düşünceye saygı olmamalı elbet ama saygı beklemiyoruz diye de hakaret yemeye hakkımız yok, kimse de hakaret yememeli.
sadece karşıt düşünceler eleştirilebilir hakaret olmadan.
mesela bir ateist benim inancım hakkında sert eleştirilerde bulunuyor ve saygıda bulunmamış oluyor eyvallah.
ben de bir ateistin düşüncelerini sertçe eleştiriyorum ve ona saygıda bulunmamış oluyorum.
saygı olmamalı ama hakarette olmamalı tekrar dediğim gibi.
düşünceye saygıdaki kasıt, karşı tarafın fikirlerini rahatça beyan edebilmesidir. sen onu sonuna kadar dinleyip,
"baştan sona boş konuştun malca fikirlerin var" diyebilirsin.
burada vurgulanan saygı karşı tarafın eğitim seviyesinin ona söyletebileceği kadar olan düşüncelerini söyleyebilme şansıdır dostum.
bilgisizce açılmış bir başlıkta irdelenmeye çalışılan bir tespit.
düşünceye saygı olmaması demek, hakim gücün kendisine karşı düşünceleri tolere etmeden o düşünceye sahip insanları cezalandırması demektir.
bir düşüncenin doğru ya da yanlış olması o düşüncenin insanlıga yarar mı zarar mı getirdiğiyle ilintilidir. hangi grup insanlara yarar, hangi grup insanlara zarar getirdiği, mağdur ettiği ile ilintilidir. hitler in düşüncesine, 60 milyon insanın ölümüne sebep olduğu için saygı duymamız beklenemez.
düşüncelerin içerisinde yanlış ve doğru düşünceler kavramlarını iyi tartmak gerekir. bazı düşünceler bazı hastalıklara ilaçtır. kalp hastasına verilen kalp ilacını sen içersen, o ilaç kalp hastasını yaşatan bir faktör olmakla birlikte, seni, öldürebilir.
ama öyle gayet genel bir ifadeyle "düşünceye saygı saçma" demek, ergen tarzı , bilgisizce bir slogan üretmekten öteye gitmez. pek bi değeri yoktur.
günümüzde herkesin dilinde olan düşünceme saygı göster fikrinin yanlış olmasıdır. eğer düşünceye saygı gösterilecekse hitler in fikirlerine, amerika nın ve israil in fikirlerine hatta pkk nın bile fikirlerine saygı göstermek gerekecektir.