yoğunluğu çok yüksek olan ve metalleri çözerek amalgam adı verilen bir tür alaşım oluşturma kabiliyetine sahip metaldir. Bu özelliğinden yararlanılarak cevherden altın elde etmede kullanılır.
Cıvanın altını adeta yer gibi bünyesine katarak, alaşım oluşturuşu: https://galeri.uludagsozluk.com/r/1853313/+
Amalgam esas olarak civanın alaşımlarına verilen isimdir ve bu karışım dolgulardan civa vücudun tolere edebileceği miktarda salınır.
Fda, epa gibi kuruluşlar bu dolguların insan sağlığı için önemsiz miktarda eser civa bıraktığını, toksisite icin yetersiz düzeyde olduğunu belirtirler.
Karşıtı şeklinde yapılan araştırmalarda ise net bir bulguya rastlanmamış, allerjik bir durum olmadığı zaman bu dolguların çıkartılması önerilmemiştir.
Ek olarak, balıklardan aldığımız metil-civa seviyesi dişteki amalgama şapka çıkarttırır düzeydedir. Bunu ise kimse tartışmaz.
O sebepten, sallamayalım.
Bugün pek çoğumuz cıvanın insanlar için son derece toksik olduğunu biliyoruz. Ancak, bu elementin bir çok sağlık sorunu için geniş bir yelpazede etkili bir ilaç olduğu düşünülüyordu. Antik Yunanlılar ve Persler hastalara cıva içeriyor ya da vücutlarına merhem gibi sürdürüyorlardı. Antik Çin’ de ise canlılığı arttırdığı ve uzun ömür sağlayacağı inancıyla cıva bileşikleri kullanılmaktaydı. 19. yüzyılın sonuna kadar, cıva aynı zamanda frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu dönemlerde bir çok hasta cıva zehirlenmesi nedeniyle böbrek ve karaciğer hasarı sebebiyle öldü.
sanıldığı üzre civanın zararı vardır fakat şöyle ki; civa diş hekimliğimde amalgamın yapısını oluşturan bir elementtir ve dolgu maddesi olarak kullanılır. olayı bir hikayeyle anlatmak etkili olur ki, diş hekimliği öğrencisi civa içerek intihar girişiminde bulundu çünkü o da herkes gibi civanın vücüda zararını biliyordu. fakat yanlış bildiği bir şey vardı içerek değil de civanın inhale(solunum) yoluyla zehir etkisinin olduğuydu yani civayı içerseniz en çok mideniz yıkanır fakat solursanız asıl zarar o zaman oluşur. öğrenciye ne mi oldu ? ne olacak hala dolgu yapıyor.
tasarruflu ampullerin içinde buharı bulunan ağır metaldir. tasarruflu olmasından dolayı evlerimizde, çalışma lambalarımızda aydınlatmada kullanıyoruz ama yanımızda ne kadar büyük bir tehlike taşıdığımızı bilmiyoruz. ampulümüz patlayınca, kırılınca ne yapıyoruz? derhal odanın kapı ve pencerelerini açıp havalandırıyoruz. yeterince havalandıktan sonra kırık parçalarını elimize temas etmeyecek şekilde bir poşete doldurup uygun bir yere atıyoruz. eğer ki ampulun içinde cıva buharı olduğunu bilmiyorduk ve yaklaşık bir saat maruz kaldıysak ne yapıyoruz? derhal bir acil servise başvurarak durumu anlatıyoruz, kontrole alınıyoruz. önem vermek gerekir, dikkatli olmak gerekir. kusma, ishal, mide bulantısı, anlık değil de daha uzun süren baş dönmesi tarzında şikayetleriniz oluyorsa ve bir kaç gün öncesinde tasarruflu ampul kırılma hikayesi zihninizde canlanıyorsa acilen bir hastanenin yolunu tutun.
çocukken oynadığım eğlenceli metal. şunun zehirsizini çıkarsalarda alıp oynasak...
lan 25 yaşıma geldim hala 12 yaşındaki tecrübenin anıları aklımda bakın o derece deli dolu, coşkun bir metaldir.
dokunulması, kana karışması durumunda öldürücü olan , aynı zamanda domuz gribi aşısının içeriğinde bulunan element. hem öldürücü olup, hem iyileştirmeyi nasıl beceriyor bilmiyorum...
lisede kimya laboratuarından edindiğimiz*, aynı gün içerisinde akşama kadar sıranın kah kalemlik bölümüne bir ucundan koyup diğer ucuna iteleyerek sonunda diğer ucundan başka bir şişeye doldurduğumuz kah kalemimizin ucuyla damlalarını bölüp bölüp birleştirdiğimiz, akşam eve gittiğimde ise içim dışıma çıkana kadar kusmama sebep olan***eğlenceli, oynak ama elle temas etmeseniz dahi farketmediğiniz ve soluduğunuz kısmı yeterince tehlikeli olan, ilgiç ama "metal".*
cahilliğime verilsin talebiyle, ilkokulda elimde oynadığım gümüş renkli tanımlanamaz süper bişeydi civa adında, terminatör 2deki robert patrickin canlandırdığı karaktere benziyordu, lakin termometrenin içindeki şey de civaysa, neden kırmızı dedirten bi acayip madde.