“Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye’de yaşanmıştır. Mesela Fransız Devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate yani dile dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi MAO’nun Çin’de yaptığı kültürel devrimdir ve o da dile dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak cumhuriyet bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi, hasılı bütün düşünmemizi yok etmiştir.'' dedi.
Cumhuriyet düşmanı bir şahısın zırlaması.Reisleri ile beraber kurdukları cumhuriyet düşmanı sistemleri çöküyor ağlamaları ondan.Durun bakalım az kaldı çok çetin yargılama süreci sizi bekliyor.
"cumhuriyet bizim alfabemizi dilimizi yok etmiştir" demişsin. iyi demişsin. kaldırılan türk alfabesi falan değildi, arap alfabesiydi. demek ki senin aidiyetin, "bizim"liğin türklüğe değil de araplığa.
alfabenin arap alfabesinden latin alfabesinden geçmesiyle türk dilinin bir kaybı olmadı. ama sizin 15 milyon arapça konuşan çapulcuyu türkiye'ye doldurmanızla türklük çok şey kaybetti, anadoluda türk varlığının yok olmasının yolunu açtınız.
o yüzden mahir'cim, sen de dahil akp'li yada mhp'liler önce bir ağzınızı gargaralayın, türkmüş türkçeymiş o lafları ondan sonra ağzınıza alın.
yalnız bizi yok eden arap dini aşko. sen türklüğü yaymak çabası yerine islamiyeti yaymak çabası gütmeye başla. sonra da biz türklüğümüzü kaybettik. bizim götümüze devrim soktular. hııı, ne bekliyodun aşko? sen kendine gelmezsen suratına tokatı çalıp ayıltırlar. sağol atam. iyiki varsın. zamanında bi kaç tokatı eksik etmişsin bilgin olsun.
latin alfabasine geçtiğimizde arapça konuşuyor olduğumuzu düşünen ciddi anlamda cahil bir kesim mevcut. bu halkın cehaletini asla yabana atmamak lazım.
bu lafı kim etmiş bilmem (ya da böyle düşünen örn: alimi fesli bunak olanlar) ama herhalde ya cehalet ya da embesilite yüzünden bir kişi bu sözü edebilir.
cahillerin ve embesillerin anlayacağı basitlikte anlatalım.
dilimiz ne?
türkçe.
türkiye cumhuriyeti osmanlı selçuklu memlük vs cumhurbaşkanlığı forsunda olan onlarca yıldız ile temsil edilen türk devletlerinde halk (türk olan) binlerce yıldır ne konuşuyor?
türkçe konuşuyordu.
burada lehçe şive ağız farklılıklarına girip entry uzatmaya gerek yok. binlerce yıldır halk türkçe konuşuyordu ve şu anda türkçe konuşuyor.
osmanlı da yaşayan halk türkçe konuşuyordu ama yazım dili osmanlıca denen arapça farsça (arapça farsça etkisi içinde arami ve ibranice etkilere falan değinmeye gerek yok) böyle ne vereyim abime benzeri çorba gibi dil yazım dili olarak osmanlıca kullanılıyordu ki halk arasında okur yazar düşüklüğünün nedeni de bu osmanlıca denen çorba yazım dilidir.
burada konuşma ve yazım dili arasında ki farkı bilmelisiniz. osmanlıca eski türkçe diyen de ya bilgisiz ya cahil ya da zeka sorunu olan biridir.
daha basit örneklemek gerekirse; almanya da yaşayan alman vatandaşı olan bir türk (ya da ingilte veya italya) devlet ile olan ilişkilerinde bir mal taşınmaz finans ticaret iş sosyal hayat da vatandaşlık görevleri vb işlerde yazacağı dilekçe başvuru evrak işinde almanca dilini kullanır. yazım dili de latin alfabesidir.
türkiye de vatandaş ise türkçe dilini kullanır ve yazım dili de yine latin alfabesidir.
dünya da mükemmel bir yazım konuşma dili yoktur.
toplumlar gelişmelerini yaşamlarını (ekonomik sosyal kültür güç olarak) sürdürmek için dilini (yazım ve konuşma olarak) basit tutmalıdır.
bir alfabe ne kadar mükemmel olursa toplumda okur yazar oranı da yüksek olmaz, aksine okur yazar oranı düşük olur.
basit olarak örneklemek gerekirse; bir bilgisaray veya cep telefonu ya da evinizde kullandığınız bir alet çalıştırılması programlaması güncellemesi kullanım kolaylığı ne kadar basit olursa o kadar verimli olur ve o ürün o kadar çok tercih edilir.
uzmanlık isteyen bir dili veya bir aleti geniş kitleler kullanamaz.
dikkat ederseniz yazım ile konuşma-telaffuz arasında (az önce ki telaffuz örneği) her dilde fark vardır.
ağdalı konuşma esnasında konuşma dilini yazıya dökmek neredeyse imkansızdır. insan gırtlak yapısı dil diş damak yapısı farklılıklar gösterdiği için geniş kitleler konuşma dilini birebir yazıya dökmesi ve ağzından her harfin bir karşığını alfabeye eklemesi dili iççinden çıkılmaz çorbaya döndürür ve öğrenilmesi yazımı zorlaşır ve toplumda okur yazar oranı düşer.
bunun için türkiye cumhuriyetinde yapılan yazım dilini (türkçe konuşma dilini değil) alfabeyi değiştimek yazma konuşma okur-yazar oranını artırmak eğitimi tabana yaymak medeniyete gelişmelere diğer toplumlara açılmak amaç edilmiştir.
cumhuriyet olmasa siyasetçi değil kırsalda maraba olarak hayatını devam ettiriyor olacak olan şahsın söylemidir. akp li kadın siyasetçilerin söylemleri çok tuhafıma gidiyor. sürekli rejimi eleştiriyorlar ama bu rejim olmasa kendilerinin oy verme hakkı bile olmayacaktı oysa bugün mecliste "vekil" sıfatı ile oturabiliyorlar.
yazıklar olsun bunu söyleyen zihniyete git arabistana şeriatı yaşa o zaman bu kadar atatürk düşmanısınız madem git işte tutan mı var? ah aziz nesin ah sen haklı çıktın ama kimse seni iplemedi mekanın cennet olsun aziz nesin...
Mahir Ünal şikayetçi olduğu cumhuriyet devriminin sağladığı takım elbiseyi çıkarıp entari giysin,fes taksın,Arapça konuşup yazsın,otomobille değil deveyle gezsin biz de samimiyetine inanalım...
Etmeseydi şu an Irak Afganistan gibi her gün yüzlerce insanın öldürüldüğü bir ülke olacaktık. Oraya doğru götürüyorlar ama bir uyanış gerçekleşebilir umudu tamamen kaybolmadı.
Bunlar da o alfabenin kendilerine bir faydası olmuş gibi konuşuyorlar. Alfabe değişmese atomu parçalayacaktı sanki pezevenk.