d vitamini

entry64 galeri4
    26.
  1. Yağda çözünen bir vitamindir.

    D vitamini almak için vücudumuzun güneş görmesi yeterlidir.

    Her gün kısa süreliğine (10 dakika) derimize güneş ışınlarının gelmesi sayesinde vücutta D vitamini üretilmektedir.
    Bu vitamin hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdalarda da bulunur.
    Özellikle balık, ciğer, yumurta sarısı, mantar, patates, süt ve süt ürünleri D vitamini içeren besin kaynaklarıdır.

    vücudun D vitamini ihtiyacını beslenme yoluyla karşılamak son derece güçtür.
    Çünkü gıdalarda D vitamini çok az miktarda bulunmaktadır.
    Yapılan bir araştırmaya göre besinlerle alınan D vitamini vücudun gereksinimi olan miktarın %20 sini karşılamaktaymış.

    Vücudun Günlük D vitamini ihtiyacı bireylerin yaşına bağlı olarak farklılık gösterir. Yaşlı insanların alması gereken D vitamini seviyesi bir yetişkin bireye göre daha fazla olmalıdır. Çünkü yaşlandıkça sindirim sistemi zayıflamaktadır.

    D vitamininin faydaları:

    *Vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasında D vitamininin önemi büyüktür.

    *Kalsiyum ve Fosfor mineralinin vücutta emilimine yardımcı olur. Bu mineraller kemik sağlığı için çok önemlidir.

    *Kontrolsüz hücre bölünmelerini durdurur ve böylece kanseri önlemiş olur.

    *Vücutta Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

    *Kalp ve şeker hastalığının gelişimini önler.

    D vitamini eksikliğinde;

    *çocukların kemiklerinde şekil bozukluğu görülür.
    *Yetişkinlerde kemik erimesi görülür.
    * Kemik ağrıları baş gösterir.
    *Kaslar zayıflar.

    ViTAMiN d iLE iLGiLi YAPILAN ARAŞTIRMA ÖZETLERi:

    Araştırma 1:

    Klinik endokrinoloji ve metabolizma dergisinde yayınlanan bir çalışmada, insanlarda düşük seviyelerde bulunan D vitamininin, şeker hastalığına yakalanmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir.
    Çalışmayı yürüten araştırıcılar vitamin d’nin obezite’den ziyade glikoz metabolizmasıyla çok yakın ilişki halinde olduğunu belirtmiştir.
    Elbette ki diyabetin yüksek riski obeziteyi de tetiklemektedir.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:
    Mercedes Clemente-Postigo, Araceli Muñoz-Garach, Marta Serrano, Lourdes Garrido-Sánchez, M. Rosa Bernal-López, Diego Fernández-García, Inmaculada Moreno-Santos, Nuria Garriga, Daniel Castellano-Castillo, Antonio Camargo, Jose M. Fernandez-Real, Fernando Cardona, Francisco J. Tinahones, Manuel Macías-González. Serum 25-Hydroxyvitamin D and Adipose Tissue Vitamin D Receptor Gene Expression: Relationship With Obesity and Type 2 Diabetes. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015; jc.2014-3016 DOI:10.1210/jc.2014-3016

    ***

    Araştırma 2:

    Vitamin d eksikliği görülen bireylerin, vitamin seviyesi yeterli bulunan bireylere göre şizofreni hastalığına yakalanmaları iki kat daha yüksek bulunmuştur.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:
    Ghazaleh Valipour, Parvane Saneei, Ahmad Esmaillzadeh. Serum Vitamin D Levels in Relation to Schizophrenia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2014; jc.2014-1887 DOI: 10.1210/jc.2014-1887

    ***

    Araştırma 3:

    Yapılan bir araştırmaya göre Vitamin d eksikliği olan yaşlı bireylerin, bağışıklık sistemlerinin tehlikede altında olduğu rapor edilmiştir.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:
    E. Laird, H. McNulty, M. Ward, L. Hoey, E. McSorley, J. M. W. Wallace‡, E. Carson, A. M. Molloy, M. Healy, M. C. Casey, C. Cunningham, and J. J. Strain. Vitamin D Deficiency Is Associated With Inflammation in Older Irish Adults. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, February 2014

    ***

    Araştırma 4:

    Kopenhag üniversitesi’nden bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, kandaki yüksek d vitamini seviyesinin kardiyovasküler (dolaşım sistemi hastalıları) hastalıklara yakalanmayı arttırdığı belirtilmiştir.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:

    Darshana Durup, Henrik Løvendahl Jørgensen, Jane Christensen, Anne Tjønneland, Anja Olsen, Jytte Halkjær, Bent Lind, Anne-Marie Heegaard, Peter Schwarz. A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality – the CopD-study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015; jc.2014-4551 DOI: 10.1210/jc.2014-4551

    ***

    Araştırma 5:

    Yapılan bir araştırmayan göre, Kandaki d vitamini seviyesi düşük, astım hastalığına yakalanmış çocukların akciğer fonksiyonlarının normal çalışmamasından dolayı hastalıklarının tedavileri için daha fazla tıbbi ilaçlara gereksinimi duyduğu rapor edilmiştir. D Vitamini takviyesi yapılan astımlı çocuklarda steroid direnci tersinir bir etki gösterir ve böylece hastaların tedavisinde daha düşük dozda steroid alması sağlanır.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:

    Searing et al. Decreased serum vitamin D levels in children with asthma are associated with increased corticosteroid use. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2010; DOI: 10.1016/j.jaci.2010.03.008

    ***

    Araştırma 6:

    Yapılan bir araştırmaya göre, kadınlarda menapozdan sonra d vitamini takviyesi yapılmasıyla birlikte kolesterol seviyelerinin iyileşip, normal seviyelere geldiği belirtilmiştir.

    Ayrıntılı bilgiye erişmek için kaynak:

    Peter F. Schnatz, Xuezhi Jiang, Sharon Vila-Wright, Aaron K. Aragaki, Matthew Nudy, David M. O’Sullivan, Rebecca Jackson, Erin LeBlanc, Jennifer G. Robinson, James M. Shikany, Catherine R. Womack, Lisa W. Martin, Marian L. Neuhouser, Mara Z. Vitolins, Yiqing Song, Stephen Kritchevsky, JoAnn E. Manson. Calcium/vitamin D supplementation, serum 25-hydroxyvitamin D concentrations, and cholesterol profiles in the Women’s Health Initiative calcium/vitamin D randomized trial.Menopause, 2014; 1 DOI: 10.1097/GME.0000000000000188
    13 ...
  2. 27.
  3. Eksikliğinde bir türlü kilo veremediğim vitamindir. Kan değerindeki 6,65 d vitamini nedir abi ölmüşüzde haberimiz yokmuş. Bende diyorum elim kolum kaslarım neden ağrıyor. E tabi antalya güneşinde hep gölgeden gidersen olacağı bu.

    Neyse efendim yaklaşık 1 yıl oldu. Önceleri her ay, sonrasında 2 ayda bir devit3 anpulleri kullandım. 3-4 ay önce kan değerim 50 lere varmış çok şükür. Bonus olarakta 8 kilo verdim. En çokta buna sevindim valla.
    0 ...
  4. 28.
  5. d vitamini yağda eriyen bir vitamindir.

    D vitamini diğer vitaminlere pek benzemez.
    şöyle ki; Cildinizi güneş ışığına maruz bıraktığınızda vücudunuz kendi D vitamini yapabilir.
    ama bu yolla vücudunuz başka vitaminleri sentezleyemez. diğer vitaminleri tükettiğimiz gıdalardan sağlarız.
    Örneğin, meyve ve sebzelerden C vitaminini aldığımız gibi…

    Doğada bulunan çok az sayıdaki gıda D vitami içerir.
    Yağlı balıkların eti (somon, orkinos ve uskumru ) ve balık karaciğeri yağları d vitamini kaynakları arasındadır.
    D vitamini az miktarda sığır karaciğeri, peynir ve yumurta sarısında da bulunur.
    Bu gıdalardaki D vitamini, esas olarak D3 vitamini formunda ve bu vitaminin metaboliti olan 25 (OH) D3 şeklindedir.

    Bazı mantarlar değişken miktarlarda vitamin D2 sağlarlar. Kontrollü koşullar altında ultraviyole ışınlara maruz bırakılmasından dolayı gelişmiş D2 vitamini seviyesine sahip mantarlar da mevcuttur.

    D vitamini güçlü kemik oluşumu için çok önemlidir.
    Kemiklerin belirli bir yapı kazanmasını sağlamak ve kemikleri sağlamlaştırmak için d vitamini yanında kalsiyum ve fosfor minerali de son derece önemlidir.
    fakat kalsiyum ve fosfor minerallerinin vücut içerisinde emilmesi için D vitamini gerekmektedir.
    gıdalardan fazla miktarda kalsiyum ve fosfor içeren mineraller alınsa bile; vücut yeterli D vitaminine sahip olmadığında kalsiyum ve fosfor mineralinin emilimi son derece güçleşir.

    D vitamini eksikliği durumunda; çocuklardaki raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) adı verilen arazlar ortaya çıkar. Bu arazların her ikisi de yumuşak, ince ve kırılgan kemiklere neden olur.

    D vitaminin eksikliği; kanser, astım, tip II diyabet, yüksek tansiyon, depresyon, Alzheimer gibi hastalıklarla da ilişkilendirilmiştir.

    d vitamini; beyin gelişimi, solunum sitemi, kardiyovasküler sistem, kas gelişimi, bağışıklık sistemi gibi vücudun fonksiyonlarında etkili bir vitamindir.

    Düşük D vitamini seviyeleri Finlandiya ve diğer Kuzey ülkeleri için özel bir endişe kaynağıdır.
    çünkü bu ülkelerde yaşayan insanlar güneş ışığına daha az maruz kalmaktadır.

    Finlandiya'da sağlık alanında yapılan güncel bir araştırma sonucunda, Düşük D vitamini düzeyine sahip olan erkeklerin sık sık baş ağrısı riski ile karşı karşıya kaldığı belirlenmiştir.

    çalışmadan kesitler;

    bu araştırma kan örnekleri veren ve baş ağrılarının sıklığı hakkındaki soruları cevaplayan 42 ila 60 yaşları arasındaki yaklaşık 2,600 Finli erkekten gelen bilgiler doğrultusunda derlenmiştir.

    Çalışmaya katılan erkeklerin neredeyse yüzde 70'i, vitamin D eksikliği için genellikle eşik olarak kabul edilen, mililitrede 20 nanogram'dan (litre başına 50 nanomole) düşük vitamin D düzeylerine sahiptir.
    ortalama olarak sıklıkla baş ağrısı çeken (en az haftada bir kez ) erkeklerde d vitamini miktarı 15.3 nanomol/litre iken; genelde baş ağrısı çekmeyen erkeklerde d vitamini miktarı 17.6 nanomol/litre bulunmuştur.

    (Amerika Birleşik Devletleri'nde, vitamin D düzeyleri genellikle ng / ml olarak bildirilirken, dünyanın diğer yerlerinde ise nmol / L olarak bildirilir.)
    1 nmol/litre= 0.4 ng/litre

    D vitamini seviyesi en düşük (11.6 ng / ml'nin altında veya 28.9 nmol / L) olan erkeklerde baş ağrısı görülme riskinin, en yüksek D vitamini düzeylerine (22 ng / ml veya 55 nmol / L'nin üzerinde) sahip erkeklere kıyasla yaklaşık iki kat daha yüksek olduğu belirtilmiştir. )

    ***
    Serum 25- Hydroxyvitamin D [25(OH)D] konsantrasyonu düzey aralığı

    < 30nmol/litre ya da <12 ng/ml ‘de ------ vitamin d noksanlığı gözlenir.
    30-50 nmol/litre ya da 12-20 ng/ml------ sağlıklı ve güçlü kemik gelişimi için yeterli olmayan miktar aralığıdır.

    >50 (50 dahil) nmol/litre ya da >20 (20 dahil)------ sağlıklı ve güçlü kemik gelişimi için yeterli olan miktar aralığıdır.
    >125 nmol/litre ya da 50 ng/litre -----yüksek düzeydeki miktarı yan etki yapar.

    ***

    insanlardaki düşük D vitamini düzeylerinin vücutta bazı hastalıkların artış göstermesini de tetikleyebileceği araştırıcılar tarafından rapor edilmiştir.
    10 ...
  6. 28.
  7. 29.
  8. Bugün kan tahliliyle birlikte bende eksikliğini öğrendiğim vitamindir.
    (bkz: devit 3) diye bir ilaç aldım değerler normale dönerse buraya editleyeceğim.
    4 ...
  9. 30.
  10. Demir eksikliğinde az olur efendim bu vitamin. Eğer bu vitaminden almak isteniyorsa direk güneşe çıkılması önerilir. Toprak ve boya yeme isteği varsa kesinlikle d vitamini eksikliginiz var demektir.
    7 ...
  11. 31.
  12. enaz 10 dk güneşte kalmalısın ki vucut bedava d vitaminı yapabilsin.
    1 ...
  13. 32.
  14. eksikliği durumunda kilo verme sürecini de zorlaştırdığını gözlemlediğim vitamin.

    üç aydır (bkz: devit 3) kullanıyorum ve bünyem resmen kendine geldi.

    eğer çok sık yorgunluk hissediyor, halsiz gibiyseniz mutlaka bir doktora görünün. sebebi büyük olasılıkla d vitamininin eksikliğinden kaynaklanıyordur zira.
    4 ...
  15. 33.
  16. Müzmin yorgunluk, halsizlik ve bacaklarda sızı şikayetiyle gittiğim doktor mağma tabakasında kalmış d vitamini eksikliği teşhisi koydu.
    Üç ay bir lokma ekmeğe damlatılmış d vitamini yutacağım.
    Sonrası osteoporoza gidiyormuş bu yoksunluğun. Yani iş ciddi.
    2 ...
  17. 34.
  18. Güneşe çıkarak vücuda takviye yapılabilen vitamindir.
    1 ...
  19. 35.
  20. Güneşe çıkınca aktif hale gelen yağda çözünen vitamin çeşididir.

    Eksikliği yorgunluk ve halsizliğe neden olur.
    1 ...
  21. 36.
  22. Kış geliyor eksik etmeyin beyler.
    5 ...
  23. 37.
  24. Aslında vitamin olmadığı söylenmiş. Neymiş o zaman? Hormona benziyormuş.
    Hadi ordan!
    Bu sefer izin vermeyiz kardeşim, plütona yapılan sana yapılamayacak. Hakkını yedirmeyiz.

    Sen vitaminsin, hep de öyle kalacaksın.
    3 ...
  25. 38.
  26. insan vücudu esas üretimini ve kullanımını UVB ışınlarıyla güneşin 50° açıdan fazladayken -saat olarak 11.00 ile 16.00 arası yaklaşık- güneş kremsiz güneş ışığına direkt ten temasıyla yapan vücudun birçok sisteminde kullanılaneksikliği ve fazlalığı vücutta soruna neden olan lakin fünya genelindeki nufus oranına göre eksikliği yaygın olan vitamin ve hormondur. detaylı bilgi için; https://articles.mercola....g-vitamin-d-exposure.aspx
    1 ...
  27. 39.
  28. vücudunuza d vitaminini almadan güneş altında mal gibi yatmanızın hiçbir faydası yoktur. d vitamini güneşten alınmaz. güneşten nasıl vitamin alabileceğinizi düşünebiliyorsunuz hayret ediyorum.

    biyolojiye benden daha hakim olan kimseler varsa düzeltsin lütfen. sizin d vitaminini besinlerle almanız gerekiyor ki yanlış bilmiyorsam provitamin d şeklinde alınıyor. güneş ise bu vitamini kullanılabilir hale getirmek için gerekli oluyor. yani katalizör gibi.
    4 ...
  29. 40.
  30. 2 ay önceki ölçümde değerim 20 çıktı. Doktor ayda bir 1 ampul d3 vitamin kullanacaksın dedi. Düzenli kullanmama rağmen vitamin seviyemin yükseldiğini düşünmüyorum. Şikayetlerim devam ediyor. Kış aylarından bu yüzden nefret ediyorum. Yaz gelsin artık.
    0 ...
  31. 41.
  32. Günde 15 dakika güneşte durarak hiç bir şey karşılayamazsanız inanmıyorsanız gidin d vit ölçtürün. Toplumda hemen herkesin d vitamini eksik.
    1 ...
  33. 42.
  34. Eksikliği kemik kas sisteminde hatta bağırsaklarda problemler yaratabilen hayati bir vitaminimizdir.

    Eksikliğinde insan yürüyemez hale gelebilir, aynı agır b12 eksikligi vakalarinda olduğu gibi. Ve Hatta beyinden kaslara saglıklı sinyal iletilemediği için başlangiçta ciddi kas kramları sırt bel agrıları ve nihayetinde kas kayıpları, bilhassa sırt ve arka bacak adelelerinde gözlenebilir. Yani sadece kemileri etkilemez eksikliği.
    1 ...
  35. 43.
  36. Solgarın vitamin d3 urünü derdinize deva olur diye umuyorum sayin eksiklik yaşayan yazar kardeşim *

    Yemeklerle imkanı yok o eksiği gideremezsiniz.
    2 ...
  37. 44.
  38. Galiba uçaklardan bişeyler püskürtülüyor. Bu kadar sıklıkla d vitamini eksikliği yaşanması normal değil.
    2 ...
  39. 45.
  40. 46.
  41. Yağda çözünen vitaminler (a,d,e,k) arasından eksikliği en sık görülen vitamindir. Temel nedeni ise bitkisel gıdalarda bulunmayışı.
    ilaç takviyesi gerektirecek eksiklikte değilse çözüm hayvansal gıda tüketmek ve vücutta başka maddelerin dönüşmesi yoluyla sentezlenmesi için güneş.
    Halsizlik, vücut ağrısı, kronik mutsuzluk, ağız dışında yara oluşumu gibi şikayetler yaşıyorsanız bu vitamininize baktırmalısınız.
    0 ...
  42. 47.
  43. Yağda çözünen bu vitamin " Güneş Vitamini " olarak bilinir. Kalsiyum ve fosfor absorbsiyonunu arttırarak kemikleri ve dişleri güçlendirir. Vitamin D beslenme ve güneşten sağlanan gerçek bir kazançtır. Vitamin A ile birlikte çalışır. Sağlıklı kemik ve dişler için gereklidir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların Vitamin D'ye olan ihtiyaçları çok fazladır. Aynı zamanda Vitamin C ile de birlikte çalışır. Sinir sisteminin çalışması,kalp ve kandaki Vitamin D miktarına bağlıdır.
    0 ...
  44. 48.
  45. günümüzün popilerinden bir vitamin. herkes yana yakıla d vitamini derdine düşmüş; bir şekilde birinden duyup. üstelik doğru lab şartlarında bakıldığı bile kesin değil. sonuç: herkeste düşük.

    neyse ki artık asmlerde bakılmayacak. gereksiz d vitamini kullanımı azalacak inşallah. hele o ampul formu yok mu? biri bile zehirleyebilir sizi, aman dikkat.
    4 ...
  46. 49.
  47. Sanılanın aksine ette bulunmaz. Bulunduğu besinler;
    Süt ürünleri.
    Tereyağı.
    Ton balığı.
    Somon.
    Uskumru.
    istridye.
    Karaciğer.
    Yumurta sarısı.
    Tatlı patates.
    Balık yağı.
    Mantar.
    Maydanoz.
    Yonca.
    ısırganotu.
    Yulaf.

    Az sayıda besinde az miktarda bulunması nedeniyle, güneşte vücudun dönüştürebilmesi mümkün olan bir vitamin olmasına rağmen eksikliği sık görülür ve özellikle iskelet sistemini etkiler.
    Bende de belki eksiktir. (Bilimsel adı nedir bilmiyorum; doktor bana bir şey demedi ama ferritin değerimi yükseltmeme rağmen geçmeyen halsizlikten muzdaripim.)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük