- kisa ve net
- sadece basvurulan is ile ilgili gerekli bilgilerin belirtildigi
- fazla detay olmadan, tecrube sonunda edinilen kazanimin belirtildigi
- hobiler, kisisel zevkler gibi isvereni ilgilendirmeyen bilgilerin olmadigi
- medeni durum, fiziksel ozellikler gibi isvereni ilgilendirmeyen bilgilerin bulunmadigi
- 2 sayfayi gecmeyen
abartından uzak olmalıdır. sahip olunmayan niteliklerin cvde blulunmaması gerekir zira iş görüşmesine gittiğinizde cvnizde yazıp sizin sahip olmadığınız bir nitelik varsa ve iş veren bunu farkederse işe alınma ihtimaliniz sıfın altına iner.
işe girme sürecindeki, nispeten kolay olan adımdır. asıl zor olanı, yazılan cv'nin sunulmasını gerektiren durumlardır ki, bu durumlarda (bkz: insan konyakları müdürü) sizi pembeleşinceye kadar kızartabilir.
kendiniz hakkında yazdığınız milyonlarca mükemmel özelliklerden sonra bir cümle de olsa özeleştiri yapın, yapın ki insan olduğunuz, hata yapabilen bir canlı olduğunuz anlaşılsın.
cv hazırlanması iş başvurusu yapacağınız şirkete göre değişir. eğer amerika'da bir şirkete iş başvurusunda bulunacaksanız, öncelikle neler yaptığınızı, hobilerinizi ve hedeflerinizi birer cümleyle anlatan ve 1 sayfayı geçmeyen bir cv yazılır. eğer mülakata çapırılırsanız hazırlayacağınız cv 3-4 sayfadan oluşan ve lise hayatınında dahil olduğu,yaptığınız tüm çalışmlardan özet halinde belirtilmelidir.
türkiye'de ise durum daha cv'nize sadece hatırı sayılır, torpil yapabilecel insanları yazmanız yeterli.