gelişmiş kalkınmış ülkeler haftanın 5 günü çalışıp , çalışanlarına 2 gün izin verirler ancak bu tarz ülkelerde cumartesi ile beraber haftanın 6 günü çalışıp kalkınılamaz.
nasıl oluyor anlaşılabilmiş değildir.
bir de gelişmiş ülkelerde hafta içi saat 18:00 'e kadar çalışılırken bu ülkelerde saat 19:00 - 19:30 'a kadar çalışılır.
bu kadar çok çalışmaya rağmen bir türlü kalkınılamaz.
+pardon şu belge onaylanacak bir el atarmısınız.
-bak karşıda masa var, oraya gitcen.
+merhaba. bu belgeyi siz onaylayacakmışsınız.
*geldiğin masay geri git bi incelesinler.
+sizden incelemeniz istendi.
-sen niye gittin ki biraz önce o masaya.
+siz demiştiniz.
-işim var şimdi baklava yiyorum birazdan gel.
+ama mesayi saati.
-eeee?
+==??
kişiler hayali gibi görünse de gayet yaşayan insanlardır.
gereksiz iş kollarında, gereksiz mesai yapıldığı çin kalkınamayan ülkedir. 200 metrelik bir sokakta 5 adet dönerci saat 24 e kadar çalışır ancak hepsi zarar eder. belki alakalıdır.
haftada 8 gün olsa ve 8 gün çalışılsa yinede kalkınamıyacak ülkedir. BiR ÇOK SEBEP OLABiLiR ALDIKLARI EĞiTiM YETERSiZDE NORMAL BiR iŞi 5 KATI ZAMANDA YAPIYOR OLABiLiRLER, Yada bir sürü luzumsuz büraksi vardır, yada çalışanlar kendilerine zaman ayıramadıkları için körelmişlerdir amaçları kalmamıştır(lan yarın nasıl olsa yine işe gelicez=hırs yok oluşu)... gibi arttırılabilir
Çok çalışan kişiler patronun cebini doldururlar ya da ihtiyacın üstünde gereksiz üretim yapmış olabilirler. Bir çok sektörde çok çalışmanın gelişmeye olumsuz katkıları bile olduğu söylenebilir. Çok çalışma bilim, sanat, politika, eğitim, sağlık alanındaysa sözüm yok tabi.
Çok gelişmişlik insanların bilinçli olması ve mutlu olacak maddi refaha ve güvene kavuşması ile olunur. Eşek gibi çalışıp başkalarını zengin etmekle gelişmişlik olmaz.
biri bize türkiye 'yi anlatıyor. eğer devletin başında akp gibi bir parti varsa, insanlar pazar günü bile çalışsa kazandığı paralar vergi adı altında halktan sömürülür-çalınırsa o ülke tabi ki kalkınamaz. kalkınan devlet olur ancak halkına ve ülkesine faydası olmaz, sülalesine olur.
bürokrasi denen zıkkım yüzünden, memurlarının tembel olması yüzünden, müdürlerinin iş bilmez olması ve torpille göreve gelmesi yüzünden kalkınamayan ülkedir. yiyeni çoktur, yurt genelinde büyük proje sayısı azdır. nasıl kalkınacaksın?
özel sektörün çoğu için geçerli bir sisteme bakalım
8.30 iş başı
9-9.15 elemanların yerlerini alması giyinme soyunma- makinelerin açılması falan
10.30 çay-sigara molası
11.00 moladan dönüp işe tekrar yoğunlaşa bilme
12.00 yemek
13.20 yemeğin rehavetini bir yana bırakıp işe koyulma
15.30 çay-sigara molası
16.00 moladan dönüp tekrara işe yğunlaşabilme
17.20 çıkış hazırlıkları ve çıkmanın verdiği rehavet
gün içinde toplasan en fazla 4-5 saat çalışıldı. böyle bir ülke kalkınabilir mi?
Mesala mobilya üreten bir fabrikanının işçilerini gözönüne alalım. Bunlara 7 saatlik ücret verip, 12 saat çalıştıralım. Bunlar ürettikçe masa, sandalye üretsin. işveren bunları satsın satsın cebini doldursun. Bir süre sonra ihtiyacın üstünde üretim olsun, işveren baktı olmayacak fiyatlar düşmesin diye bu üretilenleri imha etsin, sonra o da yetersiz olsun, fazla üretimden dolayı beklenen ekonomik kriz gelsin. Sonra işveren işçileri işten atsın.
Tembel işçiler çay-sigara molası verirlerse ülke kalkınmaz, ben "5'den az yatı olan patronun ülkesine gelişmiş" demem!"
çalışma saatlerini bilgisayarda msn başında chat yaparak ya da okey oynayarak geçirenlerin çoğunluk oluşturduğu bir ülkede şaşırılmaması gereken durumdur.
devletin 1 kişinin yapabileceği işi, 3 kişiye verip, 1 yerine 3 maaş ödemesinden, ve personelin ''işi yapacak çok kişi var'' deyip, herkesin işi s.kine taşşağına sürmesinden kaynaklanıyor olabilir.
"devletin malı deniz yemeyen domuz" söylemini kendine felsefe edinmiş yöneticiler yıllarca o ülkenin başında ise, sittin sene kalkınamaz zaten, pazar ı da ekle yine olmaz.
bunun nedeni cumartesi mesailerinde genelde çalışıyor gibi görünüp, aslında çalışmadığımız için olabilir. el işte, göz oynaştadır. mesai bitene dek işten başka her şeyle titizlikle ilgilenilir. msn, facebook, interaktif oyunlar ve benzerleri böyle günler için vardır. sonunda mesai biter, gönül rahatlığı ile eve dönülür. hatta bazı vicdansızlar da işte böyle hem hafta içi, hem de hafta sonu işyerinden entry yazarlar. (bkz: mor semsiye)