üzerindeki her yıldız bir bayrağı temsil etmektedir. temsil edilen bayraklar;
büyük hun imparatorluğu,
batı hun imparatorluğu,
avrupa hun imparatorluğu,
ak hun imparatorluğu,
göktürk imparatorluğu,
avar imparatorlığı,
hazar imparatorluğu,
uygur imparatorluğu,
karahanlılar devleti,
gazneliler devleti,
büyük selçuklu imparatorluğu,
harzemşahlar devleti,
altınordu devleti,
büyük timur imparatorluğu,
babür imparatorluğu,
osmanlı imparatorluğu'na aittir.
ortadaki büyük yıldız ise türkiye cumhuriyeti'ni temsil etmektedir.
türkiye cumhuriyeti nin ve türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanı nın taşıdığı aslında açık ama özünde gizli misyonu temsil etmektedir. tabii ki bu tamamen benim kişisel yorumum.
isteyen istediği anlamı çıkarmakta özgürdür. gerçekleri karartmak, güneşi karartmaya çalışmaya benzer. ne kadar kara çalarsanız çalın, gerçek tüm ihtişamıyla gözünüzü kamaştırmaya devam edecektir;
gelelim karartılmaya çalışılan gerçeklere;
cumhurbaşkanlığı forsunun sol üst köşesinde, çember biçiminde dizilmiş, her biri günümüze kadar kurulmuş bağımsız türk devletlerini simgeleyen 16 yıldız vardır. çemberin ortasındaysa 17. bağımsız türk devleti olan türkiye cunhuriyeti ni simgeleyen 16 ışınlı bir güneş bulunur. bu onaltı ışın ise 9 u orta asya türklerinin sancaklarında kullandıkları tuğları, 7 si ise anadolu türklerinin sancaklarında kullandıkları tuğları temsil etmektedir.
aşağıda cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden alınmış bilgileri bulabilirsiniz:
16 bağımsız türk devleti;
Büyük Hun imparatorluğu (M.Ö. 204-M.S. 216)
Batı Hun imparatorluğu (M.S. 48-216)
Avrupa Hun imparatorluğu (M.S. 375-469)
Ak Hun imparatorluğu (M.S. 420-552)
Göktürk imparatorluğu (M.S. 552-745)
Avar imparatorluğu (M.S. 565-835)
Hazar imparatorluğu (M.S. 651-983)
Uygur Devleti (M.S. 745-1368)
Karahanlılar (M.S. 940-1040)
Gazneliler (M.S. 962-1183)
Büyük Selçuklu imparatorluğu M.S. 1040-1157
Harzemşahlar (M.S. 1097-1231)
Altınordu Devleti (M.S. 1236-1502)
Büyük Timur imparatorluğu (M.S. 1368-1501)
Babür imparatorluğu (M.S. 1526-1858)
Osmanlı imparatorluğu (M.S. 1299-1922)
1922 DE izmir e giderken Atatürk ün otomobiline bugünkü Cumhurbaşkanlığı Forsu na benzer bir flamanın takıldığı BiLiNMEKTEDiR. cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde fotoğrafını görebilirsiniz. Ancak bu fotoğrafın dışında, Cumhurbaşkanlığı Forsu nun bugünkü biçimiyle ilk kez hangi dayanağa bağlı olarak ve hangi gerekçelerle kabul edildiği ve kullanılmaya başlanıldığına ilişkin resmî bir kayıt ve belge saptanamamıştır.
atamızın otomobiline taktırdığı bu fors atamızın kendisine ve kurduğu devlete yüklediği misyon ve vizyonu da işaret etmesi bakımından çok önemlidir.
Hukukî Durum ve Simgesel Anlamı
Cumhurbaşkanlığı Forsu nu resmî anlamda düzenleyen ilk belge 22 Ekim 1925 te çıkarılan Sancak Talimatnamesidir. Bu talimatnamede Cumhurbaşkanlığı Forsu nun tanımı şöyle yapılmıştır:
a) Ay ve yıldızın şekilleri millî sancaktakilerin aynıdır.
b) Yalnız özel işaret olan güneş ve yıldızlar mat sarı yaldız ile imal edilir
c) Güneşin büyük ışık demetlerinin başları oval, küçük ışık demetlerinin başları ise üçgenvari (sivri)dir.
d) Küçük ve büyük ışık demetleri onar tanedir.
e) Forsun boyutları (70x70) kare şeklindedir.
29 Mayıs 1936 da, 2994 sayılı Türk Bayrağı Kanunu, 14 Eylül 1937 de de 2/7175 sayılı kararname ile Türk Bayrağı Nizamnamesi kabul edilmiştir. Bu nizamnamenin 36. maddesinin gönderme yaptığı Nizamname Ekinde, Cumhurbaşkanlığı Forsundaki güneş ışınlarının yine 10 ar tane (10 u oval, 10 u sivri) olduğu belirtilmiştir. Forsun boyutları ise 70/70 tir. Daha sonra çıkarılan Türk Bayrağı Nizamnamesi ne Ek Nizamname ile forsun boyutları 30x30 cm. olarak belirlenmiştir. Bu kez, 18 Şubat 1978 tarihinde Türk Bayrağı Tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına ilişkin Tüzüğün yürürlüğe konulmasıyla iki yeni değişiklik getirilmiştir.
a) Forsun ortasında yer alan güneş ışınları 8 uzun, 8 kısa ışın olarak düzenlenmiş olup, bir uzun, bir kısa biçiminde sıralanmaktadır.
b) Toplam 16 olarak belirlenen ışınların tamamının uçları sivri (üçgen biçiminde) olarak saptanmıştır.
Halen yürürlükte olan 25.01.1985 günlü, 85/9034 sayılı Türk Bayrağı Tüzüğünün 28. maddesi ile bu maddenin gönderme yaptığı ilgili örneğine göre bugünkü fors kullanılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Forsundaki güneşin Türkiye Cumhuriyetini, 16 yıldızın ise bağımsız Türk Devletlerini temsil ettiği görüşünü ilk kez, 1969 yılında, Harita Yüzbaşı Akib Özbek Türkiye Cumhurbaşkanlığı Forsu ve Taşıdığı Anlam isimli kitabında ortaya koymuştur. Bu görüş izleyen yıllarda kabul görmüştür. Bunun dışında, özellikle 16 yıldızla ilgili olarak başka görüşler de dile getirilmiştir. Bir görüşe göre, 16 yıldızdan 9 u eski (Orta Asya) Türklerin sancaklarında kullandığı 9 tuğu, 7 yıldız ise Anadolu Türklerinin sancaklarında kullandıkları 7 tuğu temsil etmektedir. Böylece, 9+7 toplamından 16 ya ulaşılmış olmaktadır.
tüm bu veriler ışığında türkiye cumhuriyeti devletinin taşıdığı misyonu ve vizyonu idrak etmek gerekmektedir. bu devlet sadece anadolu türk toplumunu değil, topyekün dünya türk ırkını temsil misyonunu üstlenmiş bir önderin eseridir. önderimizin misyonu ve vizyonu türk e ve tarihine hizmet iken, türkiye yi dar misyon ve vizyonlara hapsetmeye çalışanlar, cumhurbaşkanlığı forsumuza gören gözler ve idrak eden bir beyinle tekrar tekrar bakmalıdır.
safevi'ler gibi bugünki iran coğrafyasında hüküm süren akkoyunlu devletinin de eklenmesi gereken amblemdir. zamanında neden eklenmemiştir peki. çünkü hazırlayanlar ittihatcıdır. ne kadar türkçü olsalarda osmanlı tebasıdırlar ve osmanlıyla savaşan kimseyi böyle bir yere koyamazlar. ama birde hakikatler var değil mi?
sonunda forsu da çaldı.
mutlu musunuz tiamat, cihaner, oto yıkamacı?
utanacağınızı bilsem yüzünüze tükürürdüm ama siz ondan da anlamazsınız. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1656197/+
16 yıldız 16 devlet uydurmadır.
16'dan fazla devlet vardır.
Araştırırsanız hangi tarihte,kim tarafından uydurulduğu ve o dönemdeki tartışmaları görürsünüz.