sürekli ihracatın kaç kat arttığından bahsedip ithalattan hiç bahsetmeyen başbakan döneminde gerçekleşmiştir.
peşin edit: ey akepeli, yalan mı? başbakan her ulusa seslenişte neden sadece ihracat rakamlarından bahseidyor? bana bir tane bile ağzına ithalat sözcüğünü aldığı videoyu gösteremezsin, çünkü yok.
Demek ki tekrar 10 sene önceki hükümete dönüp anayasa kitaplarını fırlatmak, develuasyon yaşamak gerekiyor. Biz alışmışız borçlu olmaya ülke batsa ne olur.
(bkz: konuya anüsünden yaklaşmak)
cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatı.
cumhuriyet tarihinin en büyük ithalatı.
cumhuriyet tarihinin en büyük gsyh'sı.
cumhuriyet tarihinin kişi başına düşen en büyük geliri.
bunların içinde cari açıkta vardır ve olmuştur.
zambia bizden daha az cari açık veriyor diye o bizden daha iyi durumda olamaz. siz bunun tam tersini dile getiriyorsunuz bu yanlıştır.
yukardaki ehil olmayan* birinin gelirimiz giderimizden azsa çökeriz, çökmeliyiz diye dua eder gibi ifadeleri de komiktir. bütçe açık vermiyor. mazinin aksine seçimde dahi fazla verdik. ayrıca irlanda-yunanistan-portekiz battı. ispanya hatta italya tehlikede. bizde böyle bir dert yok. bankalarımızda da.
cevabı net: özel sektörün. onlar işini bilir. velev battı, banka değil ki bunlar, devlet karşılasın. zararı olur,ama onlar işini bilir, şu yargı gibi geri kalmış devlet kurumlarının ahmaklığından dolayı siyasi istikrarsızlık onları vurmazsa.
sen faizi artırırsan tüketim azalsın, tasarruf fazlalaşsın diye, ilişkinin irtibatı zayıf olması nedeniyle sıcak para girişi artar. döviz girince paramızın değeri düşmez, ihracat artmaz ve özenti halkımızın ithalatı da düşmez. dengeler hassas ve zor. herkesin* mehmet şimsek ve ali babacan ın zeka ve bilgisine, o krize sürükleyen eski bakanlardan farklılıklarına dair güveni sağlam. ama koca ülke, denge çok hassas.
acilde cevap, faizci lobisi gazıyla faize abanılmamalı. mahfi eğilmezin dediği tobin vergisi olabilir. ama bu iç borç senetlerinde ve piyasada faizi arttırabilir. sıcak paranın önemi giderilmeden getirilen bu vergi, malezya ve brezilya misali sorunu arttırabilir deniliyor.
yurtiçi(yerli) mal bilinci akla uygun, inandırı şekilde yerleştirilecek. yer altı kaynağı bizde olmadığından ortadoğu da barışa çabalancak. alternatif kaynaklara, keşiflere çalışılacak. erciyesten, erzuruma, inanç turizminden mevcud yerlerin daha da markalaşmasına tüm imkanları kullanarak turizmde en önemli adreslerden olmakla sorun kökten çözülebilir.
ekonomiden anlamayan iktidar karşıtı yazarların eline oyuncak olan açıktır.
lakin, açığa dair yorumlarında bilgi ve fikir sahibi olmadan, sallamasyon analiz kabiliyetlerini de göstererek beni tebessüm ettiren açıktır.
bu kadar vergi icat ederlerse birde üzerine pahalı enerji girdisini yüklersen kaçınılmaz sonuçtur . yerli imalat imkansızlaşmıştır. herşey ithalat olmuştur.
cari açığın rakamsal değerinden çok milli gelire oranına bakmak lazım gelir. rakamsal olarak yükselmesi her zaman mutlak yükseliş anlamına gelmez. şu anda cari açık yüksektir. zaten başta bddk ve tmsf eliyle kredilerdeki karşılık oranları artırılarak talep frenlenmeye çalışılıyor. ne kadar işe yaradığını bekleyip göreceğiz.
mercimeğin bile ithal edilecek duruma gelmesi sonucu normal olandır. ihracatla ve çoğu konuda cumhuriyet dönemini kendisiyle kıyaslayan iktidardan bu konuda da açıklama bekliyoruz.
cari açık yüksek. hükümetin belki tek yumuşak karnı burası. ama yapılan onca reformu, verisel başarıyı bununla örtmek muhalefetin yeni taktiği. diğer tüm olumlu veriler yalan,hurafe ama aynı kurumun, yorumcuların belirttiği cari açık gerçek. önce kimilerinin bu çelişkisini belirtmek gerekir.
cari açık yüksek. büyük markası ve yeraltı kaynağı olmayan tüm ülkelerin ortak derdi bu. açığın yaklaşık %70 i petrol-doğalgaz oluşturunca, nükleer meselesi de kimilerinin diğer bir çelişkisi olarak ortaya çıkıyor. enerji için hes olmaz, termik olmaz, nükleer olmaz. rus a bağlı olmayalım. eeee, ihtiyaç nasıl karşılancak. iktidar olmamanın rahatlığı ile eleştirmek kolay olsa gerek. tartışma somut ihtiyaçlarla çelişiyor. muhaliflik bu değil.
cari açık, şu an bu finanse edilebiliyor. çünkü önemli olan milli gelire oranıdır. milli gelir fevkalade artarak 2010 da 729.051 milyar dolar oldu. oran %10 u geçerse çok büyük risk var demektir. tabiki şimdi tehlike yok demek isteniyorum. seçimi atlattık. hamle için top şimdi ali babacanda. izleyelim, görelim...