dünyanın en normal insanı tadında güzide yazar aday adayı. o derece sıradan ve orta hallidir ki ona bakarak orta yolu bulabilirsiniz.aynı zamanda kıllı ama çok kıllı değil,sakallı, boylu, kaşlı gözlü , esmer bir yazardır. meydan onun yazınsın efenim...
kendisine başlık açmadan önce okuması gerekenlerin yapıcı bir üslupla hatırlatıldığı halde buna, yaptığı imla, noktalama yanlışlarının üstünü örter pişkinlikte cevabını veren yazardır. marlboro yazmasını bilmemeyi de sigara kullanmadığına bağlamaktadır.
"detaya takılma, önemli olan içeriği" der kendileri forum sitelerini nitelercesine.
işte ana fikir de burada dostum.
"bilmemek değil, öğrenmemek ayıp"
düzeltme: hala dediğim dedik, bilmem neyim düdük misali bir çaba içerisinde olma kardeşim. tamam sen de haklısın, belki ben de eksilerdim. ne de olsa dost acı söyler.
herşey sözleşmeye bağlandığında ortaya çıkan haksız ve sakıncalı durumları yumuşatmak için, isabetli bir şekilde meydana getirilmiş sözleşme dışı sorumluluk türüdür.
kendisi abd kucağında oynaşan imamlara bayılırmış. bütüm imamlara mı bayılıyor, yoksa sadece abd kucağında hoplayanlara mı, bilinmiyor ama kendisine armağan etmek istediğim fotolar var. karikatür mü foto mu? karıştırıyorum ama.. neyse.. buyursun. artık karşılıklı bakar bakar ağlaşırlar..
Okuduğum hukuk fakültesinde 2. ve 3.sınıflarda borçlar hukukunda en çok adı geçen terim culpa in contrahendo.Borçlar Kanunu 101 ve devamı maddelerinde de atıflar yapılmıstır.Sözleşme müzakerelerinde dürüstlük ve iyi niyet kuralına karşı kusur gibi bir şeydir.Sözleşme olmasa da varmış gibi kabul ediyoruz.Borçlar hukukumuzda da sözleşme kurulmasa da zarar gören borçlu culpa in contrahendo ile tazminat isteyebilecektir.
ilk önce kendisine laf sokmak için yazmadığımı belirteyim. kendisinin de yazıları aynı tipte ilerlemekte. bir şeyi diyebilmek için insanın kendisine de dikkat etmesi gerekir.
Sözleşme müzakereleri esnasında tarafların birbirlerine zarar vermemesi ve bazı hususları aydınlatma yükümlülüğünü içeren hukuk ilkesi. Bir taraf bu yükümlülüğüne aykırı davranarak açıklanması gereken hususları açıklamama, yanlış bilgi verme, gereken dikkati göstermeme, sözleşme yapma niyeti bulunmaksızın müzakereye girişme veya müzakereyi sürdürme yüzünden karşı tarafa bir zarar verirse, örneğin bir tarafın, sözleşmeyi yerine getiremeyecek olduğunu bildiği halde sözlemeyi yapması, karşı tarafı sözleşmeye razı etmek için hile yapması, kendi kusuru ile hataya düşmesi gibi haller sonucu sözleşmenin kesin hükümsüzlüğü veya iptal edilmesi üzerine bu sözleşmenin geçerli olacağına güvenen karşı taraf zarara uğrarsa veya kurulmayan sözleşmenin müzakeresi sırasında bir taraf karşı tarafa veya sözleşmenin konusu olacak şeye zarar verirse vs. sözleşmenin müzakeresi safhasında kusurlu davranan tarafın, diğerinin zararını tazmin etmesi gerektiği kabul edilmektedir.
(bkz: sözlükte ders çalışmak)
cic sorumluluğu kavramını rudolf von jhering ilk kez kullanmıştır.yaklaşık bir asırlık bir tartışmadır.sözleşme tbk'ya göre tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarıyla kurulur.doktrinde ; genel kanı karşılıklılık ve birbirine uygunluk unsurları dışında hukuki sonuca yönelik olma unsurunun da varlığının aranmasıdır. sözleşmeler kurulmasından sona ermesine kadar olan süreç içinde dar anlamda düşünülmemelidir.sözleşme öncesi müzakereler(sözleşme görüşmeleri, sözleşmenin devamı ve sözleşme sonrasını da kapsayacak şekilde geniş ele alınmalıdır.cic sorumluluk doktrinde fazlaca önemli bir yeri olan konudur.cic sorumluluk-güven sorumluluğunun kaynağı dürüstlük kuralıdır.geniş anlamda düşündüğümüz borç ilişkisinin;sözleşme öncesine dair tarafların sorumlulukları cic sorumluluğa dahil edilir.
***
güven sorumluluğu edim yükümünden bağımsızdır.güven sorumluluğu 60'lı yıllarda almanya'da ortaya çıkmıştır.isviçre federal mahkemesinin 1956 tarihli seeling kararı,2002 tarihli posta idaresi kararı da bu konudaki önemli kararlardır.