ilgisi olan insan için en güzel derstir. lisedeki sistem sağ olsun pek eğlenceli geçmedi lakin kpss süresinde severek çalışıp bitirdiğim tek derstir. yeryüzü hareketlerine olan ilgimden dolayı derse daha da bağlandım açıkçası. canlı gösterilse gerçekten eğlenceli ders.
ülkemizde maalesef yeteri kadar ilgi görmeyen bilim. birçok avrupa ülkesinde belediyelerde dahi coğrafyacı bulundurmak zorunludur çünkü coğrafya tüm doğal afetlerin oluşumu ve sonuçları üzerine derin incelemeler yapan bir bilim dalıdır. ülkemizde ise maalesef ilkokul düzeyinden lise sona kadar ağırlığı azaltılmış ve ikinci plana atılmış bir bilim dalı haline gelmiştir. bu bilime yeteri kadar önem ve değer verilseydi emin olun ki ülkemizde başta deprem olmak üzere birçok doğal afet kayıpsız atlatılırdı.
uğraşlarımın en keyifli noktası çalışırken arkaplanda tüm bu bilgileri podcast niyetine dinliyor oluşum. siz de eğer bi şeylerle ilgilenirken müzik dinlemeyi seviyorsanız; müzik dinlemek yerine açın bunları arkada dönsün, bilgilenin.
"içimizde bir ülke vardır, bir ruh coğrafyası;yaşadığımız sürece bunun sınırlarını arar dururuz. Şanslı olup da bu ülkeyi bulabilenler, taşların üstünden akan su gibi rahatça kayarak iniş çıkışlara yayılır, yuvalarını bulmuş olurlar. Kimileri doğdukları yerde bulurlar bu ülkeyi, kimileri bir kıyı kasabasında susuzluktan kavrulduktan sonra çölde yüreklerinin tazelendiğini görürler. Yemyeşil tepeler arasında doğdukları halde ancak kentin yoğun, civcivli yalnızlığı içinde rahat edenler de vardır. Kimileri için bu arayış, bir başka insanın izini sürmektir; bir çocuk ya da ana, bir dede ya da kardeş, bir sevgili, bir eş, bir düşman…" Josephine Hart - Ölesiye
Bir yeryüzü bilimi. Coğrafya bir çok coğrafyacı tarafından farklı şekillerde tanımlanır ama özetlersek coğrafya insandır. insanın olduğu her yer coğrafyanın içindedir.
Dünya ile ilgili her şeyin anlatıldığı derstir. Az biyoloji az kimya katılmıştır. fazla Etken bir ders olmamasına rağmen bu dersi öğrencinin sevip sevmemesi tamamen öğretmene bağlıdır.
toplumların ve dolayısıyla devletlerin politik, ekonomik ve kültürel olarak şekil kazanmasında önemli bir faktördür. fakat tüm her şeyi coğrafya belirlemektedir demek determinizm eleştirisi ile karşı karşıya kalmaktan kurtulamaz.
örnek vermek gerekirse ingiltere'nin bir ada devleti ve abd'nin de iki okyanus arasına sıkışıp kalmışlığı o coğrafyalardaki insanların bireysel hareket etmesini mümkün kılarken, almanya ve rusya gibi daha genel olarak da avrasya ülkeleri gibi kara devletlerinde bulunan insanların ise bireyselcilikten daha ziyade toplumsalcı olmasını belirleyen en önemli faktör coğrafyanın yapısıdır.