Uygulamaymış, sadakat kartıymış hepsi boş. Bana kalırsa bunu en iyi esnaf ve pazarcılar yapıyor.
2 hafta önce zeytin aldım pazardan. salı günü yine gittim. şu siyah zeytinden yarım kilo ver dedim. Abla sen ondan değil, bundan almıştın diyor.
Hafızaya bak. 1 defa zeytin alanı dahi kayıt ediyor. Maşallah.
Ben de bugün 3.defa aynı insanla tanıştım.
Siarem diye okuyanın bildiği cereme diye okuyanların benimki de cerendi diye düşünenlerin oluştuğu başlık. Bilgiyi toplayıp müşteriyi daha iyi nasıl çekeriz nasıl kazıklarız. Diye yazılan zımbıtı. Bir nevi böcek kapan bitkisi.
bu işin ms dynamic kısmında değil de c# ta kendimizce yapılanında merakım var.
program kullanıcısına özel alanlar ekletip bu alanların bilgilerini sanki ilk kodlandığı anda öyleymiş gibi çekme şansımız var mı acaba. dbde olmayan bir alan sonuçta. dinamik yaratılacak.
lenovo'nun kullandığı iğrenç bir program. bir işlem için 5 dakika harcadıysanız, 4 dakikanız beklemekle geçmiştir. her zaman kullandığınız kullanıcı kodunuz ve şifreniz, durduk yere sorun çıkarır ve bir daha aynı kullanıcıdan giriş yapamazsınız. *
müşteri ilişkileri yönetimi'nin ingilizcesi "customer relationship management"ın baş harflerinde oluşan müşteri odaklı bir şirket yönetim stratejisidir.
bir şirketin müşteri ilişkilerini düzenli bir şekilde yönetmesine yardımcı olan metodoliji, yazılım ve internet yetenekleri için kullanılmış bir bilişim endüstrisidir.
crm, müşteri ilişkilerini daha verimli kullanmaya yönelik olarak müşterilerle ilgili her türlü veriye kolayca ulaşılabilecek şekilde elinin altında bulundurmaktır.
başlangıçta, satış gücü ve servis otomasyonunu içeren crm çözümleri, teknolojinin gelişmesi, yeni kanalların ortaya çıkması ve iş dünyasının giderek karmaşıklaşması sonucu pek çok kavramı içeren karmaşık yazılımlar haline dönüşmüştür. ayrıca çağrı merkezleri, kampanya yönetimi, pazarlama çözümleri, prim sistemleri gibi kavramlara crm içerisinde çözüm aranırken, müşteri ilişkileri kavramı da kanal, bayi, iş ortağı, çalışanlar ve hatta rakipleri de içine alan bir "ilişki yönetimi" kavramı haline gelmiştir.
crm'in ortaya çıkmasının nedenleri ise şöyle sıralanabilinir:
- kitlesel pazarlamanın gittikçe pahalı bir müşteri kazanma yolu olması
- pazar payının değil müşteri payının önemli hale gelmesi
- müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati kavramlarının önem kazanması
- varolan müşterinin değerinin anlaşılması ve bu müşteriyi elde tutma çabalarına gerek duyulması
- birebir pazarlamanın önem kazanmasıyla beraber her müşteriye özel ihtiyaçlarına göre davranma stratejilerinin gerekliliği
- yoğun rekabet ortamı
- iletişim teknolojileri (web, e-mail vb.) ve veri tabanı sistemlerinde yaşanan gelişmeler
etkili bir crm için gerekli etkenler şunlardır:
1- insan
2- yazılım değil strateji
3- ar-ge
4- kamu ve özel sektör
5- data mining
6- outsourcing
7- eksikler ve hatalar
8- planlama
9- farkındalık / farkında olmak
10- case by case
11- değişim yönetimi
12- partner seçimi
özellikle 1990'ların başından itibaren popüleritesi inanılmaz bir hızla artan ve artık günümüzde hemen hemen her şirketin uyguladığı pazarlama stratejisi...
CRM felsefesi temel olarak müşteri ilişkilerini bireyselleştirme, müşterileri tanıma, onları analiz etme ve müşterilerilerin istekleri doğrultusunda ürün ve hizmetleri özelleştirerek müşteri memnuniyetini ve dolayısıyla müşteri sadakatini maksimum düzeye çıkarmaktır.
tabiki çok geniş bir alanda ve çok sayıda müşteriye hizmet veren büyük şirketler bu modeli uygulamak için ciddi bir teknolojik alt yapıya ihtiyaç duymaktadırlar, ki bu noktada devreye CRM yazılımları girer...
müşteriye davranış biçimi disiplini. amacı müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati yaratmaktır. bir yazılım ile desteklenirse şirketin büyümesine büyük yardımı olur.
müşteri işlemlerinin detaylı analizi ile davranışlara ulaşabilmedir. genellikle bu sistemi danışman şirketler oldukça pahalıya büyük şirketlere satarlar. ancak crm in gerçegini anlayamamış kişiler ve yöneticiler crm in sadece bir program oldugunu dahasi pazardan domates alınıp evde kontrol edilmesine benzer birşey sanmışlardır. crm uzun vadeli bir yatırımdır ve şirketteki herkesin bunu benimsemesi gerekir.
kısaca söylede diyebiliriz. bir banka düşünün ve bu banka ile çalışan tüm müşteriler için bir veritabanı(database) oluşturulur. kişilerin bankalarla yaptıgı işlemler dogum günleri v.b birçok bilgi bu veritabanında bulunur. daha sonra bu bilgiler yorumlanır ve anlamlı bir hale dönüştürülür.örnegin kişi ayda 1000ytl maaş alıyor ve "a" bankasından parayı çekiyor. maaşını yattıgı gün çekiyor, peki bize bu ne saglar. demek bu adam ya parasını anında yiyor yada borçları var ödemeye götürüyor. belkide başka bir bankaya götürüyor. sonuç olarak o parayı "a" bankası kullanamıyor. buradan crm in ilk görevini yani olayı ögrendik sonra yorumladık ve son görevine geldi. o parayı elde tutabilmek için ne yapabiliriz?