akl-ı selimle yaklaşıldığında mantıklı olan önerme.
1. cuma namazı münferit bir olay değildir. önemli bir kısmı teşkil eder cuma namazına gidenler.
2. cuma namazının kazası yoktur. yani cuma namazı, belirtilen zamanda toplu olarak belli bir yerde kılınır ve imamın selam vermesiyle sona eren bir süreçtir. halbuki diğer günlük farz namazlarda böyle bir durum yoktur. nitekim bu namazlar belli bir zamanda değil belli bir zaman aralığında kılınması gerekir. sözgelimi iki namaz arası en kısa zaman olan akşam ile yatsı namazı arasında 1,5 saate yakın bir zaman dilimi vardır. yani "ileride bunun için izin isteme bahanesi olacak" savı da an pek de makul gözükmüyor.
Bayram namazına geline de; bayramları zaten bütün eğitim yuvaları tatil edilmekte. o yüzden sorun yok.
burası önemli:
unutulmamalıdır ki hemen hemen hiçbir toplumda -özellikle türkiyede- insanların düşünceleri bakımından homojen bir yapı yoktur. bu yüzden kurallar kişilere değil toplumlara koyulur.
umre yapmak isteyenler de düşünülmelidir. bu sayede öğrenci istediği tarih aralığında okula gelmeme hakkına sahip olacak ve daha başarılı bir eğitim sistemi yürürlüğe girmiş olacaktır.
hemen her üniversitede var olan öğle arasındaki boşluk-yemek saatlerinin, saatlerin ileriye veya geriye alınmasına göre ufak ayarlamalarla cuma namazına gidecekler için ayarlanabileceğinden illa da cuma namazını kılamama sorununa birincil çözüm değildir. vakit namazları için de üniversitede mescit bulunması yetecektir, ders aralarındaki 10-15 dk aralar mescit bulunması halinde yeterli olur.
Üniverstelere sağ ayakla girip solla çıkalım. erkeklerle kadınlar ayrı ayrı ders yapsın özellikle tıp fakültelerinde, ezan vakitlerinde kimse kımıldamasın olduğu yerde namaza başlasın şeklinde yaptırımları ardından getirecek istek.
her üniversitenin yanında cami olsun. suyu okunmuş olsun bir de. finallere sudan içip girelim. camiye yakın olmayan üniversitelerde koridorlarda namaz kılsın öğrenciler. haremlik selamlık olsun, okul kantininde de perde olsun ki bacılarımızı görmeyelim.
edit: 8 ay önce yazmışım yukarıdaki entry i ama üzerinde hiç düşünmeden yazmıştım. o zamandan beri ne zaman sözlüğe girsem bu entry aklıma geliyor ve acaba çok mu önyargılı davrandım diye düşünüyorum.
evet cidden önyargılı davranmışım. ilahi dinler diye kabul ettiğimiz yahudilik ya da hristiyanlığın kutsal günlerin tatil olduğu ve ibadetlerini istedikleri gibi yapabildikleri bir ülkede, müslümanların en kutsal ibadetlerinden olan ve kazası olmayan cuma namazı vaktinde üniversitede ders olmamasını istemeleri yerinde bir istektir. ama bunun için ekstra bir yasa çıkarılması değil üniversite yönetimlerinin hassasiyeti doğrultusunda gerçekleştirilmesi daha doğru olur kanısındayım.
hatta cuma namazını kaçırmak istemeyen öğrenciler imza kağıdına isimlerini öğrenci numaralarını yazıp imzalarını attıktan sonra yanına "cumaya gittim dönecem" notunu eklesinler diyerek desteklediğim kampanyadır. hatta ve hatta bu durumun bir dönem süreklilik göstermesi halinde bu öğrencilerin vizelerine hoca 20 puan eklesin , fakülte yönetimi de birer tane seccade hediye etsin dönem sonunda... (bkz: bölümün musluklarından zemzem suyu aksın)
namaz kılmayanlara da rakı servisi yapılsın şeklinde gelecek karşı talebe karşı hoşgörülerini merak ettiğim insanların talebidir.
Bana cuma namazı vakti rakı servisi yapılsın okulumda isteyen de gitsin namazını kılsın, sonra namaz bitince birleşir dersi yapar çıkar gideriz cemaat yurtlarımıza.ha sizin yurt uzak di mi? tüh tüh tüh, e size bir de cemaat odası açalım okulda, nasıl olur paşam?
saygıyla yaklaştığım öneri. lakin ileriye götürülüp diğer namaz vakitlerinde de izin istenmesi gibi nedenlerle sömürülmesi sonucu; "bayram namazı anfide kılınsın"a kadar gidebilir bu talepler.
bildiğiniz gibi 3 kere üstüste cuma namazı kaçıran erkek müslümanın hali vahimdir.
öğrenciler özellikle cuma namazı vakitlerinde ya sınav yapıldığını ya da çok önemli derslerin koyulduğunu söylüyorlar. bu konuda hocalar ellerinden gelen esnekliği göstermelidirler.
bazı anlayışlı ve dindar hocalarımız bu konuda elbette dikkatli davranıyorlar ama dinden bihaber hocalar da yok değil. ders olduğu zaman çoğu gencimiz derslere girmiyor, o derslerden eksik kalıyor, bu tür şeylerin engellenmesi için mutlaka üniversitelerimizde böyle bir uygulama olmalıdır.
gerekli dilekçeler gerekli yerlere verilmiştir, verilecektir.