"ah bu hükümet, bu başımızdaki örümcek kafalılar yok mu, hep planlı bu işler işte. görüyor musun ne demiş densiz müftü, cuma vakti çalışmak caiz değildir demiş, peh! ne demek be çalışmak caiz değil, ne yapalım yani çalışmayıp da namaz mı kılalım yoksa? namaz ha, beni de kendin gibi yobaz mı sandın ey gafil!
hükümet diyordum değil mi, hep bunlar işte azizim. yarın da çıkar nevşehir müftüsü kumar, bahis haram der. iki iddaa atamayacak mıyız lan yoksa?
inanıyorum yaparlar, hatta bunlarla da kalmayıp içki de caiz değil derler.
rakı keyfimizi de elimizden alacaklar görüyor musun!"
islamı sadece iç güzelliğin yetmesi sananların karşı çıktığı durum. emir kesin ve nettir. uyup, uymamak sana kalmış. konya müftüsü de kuran dan bakıp söylüyor, istersen önce sen de bir aç oku da, öyle eleştir.
Kur'an-ı Kerim Cuma suresi (62.Sure) meali
9- Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.
10- Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.
kaynağı " Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığı(nız) zaman, Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. " (cum'a suresi 9. ayet olan söylemdir. )
"burası tanımdı es geçmemek lazım"
gelelim denileceklere;
efendim elmalılı hamdi yazır mustafa kemal atatürk tarafından bizzat kur'an tefsiri hazırlamakla görevlendirilmiş bir alimdir. ortaya koyduğu eser hem kemal atatürk'ün hem de meclisin onayını almıştır. yani bu tefsirdeki ifadeler bu anlamda "laiklik" ilkesini pek de sarsmaz sanırım.
bu tefsirin internette birçok linki mevcut olduğundan burada oradan sayfa sayfa yorum alamaya da gerek duymamaktayım. ama şu kadarını mealen ifşa edeyim; "bu tefsirde değil ayetin tartışılması, hakkında olumsuz veya temel anlamını sarsacak en ufak bir ima bulunmamaktadır. tefsirdeki yorumlar cuma vaktinde zaten cumaya gidilmesinin mecburi olduğu sadece gidişin hızlı adımlarla mı yoksa normal hal ile mi olacağı yönünde..."
bu satırlardan sonra bazı noktalara temas etmek de farz oldu. *
1- cuma vakti inana insanlar için cumaya gidilmesi gereken bir vakittir...inanmayanı bağlamaz.
2- cuma vakti ile devlet memurlarının öğle arası izinlerinin çoğunlukla çakışması acaba laikliği temellerinden çatırdatmakta mıdır?
3- diyanet işlerinin emri altındaki müftülükler açıklamalarını kafadan mı yaparlar yoksa üst kurumlara danışırlar mı?
4- suç olsa kamu davası ve idari soruşturma açılmaz mıydı?
5- atatürk laiklik kavramını anayasaya koyarken, sizden daha mı saftı da, çelişkiye düştüğünü göremedi?
6- yoksa çelişen atatürk değil de, kafası karışan insanlar başkaları mıydı?
6- laikliğin arkasına geçip sallamak kaç şukela getirir?
evet doğrudur. kuran da cuma vakti (yani namazın olduğu vakitte) alış-verişin bırakılıp namaza gidilmesi emredilir. bu zaten öğle arasına denk gelir. pratikte sorun olmaz. hatta ayette namazdan sonra çalışmaya dönülmesi emredilir. yani cuma günü diğer dinlerdeki cumartesi-pazar gibi tümden tatil yapılamaz. resmen bir şekilde tatil olsa bile pratikte tembellik yapmamak lazımdır o gün.