günümüz yaşam koşullarında çoğu kişide olan durum. özellikle gün içerisinde sürekli kapalı ortamlarda bulunanlar risk altında olmakla birlikte d vitamini ihtiyacını sadece güneşten karşılayabilmek de zor. Ciltte yeterince d vitamini sentezlenebilmesi için bahar ve yaz aylarında öğlen saatlerinde mümkün olduğu kadar geniş bir vücut yüzeyinin güneş ışınlarına maruz kalması gerekiyor. kapalı kıyafetler giyiyorsanız, doğru bir şekilde güneşlenemiyorsanız yine d vitamini eksikliği yaşamanız olası. yani takviye kullanmak genellikle şart oluyor, ben takviyesiz 20-30 ng/ml değerinin üstünü görmedim.
takviye konusunda büyük sağlık kuruluşlarının/topluluklarının önerilerine göre hareket edilebilir. institute of medicine d vitaminin günlük üst sınırını 4000Iu olarak belirtiyor. ancak bu dozlar ideal d vitamini seviyelerine ulaşmak için büyük olasılıkla yeterli gelmeyecektir. endocrine society sağlık kılavuzunda yetişkinler için azami 10.000IU'ya kadar güvenli kabul ettiğinden bu doz baz alınabilir.
bu açıdan d vitamininiz optimal değer olan 50-80 ng/ml aralığına gelene kadar her 10 kiloya bin ünite şeklinde takviye kullanılması sonra da bu düzeyi korumak için iOM önerisinde belirtilen daha düşük idame dozlara geçilmesi mantıklı ve güvenli görünüyor. aşırı yüksek dozlarda yükleme yapmak ise önerilmediği gibi, çok düşük dozlar da değerinizi istenen seviyeye yükseltmeyecektir.
Hele de kansızlık ile birleştiğinde mor göz altları, saç dökülmesi, halsizlik, uyku problemi gibi sevimsizlikler yaşatır. Kış aylarında güneş görme azaldığı için d vitamini depoları doğal olarak düşer. Ağızdan aşırı ve bilinçsiz alınan d vitamini takviyeleri, böbrek taşından karaciğer problemlerine birçok sağlık sorununa neden olabilir. En iyi d vitamini takviyeleri, d ve k vitaminini birlikte ihtiva edenlerdir.
ben fazla iyi beslenmeyen birisiyim 9 a kadar 1.40 1.45 boylarındaydım 9.sınıftan sonra nolduysa yine beslenmem berbat olduğu halde boyum 1.80 e çıktı.
d vitamini, her bünyede eksikliği sık yaşanan vitaminlerden biridir. Kemik, kas ve eklemler için hayati öneme sahiptir. Sadece güneşle almak mümkün olamıyor maalesef. Çünkü depolarımızın ortalama ömrü 3-4 ay arasındadır. Yazın ne kadar doldurursanız doldurun, kış aylarında noksanlık yaşatır. Ayrıca her cilt, d vitaminini güneşten yeterli oranda alıp ememez! Yani uygun saatlerde güneşlenseniz de çok az vitamin almış olabilirsiniz!
Emilim sorunu yaşayan; güneşlendiği ve iyi beslendiği halde vitamin değerini yükseltemeyen çok fazla kişi var. Bu yüzden kan tahlili sonrası, eğer güneş size fayda sağlamıyorsa takviye kullanmak lazım. En iyi etkileşim için güvenilir markaların d3 + k2 damlasını kullanmak gerekir.
Referans değerleri:
<10: yoğun eksiklik.
<15: tehlikeli sınır.
<20: eksiklik.
30> normal.
50> ideal. (Üst sınır 100'dür)
Kolay yükselebilen bir vitamin olmadığından, yoğun eksiklik seviyesinden ideal olana çıkmak yıllar alabilir. 100'ün üzeri "hipervitaminoz" yapar.
işyerinde mal bi doktor var durduk yere muayeneye çağırıp bunu yazdı. Kullanacaktım ama internette yazanları görünce vaz geçtim. Kan tahlili yaptırıp vitamin kullanmak mallık amk robot musunuz aq? Bugün fazla olur yarın az. Eskiden vitamin mi varmış.
pek çok insanın muzdarip olduğu vitamin eksikliği.
güneşe çıkmam yasak olduğundan bende de var. yorgunluk, saç dökülmesi gibi sevimsizlikler yaşatıyor. besinlerden yeterli miktarda almak çok mümkün değil o yüzden ilaca başvurmak en kolay çözüm.
belirtileri sizde de olabilir ama tahlil yaptırmadan ilaç kullanmayın.