"dünyanın küreselleşmesi, globalleşmesi" ve "dünyanın büyük bir köy olması" gibi tabirlerin zihinlerde oluşturduğu gelecek ütopyasının temenniye dönüşmesi.
insanlar için daha iyi bir yaşam alanı olurdu. Birbirleriyle didişen, kendi menfaatleri için birbirlerine savaş açan ülkeler olmazdı. Barış artardı. Din, dil, ırk ayrımı yapmayan insanlar daha fazla olurdu. Daha iyi bir dünya olurdu. Belki de hiç biri olmazdı. Bunlar sadece ütopyada olur belki de. Çünkü dünyanın daha iyi olması insanların elinde. Dünya tek bir ülke olsada insanlar yine aynı olacağından değişen bir şey olmazdı belki de.
- gittiğin her yer senin vatanın olurdu. istediğin yerde yaşayıp istediğin gibi çalışma şansın olurdu.
- basit silahlar, yalnızca kolluk kuvvetleri için olurdu. düzeni sağlamak ve adaletin egemenliğini kanıtlamak için.
- tek ülkenin insanları topyekun eğitilirlerdi. bilinçlenme hep beraber olurdu. şark kurnazı, kandıracak cahil bulamazdı.
- silahlara giden milyarlarca dolar sağlık ve eğitim altyapısına akıtılırdı.
- ekonomik kriz anları olmazdı. zira, krizlerin baş müsebbibi olan karşılıksız kağıtlar havada uçuşmaz, para, karşılığında ancak bir değer varsa basılabilirdi.
- kimi insanlar eşekler gibi çalışırlarken, kimileri yan gelip yatamazdı. eğlence ve kültür herkes için eşit olurdu.
- haksızlık en büyük suç olurdu. haksızlığa uğrayan herkes anarşist olurdu.
- hiç kimsenin, sahip olduğu makam ve mevkiden sebep kimse karşısında düğme ilikleme zorunluluğu olmazdı. herkes, kendi işini yapar, amir-memur ilişkisi mesai ile biter ve mesaiden sonra herkes eşit olurdu.
- amerikalı, rus, çinli, japon, brezilyalı, endonezyalı ya da sudanlı olmaz; yalnızca, insan olurdu.
- insan ve yaşamı değerli olurdu. insan, olurduk hepimiz! göz alabildiğine sınırsız ve geleceğe korkusuzca bakabilen...
uzak denmesede çok yakın olmadığı da ortada olan mevzudur. bir gün insan olmak önemli olacaktır ve milletler değil, dünya vatandaşlığı ön plana çıkacaktır. çok uzak olmayan bir gelecekte kesindir.