bugün vefat eden kırgız yazar cengiz aytmatov'un, ikinci dünya savaşı sırasında, kocası askerde olan cephe gerisindeki cemile'nin yasak aşkını etkiliyeci bir dille anlattığı cemile adlı romanı için luis aragon tarafından yapılan övgü.
bir adam ile bir kadın ıssız bir adaya düşmüşler. Adam kadına ölümü beklemek yerine çocuk yapmayı önermiş. Kadın adama "sana vereceğime çalı çırpıya sürterim." demiş. Gel zaman git zaman ada çoraklaşmış. Bütün çalı çırpı yok olmuş. Kadına sürtecek bir şey kalmamış. Kadın adamın yanına gitmiş "hala beni seviyor musun?" diye sormuş. O da cevap olarak "hayır ama birbirimizi sevmeden de çocuk yapabiliriz." demiş. "Peki." demiş kadın. Sonra kadın hamile kalmış. Adam veremden ölmüş. Çocuk dört haftalıkken bir gemi adaya gelip kadını kurtarmış. Kadın evine ulaşınca kürtajla çocuğu aldırmış. Annesinin babasının uygun gördüğü bir adamla evlenerek huzurlu ve aşk dolu bir hayat yaşamış.
kadın her açıdan adamdan daha önemli bir sosyal statüye sahiptir. genelde tersi olur ama olsundur, kadın sever, adam sever. sonra adam saçmalar, kadın kendine gelmesini bekler. adam kendine gelir, sonra bir daha saçmalar. kadın yine de sadakatindedir, asaletinin ışıklarını saçar. adam yine kendine gelir, kadın ona yine sarılır. sonra adam bir daha saçmalar, kadın onun için bekler. adam kendine gelir, ve kadın ona der ki ''bir daha dağıt kendini, ben seni bir daha seveyim. sonra bir daha, bir daha... ta ki ben öldüğüm güne kadar; o gün sen kendine 4 bıçak sapla, 1 sene gez o bıçaklarla, ödeşelim ve o gün senin bayramın olsun, bayramın kutlu olsun.''
elbette dünyanın en güzel aşk hikayesi benim değil, ama dünyanın en asil ve merhametli kadını benim. bu hikayedeki 'adam' diye bahsettiğim benim; ancak bu kadını ölene kadar mutlu edersem o ''adam'' benim.
...ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar...
masallarlara inanıyorsan var dünyanın en güzel aşk hikayesi.inanıyor musun?o zaman çocuksun...çok tatlısın sen yaa!!
gözleri görmeyen oğlunu stadyuma getirip 90 dakika ona maçı anlatan anne. Hangimiz bu kadar severiz ki ? Aşk sadece günümüzde bilinenden ibaret değildir işte.