Aslında haftanın altıncı günü olan cumanın Arapça'daki orijinali jummah olarak geçer ve cemaat(jemaat), cem, Cidde(Jeddah), ümmet(ummah) sözcükleriyle bağlantılıdır. Cuma, Arapça'da ''toparlamak'' anlamına gelir yani Müslümanların camide cemaat halinde cuma namazı kıldığı gündür. Cuma, cumartesi ile birlikte hafta sonu günlerindendir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2415691/+
Bu hafta asla ama asla gelmek bilmeyen o mübarek gün. Daha çarşamba olduğuna inanamıyorum. Son günü sayma zaten bi şekilde geçiyor da bugün ve yarın acı dolu günler.
Cuma, Perşembe ile Cumartesi arasında kalan, haftanın beşinci günüdür. Kelime, Kur'an yoluyla Arapçaya, oradan da Türkçeye gelmiştir. Bu günün Türkçe adı, Altıncı Gün, Eski Türkçe Altınç tır.
''üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün cuma günüdür; adem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. kıyamet de cuma günü kopacaktır.''
müslümanların kutsal ve mübarek olduğuna inandıkları gün, zamanın 7/1 ini bu gün meydan getiriyor, ama hiç bereket göremiyorum, sanırım edebiyat yapıyorlar.
bugün de pis din ve ideolojik savaşlarda ölecek insanlar ölecek, açlıktan ölecek çocuklar ölecek, zorluk çekecek göçmenler zorlanacak, size kutsal bir şey göstereyim mi ? beyin ve mantık, ama çok günah değil mi bu, doğa üstü güçlere inanmak ve bunlardan bir şeyler beklemek daha kolay.