D vitamini eksikliği; kemik ve kas güçsüzlüğüne sebep oluyor. ayrıca kanser'e yol açan nedenlerden de biri.
Ayrıca halsizlik ve terlemeye de sık rastlanıyor.
Kemik erimesi hızlanıyor.
D vitamini eksikliği fazla olduğunda 2 önemli duruma neden oluyormuş; Raşitizm; çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık. Çarpık bacaklar, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık, yorgunluk, bitkinlik görülür. Osteomalazi; yetişkinlerde D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık. Kaburga kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde, bacaklarda ağrı, kas zayıflığı ve spazmları, çabuk kırılan kemikler şeklinde görülüyor.
d vitamini en çok güneş vasıtası ile açığa çıkıyor. yani aslında türk insanın genel yapısının esmer olduğu göz önünde bulundurulursa,
sarışın bir ırk'a göre daha fazla güneşte kalmaları icap ediyor.
çünkü vücut buna ihtiyaç duyuyor.
bunu da rakamsal olarak düşünürsek;
esmer bir insanın, sarışın bir insana oranla 2 ila 6 kat arası daha fazla kalması gerekiyormuş güneşte.
peki güneşte hangi sıklıklarda durulmalı?
Özellikle Mart-Ekim ayları D vitamini açısından en etkin dönemmiş.
Bu aylarda ''koruma kremi kullanmadan'' her gün 11.00-15.00 arasındaki saatler'de 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyormuş.
Ancak bu saatler cilt kanseri için de en riskli saatler olduğundan,
sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek yeterli imiş.
bu arada bu risk'i en çok taşıyanlar da, ofis çalışanları ve kapalı giyinenlermiş.
yani, gündüz vücudu güneş alamayanlar.
iyisi mi, şirketlerde, güneşlenme saatleri yapılsın. ciddiyim...
plaza, büyükşehir ve kapalı kadınların hastalığıdır. güneş görmeyen vücudun d vitamini eksik olur.
çözümü, gavur denilenlerin ürettiği d vitamini tüpleri. ayda yada duruma göre iki haftada bir defa bir tüpü bir bardak suya karıştırıp içiyorsunuz tadı böyle yağımsı birşey.
Sakın olaki yazın sıcak havalarda d vitamini takviyesi almayın. Sizi bunaltır. Daha fazla Terletir. Giyin tişörtünüzü çıkın dışarı güneşlenin. Güneş en doğal vitaminiz olacak sizin için. illa gidipte denize girmenize gerek yok. Gidin köyünüze, gidin kasabanıza. illa para şart değil.
Edit: Yağlanmaya sebep olur, yazın kullanırsanız, bu sebepten dolayı sıkıntılı olursunuz. Kilo sorunu yaşarsınız.
vücudun herhangi bir uzvunun dahi güneşe maruz bıraktırılarak gerekli D vitamini miktarının kazanımının sağlanıp sağlanmadığı konusunda merakta olduğum husus. yani illa camış gibi güneşte yatmamız mı gerekiyor yoksa kolu bacağı güneşte bıraksak bir süre yeterli olur mu ?
Eksikliği sonucu insanda gereksiz hüzün olur böyle depresif, kemik ve kas ağrıları olur. Günlük 10 - 15 dk güneş görmek vücudun d vitamini ihtiyacını karşılar.Uv(A B C) ışınlarının hepsinin zararları var ama en iyisi uva olduğundan , sabah 10 ve öğlen 4 arası uvb ve uvc nin yoğun olduğu saatler güneşe çıkmamak lazım.
Eksikliğinde çocuklarda rasitizm, kemik yamukluğu gelişim bozuklukları gibi aksaklıklar görülür. Baş ağrısının baş sebeplerinden ve kilo vermenin düşmanı olan vitamin.
sadece gunesten alinan bir vitamin degildir. eksik olmasinin nedenlerinden biri yanlis beslenmeden kaynaklidir.
bol sut, yogurt,peynir, ayran, yumurta, balik cesitleri, hayvansal yag, sakatat ve ev tursusu tuketin.
gunes olsun olmasin disari cikin yuruyun.
efenim günlük 400 u d vitamininin kanserden koruyucu etkisi üzerine çalışmalar yapıldığı da biliniyor.
bazı insanlar güneşi sevmiyorlar falan güneşten kaçmayın yahu güneş iyidir. bu hususta güneş gözlüğü kullanımının azaltılması gerektiği dahi söyleniyor.
ne yazıkki dışarıdan alınan hiçbir takviye d vitamini eksikliğini düzeltemiyor. vücudumuz d vitamini ihtiyacının %90'lık bir bölümünü güneşten karşılıyor. böbreklerimiz ve deri güzel bir çalışma ile güneş ışığıyla alınan d vitaminini aktif hale çevirip vücudumuzun kullanmasını sağlayıveriyorlar, sağolsunlar.
d vitamini kalsiyum ile ilişkili olduğu için, yani alınan d vitamini barsaklardan kalsiyum emilimini de arttırığı için d vitamini eksikliği dolaylı yoldan kalsiyum eksikliği yapmaktadır. bu yüzden mevcut şikayetler de daha çok kalsiyum eksikliğine bağlı gelişir. kendini yorgun hissetme, ağız kuruluğu, kabızlık, hareketlerde kısıtlılık vs bu şikayetler kalsiyum eksikliğinin akut belirtileridir. kronik dönemde kemikler etkilenir. vücut kalsiyum eksikliğini, parathormon ile kemiği rezorbe ederek karşılamaya çalışır. kısa vaadede bu mümkün olsa da uzun vaadede vücut kalsiyum eksikliğini karşılayamadığı için kronik dönemde kemiklerinizdeki kalsiyum mineralizasyonundan da olursunuz. kemikle ilgili şikayetler kısa vaadede kemik ağrısı, uzun süre ayakta duramama gibi semptomlar vermekle birlikte ağır vakalarda kolay kemik kırıklarına kadar varabilen şikayetler oluşturmaktadır.
işin özeti; d vitamini önemlidir. güneşe çıkın.