cumhuriyet tarihinde yasaklanan kitaplar

entry5 galeri0
    1.
  1. cumhuriyet döneminde bakanlar kurulu ile yasaklanmış kitaplardır. Kitap yasaklama neredeyse yazılı tarih kadar eskidir. Antik çağ Yunanistan'ında Sokrates, yaptığı konuşmalarda dile getirdiği düşünceleri nedeni ile yargılanmış ve M.Ö. 399 yılında baldıran zehiri içerek yaşamına son verme cezasına çarptırılmıştır. Hıristiyanlığın ortaya çıkması ve yayılmaya başlaması ve daha sonra da Roma Devleti'nin resmi dini olması ile birlikte kitap ve açıklanan düşünceleri yasaklama uygulamasının yaygınlaştığı görülmektedir. eski tarihlerden itibaren yasaklanan kitap olayları cumhuriyet tarihine kadar sürmüştür. ABD'inde Amerikan Kütüphane Derneği diğer bazı derneklerle birlikte, 1982 yılından bu yana her yıl Eylül ayının son haftasını Yasaklanmış Kitaplar Haftası olarak ilan etmiştir. cumhuriyet döneminde de kitap yasaklamaları devam etmiştir. başta nazım hikmet ran olmak üzere yasaklanan kitapların bulabildiğim bir kısmı ise şöyledir;

    ATiLLA iLHAN - BÖYLE BiR SEVMEK
    Ne kadınlar sevdim zaten yoktular / yağmur giyerlerdi sonbaharla bir / azıcık okşasam sanki çocuktular / bıraksam korkudan gözleri sislenir / ne kadınlar sevdim zaten yoktular / böyle bir sevmek görülmemiştir Dizeleriyle başlayan; Böyle Bir Sevmek isimli şiirin de yer aldığı 1979 yılında basılan Atilla ilhan kitabı 80 darbesi sonrası yayından kaldırılan ve toplatılan kitaplar arasında yer aldı.

    NiHAT BEHRAM - DARAĞACINDA ÜÇ FiDAN
    Deniz Gezmiş, Hüseyin inan ve Yusuf Arslan'ın yakalanmalarından idamlarına kadar olan süreci ele alan kitap 1976 yılında yayınlandıktan hemen sonra yasaklandı ve tam 22 yıllık sansürün ardından tekrar 1998 yılında piyasaya sürüldü.

    ADALET AĞAOĞLU - FiKRiMiN iNCE GÜLÜ
    Fikrimin ince Gülü, Adalet Ağaoğlu'nun hem Almanya ve öteki olmak gerçeğine, hem de sistemin insanı neye çevirebildiği üzerine öncü ve farklı bakışıyla öne çıkan ikinci romanıdır. Roman hakkında, askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek) suçlamasıyla dava açıldı. Kitap, 1 Haziran 1981 yılında dördüncü basımından sonra toplatılır. iki yıl süren davanın ardından Ağaoğlu aklandı.

    HENRY MiLLER- OĞLAK DÖNENCESi
    Yirminci yüzyılda cinselliği konu alan, bu bağlamda aşkı yazan yazarların başında Henry Miller gelir. Yazarın Oğlak Dönencesi'ni, tutkunun ve erotizmin romanı olarak anmak gerekir. 1985 yılında kitap, müstehcen bulunduğu için toplatıldı. 1988 yılında 39 yayınevi bir araya gelerek kitaptaki müstehcen olduğu iddia edilen cümlelerin yerlerini boş bırakarak Oğlak Dönencesini yayımlandı. Eser Amerika'da da 1960 senesine kadar basılması yasaklanmıştır.

    GEORGES POLITZER - FELSEFENiN TEMEL iLKELERi
    George Pulitzer'in Paris işçi Üniversitesindeki öğrencileri tarafından alınan notlara dayanan ve ölümünden sonra (1945) yayımlanan eseri Felsefenin Temel ilkeleri (Principes Élémentaires de Philosophie) Türkiye'de de geniş bir okuyucu kitlesi buldu ve 12 Eylül darbesi sonrasında yasaklanan ilk kitap oldu.

    YAŞAR MiRAÇ - TRABZONLU DELiKANLI
    Şair Yaşar Miraç'ın şiir kitapları da 12 Eylül 1980 sonrasında yasaklanan kitaplar arasında yerini aldı. Trabzonlu Delikanlı Taliplerin Ağıdı ve Gül Ekmek adlı şiir kitapları yasaklanan şairin kitaplarının yasağı tam yedi yıl sürdü.

    PINAR KÜR - BiTMEYEN AŞK
    1985 yılında Pınar Kür'ün Bitmeyen Aşk romanının halkın ar duygularını incittiğine karar verilmesi nedeniyle raflardan indirildi. Aynı yıl toplatılma sırası Pınar Kür'ün bu defa Asılacak Kadın romanındadır.

    ELiF ŞAFAK - BABA VE PiÇ
    Elif Şafak'ın Türk ve Ermeni asıllı bir ailenin iç içe geçmiş tarihini anlattığı romanı Baba ve Piç hakkında Türk milletini soykırımcı olarak göstermek, Türklüğü aşağılamak iddiasıyla dava açıldı. Elif Şafak ve kitabın yayım evinin editörü hakkında soruşturma başlatıldı. Ancak Avrupa Parlamentosunun 2006 Türkiye Raporu görüşmelerine dahi konu olan dava beraatle sonuçlandı.

    NEDiM GÜRSEL - ALLAH'IN KIZLARI
    2008'in mart ayında basılan Nedim Gürsel'in Allah'ın Kızları adlı romanı, gelen şikâyetler üzerine, temmuz ayında halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlamasıyla, takipsizlik kararı verilerek sonuçlanan bir soruşturma başlatıldı.

    ADOLF HiTLER - KAVGAM
    Hitler'in başarısız bir darbe girişimi sonucunda hapse girdiği dönemde Landsberg cezaevinde bir dostu tarafından kaleme alınmıştır. Kitapta, Hitler, ikinci Dünya Savaşı´nda on milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Nazi rejiminin ideolojik altyapısını hapishanede olduğu yıllarda kaleme aldığı bu kitapta açıklıyordu. Almanların üstün ırk olduğunun vurgulandığı ve Yahudi karşıtı görüşlerin yer aldığı kitabın yayımlanması ve satışı Almanya´da ve Fransa ikinci Dünya Savaşı´ndan beri (1939) yasak. Türkiye´de yayımlanıp satılması ise Alman mahkemelerinin girişimiyle 2007'de yasaklandı.

    LEWIS CARROLL - ALICE HARiKALAR DiYARINDA
    Hemen herkesin çocukluğunda elinden bırakmadığı Alice Harikalar Diyarında kitabının yasaklanma sebebi bir hayli ilginç. Kitap, Çin'de 1931 de hayvan ve insanları aynı düzeyde tanımladığı gerekçesi ve hayvanlar, insan dilini kullanmamalı" zihniyetiyle yasaklandı.

    MIGUEL DE CERVANTES - DON KiŞOT
    Miguel de Cervantes'in hiç eskimeyen, etkisini hiçbir zaman yitirmeyen romanı da bir dönem yasaklılar listesine girdi. Kitap ispanya'da hayırseverliği ihmalkâr bir şekilde değersiz kıldığı kararıyla okunması yasak kitaplar listesine alındı.

    CHARLES DARWIN - TÜRLERiN KÖKENi
    Kitap 1859 da Yugoslavya'da, 1935'te Yunanistan'da, yasaklandı. Amerika'da 1925'ten 1967'ye dek evrim teorisini öğretmek yasaktı. Bilim tarihinin en önemli çalışmalarından biri olan ingiliz Doğa bilimci Charles Darwin'in 24 Kasım 1859'da yayınlanan kitabı Türlerin Kökeni adlı çalışma, Darwin'in HMS Beagle gemisi ile 1831-1836 yılları arasında yaptığı araştırma gezisi sonrasında, özellikle Galapagos adalarındaki gözlemlerine dayandırarak oluşturduğu biyolojik evrim fikri üzerindir.

    1001 GECE MASALLARI
    Hala Irak, iran, Afganistan, Özbekistan'da gibi ülkelerde yasak olan 1001 Gece Masalları, 1926-1950 yılları arasında toplum ahlak mozaiğini bozabilecek müstehcen satırların yer aldığı gerekçesi ile kitabın okunması ve yayımlanması Amerika'da yasaklandı.1985'te hemen hemen aynı gerekçelerle israil'de de yasaklandı.

    GEORGE ORWELL - 1984
    Haziran 1949'da basılan kitap Romanın anti-ütopik dünyasında, totaliter bir Parti'nin yönetiminde korku, propaganda ve beyin yıkama ile halk ve hayatı manipüle edilmektedir. Roman daha sonra ünlenecek, Büyük Birader ve Düşünce Polisi gibi kavramları içermektedir. 20. yüzyılın en etkili romanlarından biri olmasının yanı sıra satış anlamında da çok başarılı olmuştur. Amerika ve ingiltere, ileri-komünist ve seksüel malzeme barındırdığı gerekçesiyle kitabı reddetti ve Büyük birader insanların bu tür şeyler okumasını istemez dedi.

    Ve Diğer Yüzlercesinden Bazıları

    Melih Cevdet Anday - Yan Yana
    Mahir Kaynak - Yel Üfürdü Sel Götürdü
    Aydoğan Vatandaş - Armagedon
    Ahmet Altan - Sudaki iz
    Müjdat Gezen ve Savaş Dinçel - Çizgilerle Nazım Hikmet
    Neşe Düzel - Türkiye'nin Gizlenen Yüzü
    Ataol Behramoğlu - Ne Yağmur, Ne Şiirler
    Carlos Marighella - Şehir Gerillası
    Mao Tse Tung ve Che Guevara - Gerilla Harbi
    Mahir Çayan - Toplu Yazılar
    ismail Beşikçi - Doğuda Değişim ve Yapısal Sorunlar
    V.Lenin - Devlet ve ihtilal, Harun Karadeniz - Olaylı Yıllar ve Gençlik
    V.Lenin - Ne Yapmalı: Hareketimizin Can Alıcı Sorunları
    Sevgi Soysal - Yürümek
    Hasan Kıyafet - 12 Mart Fıkraları
    Bediüzzaman Said Nursi - ihlas Risaleleri
    Karl Marx - Kapital
    William Shakespeare- Kral Lear
    D.H.Lawrance - Lady Chatterley
    Tolstoy - Anna Karenina

    edit; cumhuriyet yıllarında yasaklanan binlerce kitap var bu kitaplar sadece sanal ortamda araştırdığımız zaman çıkan kitaplar.

    kaynak: ulugbay.com/blog, zekirdek.com/forum, cerezforum.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. ahmet şık bir ilktir basılmadan yasaklanan ve kopyaları dahi imha edilen imamın ordusu.
    0 ...
  5. 4.
  6. hangi birini sayalım. ama ben özet geçecem... başta kuran olmak üzere tüm kitaplar. demokarsinin en güzel çağları diye inim inim imrendiğiniz atanızın dönemi bu...
    0 ...
  7. 5.
  8. HER BiRi okunmaya değer kitaplardır..

    yasaklama ile fikirler ölmez.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük