrıntılar)
girdiniz sınava dediklerimi de yaptınız.ve kaldınız...olabilir sınızın en az yüzde 30uyla aynı kaderi paylaşıyosunuz büyük ihtimalle.dediğim gibi geçen kişi sizden daha iyi olduğu için geçmedi yada siz daha kötü daha az bilgili olduğunuz için kalmadınız.
yani diceğim çok fazla üzülmenin alemi yok bütünleme için önerim çok fazla başka büt bırakmayın dahiliyenin yanına.
ve son olarak dahiliyeyi geçmek zordur geçen artık tıp fakültesini bitirmiş sayabilir kendisini.ve elinde sonunda geçilir dahiliye önemli olan bir an önce geçmektir.
bana gelince ben bütünlemeye kaldım ve 2 bütünlemem daha vardı dahiliyenin yanında ve şansımın sayesinde geçtim.benign endokrinci ve gastrocunun gelmesi sayesinde.
inş dahiliye sözlüsüne girceklerin işine bir parça yarar
3 kere girdiğim sınav olup ancak son girişte geçebilmişimdir.
Zordur, çalışma+şans gerektirir, şansın oranı da biraz yüksektir. Ben ilk sınavda iyi derecede çalışmıştım ama girilebilecek en beter hoca ikililerinden birinden girmiştim ki en az süren sözlüleri 1 saat olan bu ikiliden baktım olacağı yok 10 dakikada izin isteyip çıkmıştım. Bütünlemeye giremedim zira başka bütünlemeler de vardı. ikinci sınavda çalışmamıştım ve en kolay ikiliden girmeme rağmen kalmıştım, sene sonu bütünlemesinde yazılıdan geçemeyince sözlüye almadılardı beni. * Üçüncü ve son girişte ise baktım olacağı yok, çalıştım, biraz da şans yardım etti de klinikte çalıştığım hocalardan girdim sözlüye, iyi niyetli davranıp geçirdiler. Yalnız 55 dakika süren sözlüyle o hocaların rekorunu kırdım o başka mevzuu, arkadaş içeri doğru sıçmak neymiş o gün anlamıştım.
Velhasıl bu sınav bizim dönüm noktamızdır, gerçekten de bu sınavı bir şekilde geçerseniz okulu da bitirirsiniz kesinlikle.