Çoğunuzun sinemaları kasıp kavuran 'Matrix' filmiyle aşinası olduğunuz siberpunk, The Encyclopedia of Science and Finctiona (Bilimkurgu Ansiklopedisi) göre 1980li yıllarda doğmuş ve popüler olmuş bir yazın ekolü.
Terim ilk kez Bruce Bethke nin 1983 yılında Amazing Stories de yayınlanan Siberpunk adlı kısa hikayesinde kullanılmış. Bethke nin amacı yeni ve çarpıcı bir terim bulmaktı. Bu sayede her zaman hatırlanmak istiyordu. Ve başardı da. Sonrasında, yazar ve editör Gardner Dozois tarafından kullanılan terim, William Gibson ve Different Engine i birlikte yazdığı, öykülerinde de paslaşıp birlikte çalıştığı Bruce Sterling le birlikte yeni bir edebi akımın tanımı oldu.Siberpunk akımını diğer bilimkurgu veya edebiyat akımlarından farklı kılan önemli bir özelliği ise sadece edebiyat dünyası içerisinde kalmayıp günlük yaşama da sıçramasıdır.Siberpunk, temel olarak bireyin geleceğin teknolojisiyle yaşadığı sorunları, mücadeleyi konu edinir. Bilimkurgu eserlerinde teknoloji toplumla iç içe ve onun hizmetindeyken, Siberpunk eserlerinde teknoloji birey için sorun oluşturur. Diğer bilimkurgularda kahramanlarına problemleri çözmekte yardımcı olan teknoloji, Siberpunk diyarında problemin kendisidir. Bu nedenle Siberpunk yazarları daha çok teknolojinin getirdiği olumsuzluklar ve sorunlar üzerinde duran kişiler olarak tanınır.
bir bilim kurgu alt türü. bilim ve teknolojinin çok ilerlediği ancak insanların büyük kısmının yaşam kalitesinin çok düşük olduğu bir dünya tahayyülü sık sık dile getirilir bu türün eserlerinde.
Do Androids Dream of Electric Sheep (Namı diğer BLADE RUNNER), Ghost in the SHELL (anime ve Manga serisi), AKiRA(anime ve manga serisi), Deus Ex, Elbette MATRIX, Syndicate(Game), PREY2(Game). ilk aklıma gelenler.
Olması gerekenin aksine makinelerin insan beyni tarafından yönlendirilirken makinelerin yönetme devrinin başladığı insanlar için yaşama koşullarının zorlaştığı William Gibson 'ın Neuromancer "Matrix Avcısı"kitabında geçen sonrada klasikleşmiş bir akımdır.Zira Kitabın adı Matrix filminin kitaptan uyarlanılarak çekilmesinin ardından ,Matrix Avcısı olarak değiştirilmiştir(Satışlarında patlama olmuştur).
Şu günlerde ota boka yakıştırılan kavram. Siberpunk yazıyorum diyenlerin alayı distopya yazmaktadır, haberiniz olsun. Aynı şekilde Matrix filminde de makinelerin insanları kontrol etmesi yönünde siberpunka yakınlık olsa da Matrix siberpunk değildir. Direkt siber taoizm isminde bir türün önderidir.
Siberpunk, günümüz batılı toplumlarının sahip olduğu sorunların gelecekte nasıl bir hal alacağının uyarısıdır. Genellikle tasvir edilen dünya herkesin "Tinki viski la la ko" şeklinde el ele tutuştuğu şekilde değildir. Çıkar amaçlı şirketler devlet yönetiminde ciddi bir söz sahibidir, adaletsizlik almıştır başını yürümüştür, teknoloji sürekli insanları takip etmektedir ve hayatın her alanında kendisini hissetirmektedir. insanlar pislik içerisindedir ve açlıktan kendi uzuvlarını mideye indirmişlerdir. Erdem gibi kavramlar artık anlamını yitirişmiştir ve içilen sudan zehirlenmek oldukça normal ölüm şekillerinden biridir. Bir kısım gruplar devlete karşı ayaklanma halindeyken diğer insanların amacı günlerini kurtarıp yaşamaya devam derdindedir. Kısacası siberpunk ile alakalı meşhur bir deyiş ile: "high tech, low life".
Belli kalıplar içerisinde olduğundan siberpunk hikayeler birbirine benzer. Yazarlar daha çok solcu ağırlıklıdır, genellikle amaç Kapitalizm'e, gelişen teknolojiye ve post-modernizm'e bir eleştiri getirmektir. Kaliteli bir türdür fakat modası geçmiştir. Belki yeniden hortlar, fena da olmaz. Şimdinin bilim kurgu kitapları çok dandik.
Ve maalesef ki, gelecek ile ilgili en gerçekçi yaklaşımlardan biridir.
bu mütareke dönemi kafalı hainin, dış politikada milli onurumuza uygun davranılması talebimizi "liseli ruhunun tezahürü" olarak değerlendirmesi üzerine, şöyle demiştim: (bkz: fatih portakal ın rte ye verdiği ayar/#34160040)
ulan it, ulan ciğeri beş para etmez punkçu ben bu sözlükte yıllardır yazıyorum. bizlere yılların yılı "kandan besleniyorlar, kan içici bunlar, vampir bunlar" dendi. teröristlere karşı tutumumuz o zaman neyse, her daim öyle oldu.
durum böyleyken o gapçık ağzınla ne diyorsun ulan puşt? nerede, ne zaman pkk'yı veya hdp'yi desteklediğimi gördün ulan kahpe müfteri? nerede kanıtın? teröriste sakso çekmek senin gibi ibne punkçulara özgüdür.