cuma günü müslüman olan yurdum insanı

    1.
  1. bir müslümanın dinin emrettiklerini her zaman yapması gerekir elbette ama cuma gününün önemini anlayarak o güne özel olarak namaz kılması da hoştur. neticede o günde namaz kılmayabilir. veya kandilde içki içmemesi.. allah (c.c.) o güne verdiği hürmetten dolayı belki o vatandaşımızı mükafatlandıracaktır... bilemeyiz ki...
    14 ...
  2. 25.
  3. diğer namazlar kur'an ı kerimde belirli vakitler olarak geçer. kaç vakit olduğunu da peygamber (s.a.v.) öğretmiştir. cuma namazı ise kur'an ı kerimde özel olarak bildirilmiştir. hakkında "ey iman edenler, cuma için nida (ezan) edildiği zaman alış verişi, işi gücü bırakın ve namaza koşun" diye başlayan cuma süresi vardır.

    cuma namazı saati alışveriş haramdır. cumaya gitmeyip iş yerinde çalışan kişinin o saate kazandığı para (maaşı ay sonunda alıyor olsa bile) haramdır. bu sebeple cuma saati namaza gitmek örfümüze de yerleşmiştir. kimi bilerek, kimi de bilmeyerek cumaya gider. sonuçta kişi bilse de bilmese de haram kazançtan kurtuluyordur. cuma namazının önemi kur'an ı kerimde hususi olarak belirtildiği için asırlardır ayrı bir önemle kılınmaktadır.
    3 ...
  4. 2.
  5. cumadan cumaya camiye uğrayan ve her türlü naneyi yiyip cuma namazını kılan çok az bir kesimdir . kalkıpta bu arkadaşlara 5 vakit namazını neden camiide kılmıyorsunuz diye soracak değiliz, niyetlerini yüce allah(c.c.) bilir.

    amma velakin yurdum insanı ve hepimizin bildiği üzere cuma namazı camii'de bir topluluk ile kılınır. 5 vakit namaz hususunda illa camiide kılın buyrulmamıştır. 5 vakit namazı cemaat ile kılmak ayrı bir sevaptır.

    cuma günleri yurdum insanının elinde halılar ile sağda solda, bayırda, yolda namaz kılması kadar güzel hiç bir şey yoktur kanımca. düşünsenize bi, cuma günü tüm camiilerin bomboş olduğunu...
    3 ...
  6. 4.
  7. 8.
  8. 19.
  9. 11.
  10. hepimiz milletimizi, ülkemizi severiz. Hem de çok severiz. Ancak her gün ellerimizde bayraklarla dolaşıp "türkiyem, türkiyem" diye bağırmayız. normali de budur zaten. ancak milli bayramlarımızda tüm aşk-u şevkimizle coşarız. milli birlik ve beraberliğimiz artar.

    aynı şekilde de Allah (c.c.) da kullarına özel "an" lar bahşetmiştir. bu anlarda kullarına daha çok sevap vereceğini, onları bağışlayacağını söylemiştir. bunlar kandiller, bayramlar vs.'dir. cuma namazı da bu anlardan birisidir. öyle ki kadir gecesinin bilinmeyen bir gündeki feyz ve bereketi olduğu gibi cuma namazında da öyle bir an vardır ki lütf-u ilahi'dendir ve yukarıdaki özelliklere haizdir. *

    peygamber efendimizin çeşitli hadis-i şeriflerinde cuma namazının önemine değinmiş, asr-ı saadette de cuma namazı önemli bir olgu olmuştur.

    ayrıca cuma namazının bir anlamı da "cem" yani toplanmadır. geçmişten beri cuma namazlarında bütün müslümanlar toplanmış, devlet meseleleri, dini meseleler hakkında görüşmeler yapmışlardır. böyle bir sosyal olgudur aynı zamanda.

    tanıma gelince; milletimizin her ne yaparsa yapsın Rahman-u Rahim'in hediyesi olan o mubarek andaki vazifesini yerine getirmesidir.

    (bkz: neyleyim gidecek kimim var)

    (bkz: cürmüm ile geldim sana)

    *
    1 ...
  11. 3.
  12. KURAN' A GÖRE TAKVA KUL iLE ALLAH ARASINDADIR. iSLAMDA RUHBANLIK YOKTUR Ki BU NEDENLE BiR iNSANIN DinSEL iBADETiNi BU ŞEKiLDE YARGILAMAK BAŞTA iSLAM OLMAK ÜZERE iNSAN HAKLARINA DA HAKARETTiR.
    2 ...
  13. 24.
  14. cumartesi günü yahudi olup, pazar günü hristiyan olanları da vardır.
    1 ...
  15. 6.
  16. elinde teleskop, dürbün sırça köşkünün balkonundan müslüman ahaliyi gözetleyen kişilerin tespitidir.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük