Akademik bir başvuru yapacaksanız genellikle üniversitenin belirlediği hazır bir şablon oluyor. eğer üniversitenin belirlediği herhangi bir şablon yoksa yök formatında internette kolayca bulabileceğiniz örnek cv ler var (yüksek lisans başvuruları içinde geçerli). aynı şekilde başka kurumlar içinde birçok örnek cv ye internette kolayca ulaşılabiliyor.
-dikkat edilmesi gereken şeylerin başında doğru beyanlarda bulunmak geliyor. daha önce çalıştığınız, katıldığınız eğitimleri, kursları, bildiğiniz dilleri eklemek vs zaten bunlar iyi bir cv örneğinde olacaktır. kendinizle ilgili bilgi vermekten çekinmeyin.
-önemli bir konuda referanslar. daha önce çalıştığınız kurumdaki kişilerden, yüksek lisansa başvuru yapacaklar için üniversite hocalarınızdan, kadro başvurusu yapacaklar danışman hocalarından referans alabilirler. en fazla 2 kişi yeterli olacaktır. referansın dikkate alınmadığı yerlerde oluyor ( adamların adamı belli oluyor çünkü. adaleti sorguluyorsunuz böyle zamanlarda).
-başvuru yapılacak yer hakkında detaylı bilgi sahibi olmak.
-bunun dışında iyi bir araştırmayla örnek bir şablon bulmak ve cv hazırlamak çok zor değil.
referans verirken, tanıdığınız ama emekli olmuş veya o işi bırakmış kişileri referans göstermeyin. bir kurumda yönetici sıfatıyla çalışan, sizi de iyi tanıyan biri varsa yazın hemen mesela.
yerinden bildiriyorum; ilk ve en önemli husus öz geçmişinizi hangi dilde hazırlıyorsanız, o dili gerçekten bildiğinize emin olmanızdır. bu dil ana diliniz ise lütfen dili bilip bilmediğinizi teyit edin. yabancı diliniz ise yazdıktan sonra o yabancı dil ile ilgili uzman birinden düzelti için görüş alın.
dil bizim kendimizi anlatmada kullandığımız araç. dilimizi bilmezsek beyan edeceğimiz şeylerin niteliğinin önemi kaybolur.
allah aşkına, kendi hayat hikayenizi hele de kendinizi çok önemli addederek yazmayın. paragraflarca hikaye şeklinde gelen öz geçmişler çöpe gidiyorlar. " şuraya gitmiştim, maddi sıkıntılar sebebiyle şu okulu bırakıp oraya başlamıştım, okuldan sonra sıkılmamak için şu işe girmiştim, geçirdiğim rahatsızlık neticesinde şu kadar ara vermiştim. aslında kitap okumayı severim, at binmekten de hoşlanırım, kulübe üye olacağım, şu kulüpte etkindim." gibi hiçbir düzeni formatı olmayan, kurumsal dilden çok uzak, başında, ortasında ve sonunda başka zaman kipi kullandığınız hayat hikayeleri öz geçmiş değildir.
hazır şablonları kullanın ya da hazır şablonlardan faydalanarak kendi şablonlarınızı oluşturun.
öz geçmişe koyulan fotoğraflarda sade ve profesyonel görünün. saçlarınızı mohikan model yapmayın mesela, deri ve acayip kostümleriniz olmadan çekilmiş, düz durduğunuz yüzünüzün seçilebildiği, mimiksiz, nargilesiz, güneş gözlüksüz fotoğraflar tercih edin. sosyal medya profil fotoğrafı değil o.
gerçekleri yazın yalan bilgiler yazmayın. bir hıyar arkadaş satış danışmanı olduğum halde referans için beni süper vayzır (ingilizcesini bilmiyorum) göstermiş.
Fotoğraf koymayın. Profesyonel cv de fotoğraf olmaz. Sırf kalabalık görünsün diye saçma sapan dernek üyeliklerinden bahsetmeyin. Mutlaka referans yazın. Hobiler, sosyal alışkanlıklar gibi işverenin skinde olmayan detaylara girmeyin. Maaş beklentisi belirtmeyin.
ülkemizde cv nin bir önemi yok bence sizi işe alan kişiyle alakası, torpil gibi etmenler önemli. birde ülkemizde para kazanmak için mecbur çalışıyoruz meslek dışı iş yapıyoruz. yeni mezuna deneyim soran mı dersin ya da iş denetimin ya da eğitim durumun yüksek diye işe almayan mı ?
mesela ne kadar bekliyorsun maaş için sormuyorlar mı ? tam çakal işi. yani iş belli ederi bellidir hakkı bellidir. dersin iş tanımı bu maaş bu. ama ordaki tuzak biz 3 bin i gözden çıkardık ama eş kaza aşasına çalıştırırız.
birde asgari ücret teklif edip günde 12 saat çalıştırıp mesai ücreti vermeyip üç kişilik işi bir kişiye yıkmaya çalışan firmaların cv istemesi ve beğenmemesi. afedersin kemal sunal filmi gibi amele durağına git işe al harranlılara az verebilirsin. sonra işçi bulamıyoruz diye ağlayan esnaf vari şirketler ağlamasın.
referans kısmında t*şaklı birkaç kişinin ismi olmadıktan sonra ne yazarsanız yazın bir b*ka yaramaz. çünkü liyakat sisteminin olmadığı bir ülkede yaşıyoruz.
hobiler kısmına çok uçuk hobiler yazmayın. çalıştığım şirkete başvuran bir eleman hobi kısmında büyücülüğü de listeye dahil ettiği için kafadan elenmiş. ilgili departmanın yöneticisi "ne bu böyle harry potter mı?" diye dalga geçmişti gıyabında üstelik.
fotograf, cinsiyet, dogum tarihi, acik adres, hobi, referans, sigara icip icmediginiz yazilmamali. yaptiginiz isi tanimlarken cikti almak, mail okumak, onu yapmak, bunu yapmak diye madde madde yazilmamali. genel tek cumle ile standard yapilan isler gerekirse belirtilir, onemli olan basardiginiz, sorumlu olup yonettiginiz, degistirdiniz seyleri anlatmaktir.
CV nizi birden fazla versiyonda hazirlayin, hedeflediginiz pozisyonlar icin farkli cv ler hazirlamak avantajli olacaktir. bir is basvurusu yaparken ilgili versiyonun yanina bir support letter hazirlayin. basvurudugunuz pozisyonda istenilen ozellikleri kullanarak gecmisinizle bag kurup hikayenizi ve basardiklarinizi anlatin. tek cv kuru, yavan, kendisini acikca anlatamaz oluyor. support letter da mekanik bir anlatimdan ziyade daha insani, duyguya dokunan ornekler kullanabilirsiniz zira cv niz yeterince mekanik ve kati.
cv ye girerken summary yazin kisaca, akabinde skills bolumu koyup yeneteklerinizden bahsedin sonra experience kismina gecin. ingilizce cv hazirlarken responsible kelimesinden ziyade accountable kelimesini kullanin. kullanmaniz gereken, cv ye ve support letter a hava katan, kuru ing ceviriden uzaklastiran bazi kelimeleri paylasayim ama ilanda kullanilan kelimelerden de kopya cekebilirsiniz;
accountable
liaise
championed
stakeholder
engage
providing direction
the visible leader
define metrics and KPi s
throughout my tenure
Versatile
demonstrable
broaden
strive
have a great curiosity and tend to research and constant learning