Cuma namazina kizlar gidebilir fakat erkekler doldurdugu icin kadinlarin kilacak yeri bulunmadigindan zorunlu kosulmamistir. Yeri olan gidebilir yoksa.
kadının mabedi evidir. kadının evinde kıldığı namazı daha makbuldür. ama bu camiye gidemez demek değildir. gidebilir ama evde kılsa daha iyidir. bu bakımdan kadınlar dilerlerse, evlerinde diledikleri namazı kılabilirler.
böyle bir ayet yoktur. kadınlar da erkeklerden yer kaldıysa kendilerine ayrılan bölmelerde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler. ancak erkeklerin kılması, kadınlardan kılmasından daha öncelikli olduğundan mütevellit genelde kadınlar kendilerine ayrılan yerleri de erkeklere tahsis etmek suretiyle gitmezler. bu harekette gayet tabi doğrudur.
Yoktur. Ataerkil toplum yapısı kadınları ibadette bile ötekileştirdi. Ben ileride gitmek istiyorum cuma namazına. Hükümet kadında dediği gibi:
+ neredeydin?
- cuma namazına gitmiştim.
+ iyi de kadınlar cuma namazına gitmez ki.
- niye size cuma da bize perşembe mi?
Buda yozlastigi için kızlar gelmiyor oysa bazı yerlerde bazı ülkelerde kadınlar hala cumaya giderler ama bizde erkekler bile zor gittiği için kadinlar gitmez. Dahası yer sıkıntısı vardır bazı yerlerde zaten önceden gidilmedigi için böyle bir alışkanlık yok.
Arkadaşlar adetlerle dini karıştırmamak gerek. Biz köklü bir milletiz, bu yönden de bazı süregelen adetlerimizi islama da uydurmuşuzdur. Örneğin ellerimizi göğe açarak dua etme şekli islamdan çok çok öncesinden, göktanrı inancından gelmektedir. Ben bazı arap ülkelerinde kadınlar da cuma namazını camide kılıyor diye biliyorum, yanlış olmasın. Tabi araştırmak gerek. Bazen kuranda geçen her şey yazan anlamı vermiyor. Altında çok derin anlamlar oluyor, bunu da alimler açıklıyor zaten. Yani kuranı hiç baştan sona anlayarak okumayan biri böyle söylemlerde bulunmamalı. Anlayarak okusak bile yine de bazı şeylerin açıklanması gerekebiliyor çünkü.
Cuma namazınA kadınlar da gidebilir ancak üzerine farz değildir. Erkek üzerine farzdır. yer olmadığı için kılamaz gibi saçma bi gerekçesi yok. Hanımlara ayrılan bölümde çok rahat kılabilirler.
gidebilir fakat farz değildir. erkeklere farzdır bu ibadet sadece. erkekler her cumaya gidişinde dini ve karısı ile olan imam nikahını tazeler. mazeretsiz 3 cumadan fazla cuma ibadetini yerine getirmemek dinden uzaklaşmaya neden olur.
kadınların regl döneminde namaz kılmasını yasaklayan ayet gibi, var olmayan ayettir. cuma suresi, 9. ayet gayet açıktır:
Ey inananlar! Cuma günü, namaz/dua için çağrı yapıldığında, Allah'ı anmaya koşun! Alışverişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
"ey inananlar!" hitabının muhatabı erkek ve kadın tüm müslümanlardır, farzdır.