a.b.d. deki gibi "başkanlık sistemi" olan yönetimlerde bulunmayan kişidir.
rte ve onun zihniyetini taşıyan tüm canlı varlıkların da asla olmayı haketmediği ülkemizdeki en yüksek makamda yer alan kişidir.
halkın seçtiği meclisin seçeceği kişidir. ülkemizde 1980 faşist darbesinden sonra bu makam oldukça değer kazanmıştır. neredeyse umum tuvaletlere yapılan bekçi atamaları bile cumhurbaşkanının onayından geçer hale gelmiştir. yök , anayasa mahkemesi, devlet denetleme kurumu gibi makamların direk atamasını yapabilmesi hasebi ile oldukça değerlidir. yani bu makamı ele geçiren devleti büyük ölçüde dizginleyebilir.
cumhurbaskanı tbmm tarafından secilmektedir. anayasa, cumhurbaskanının tek basına yapacagı isleri, ayrı ayrı saymaktadır. bunun dısındaki bütün islemleri basbakan ve ilgili bakan tarafından imzalanmaktadır. cumhurbaskanının tek basına yaptıgı islemlerden dolayı yargı yolu kapalıdır. cumhurbaskanı , anayasaya göre tarafsızdır.
orduların asıl komutanıdır. yedi yıl süreyle köşkte yaşayacaktır. kırk yaşın üstünde olması gereklidir*. ayrıca bitirdiği üniversite en az dört yıllık olmalıdır... (bkz: bülent ecevit)
en az üniversite mezunu olması gereken,bilgili kültürlü laik,yabancı dil bilen ve mümkünse önceden suç işleyip hapse girmemiş olması gereken kişidir.atatürk gibi bir önderin kurduğu cumhuriyetede zaten en düzeyli insanlar yakışır.
cumhuriyet rejimindeki en yetkili kişi.hükümet kararları alırken o kadar milletvekili oturup tartışırken neden bu kararları geri çevirmek ya da kabul etmek tek kişinin elindedir anlayabilmiş değilim.3 kişilik bir kurul olsa nolurdu ki, daha sağlıklı kararlar çıkmazmıydı?ya abdullah gül cumhurbaşkanı olsaydı?hükümet yap abdullah onayla...kim dur diyebilecekti ki onlara?tabii 3 kişiyi rastgele söledim ama bununda zararları olabilir.
Cumhurbaşkanı (ya da Reis-i Cumhur) Cumhuriyet ile yönetilen ülkelerdeki devletin başkanını temsil eder.
Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı 2007 itibariyle Ahmet Necdet Sezer'dir.
Cumhuriyet rejimi ile idare edilen ülkelerde, genelikle devlet başkanına verilen sıfat. Cumhurbaşkanı bazı ülkelerde parlamento tarafından seçilir. Yalnızca devlet başkanıdır, hükümet başkanı değildir (Türkiye'de olduğu gibi). Başkanlıkla yönetilen cumhuriyetlerde ise, devlet başkanı genel seçimle seçilir. Hem devlet hem de hükümet başkanıdır (ABD'de olduğu gibi).
Türkiye'de 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile devlet başkanı Cumhurbaşkanı sıfatını almıştır. Devletin üç ana fonksiyonundan Yürütme hiyerarşisinin başında yer alan Cumhurbaşkanının statüsü, görev ve yetkileri 1982 Anayasası'nın 8., 101., 102. ve 103. maddeleriyle şu şekilde tesbit edilmiştir:
Cumhurbaşkanı, TBMM'de kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış kendi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından yedi yıllık bir süre için seçilir.
Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri dışından aday gösterilebilmesi, Meclis üye tam sayısının en az beşte birinin yazılı teklifi ile mümkündür.
Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilemez.
Cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.
Cumhurbaşkanı, TBMM üyelerince gizli oyla seçilir. TBMM toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.
Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren, 30 gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.
bu yetkilere sahip bir devlet gorevlisinin halkın secmesi
En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde bir aday için üye tam sayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir. Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır. Bu oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir.
Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanı göreve devam eder.
Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Bu amaçlarla Anayasanın ilgili maddelerinde gösterilen şartlara uyarak yapacağı görev ve kullanacağı yetkiler şunlardır:
Yasama ile ilgili olanlar
Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapmak, TBMM'yi gerektiğinde toplantıya çağırmak, kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri göndermek, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halk oyuna sunmak, kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, TBMM içtüzüğünün, tamamının veya belirli hükümlerinin Anayasa'ya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine iptal davası açmak, TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek.
Yürütme alanına ilişkin olanları
Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek, başbakanın teklifi üzerine bakanları atamak ve görevlerine son vermek. Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulu'nu başkanlığı altında toplantıya çağırmak, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek. Milletlerarası antlaşmaları onaylamak ve yayınlamak, TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını temsil etmek Türk Silahlı Kuvvetlerini kullanılmasına karar vermek, Genelkurmay Başkanını atamak, Milli Güvenlik Kurulunu toplantıya çağırmak ve bu kurula başkanlık etmek. Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyle sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak, kararnameleri imzalamak. Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama durumunda olan hükümlülerden gerekli gördüklerinin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak. Devlet Denetleme Kurulunun üyelerini ve başkanını atamak. Devlet Denetleme Kuruluna inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak. Yükseköğretim Kurulu üyelerini, üniversite rektörlerini seçmek.
Yargı ile ilgili olanlar
Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekilini, Askeri Yargıtay üyelerini, Askeri Yüksek Mahkemesi üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
Cumhurbaşkanının Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararlar, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır. Bu kararlardan Başbakan ile ilgili bakanlar sorumludur.
Cumhurbaşkanının re'sen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz. Cumhurbaşkanı vatana ihanetten dolayı TBMM üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır.
Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi sebeplerle geçici olarak görevinden ayrılması hallerinde, görevine dönmesine kadar; ölüm, çekilme veya başka bir sebeple Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.
şu anda rte denen kişinin ülkede dilediğini yapmak ve zihniyetini zorla kabul ettirmek için olmayı istediği mevkidir! Zira Eğer o cumhurbaşkanı olursa,vay bu memleketin haline dedirtecektir!
cumhurun başkanıdır. cumhur, halk demektir. cumhurbaşkanı da halkı temsil eden, halkın sesi olan kişidir. halk derken kasdettiğim uzlaşmış çoğunluk. yoksa %100 halkın tamamını temsil edebilecek herhangi bir kişi yoktur.
türk bayrağı tüzüğü'ne göre eğer cumhurbaşkanı bir kortejle ilerliyorsa, kortejde sıfatı ne olursa olsun başka hiçbir arabaya bayrak veya for çekilmez.