popülist yaklaşımlara örnektir. islamda bilinir ki herkesin inancı da ibadeti de kendinedir. bunu ticari şeylere konu etmek hiçbir etik kuralına da islama da uymaz. ben cumadayım, dindarım, diğer zındıklar gibi ticaret için namazımdan geri durmuyorum a halkım tarzı bir imaj çizmek, kişinin kendisini kandırmasından başka bir şey değildir. bu düşünce ile ayrımı yapan da, alet olan da kanımca boku yemiştir, yesindir.
not: zaten namaz kaçırmayan biriysen millet bilir senin namazda olduğunu be adam. biz de esnafız.
henüz görmediğim bir yazı ile yapılan eylemdir. genelde dükkan kapalıdır yazı falan yoktur. sakız aldığın bakkalın senin olduğunu düşündüğünü gösterir. dükkan adamın , kendi karından feragat ediyorsa sanane denilesi durumdur. tuvalete ya da eve kadar giden esnafın yaptıgı olaydan bir farkı yoktur.
yazıyı yazdıktan sonra dükkanın arka tarafında karı kızla oynaşmak insanın içine garip bir burukluk yüklüyor. ne kadar günah tartışılır fakat karşı tarafın isteğini karşılamak ne kadar sevap kazandırır bir bilene sormak lazım.
özgür irade ile yapilabilmesi gayet normal ve doğal hadisedir.
dükkan adamindir , mesai adamindir istedigi gibi kullanabilir , bunu elestirmeye kimsenin hakki yoktur.
normaldir art niyet aranmaz bu durumda ,kişi müslümandır dükkanı bırakacak kimsesi olmadığından kapıya "cumadayım döneceğim yazısı"nı asar ve ibadetine gider.