gezilere, doğaya, yeryüzüne, toprağa ve denize merakı olanlara cennet gibi gelen derstir. okulda teknolojik imkanlar varsa projeksiyon makinesi ve google earth eşliğinde verilmelidir. tadından yenmez.
Havadan mıdır, sudan mıdır kırk derece ateşim
Dalgalardayım uçuyorum, gülümsüyor güneşim
Yok bir sırdaşım, çok arkadaşım ah şu dünyada
Bir su damlası içinde çocukluğum hala
Le lay le, le lay le, Le lay le, lay le lay le
Gezdim iklim iklim geldim sana
Baştan çıktım bu nasıl coğrafya
Usul usul yaklaş bana
Kaynasın kanım, gel yorul kollarımda
Uygulamalı Coğrafya dersleri verilmelidir.
Bu biçem, yapılandırmacı yaklaşıma da uygundur.
Örneğin peribacaları kapadokyada, Toroslar Akdeniz bölgesinde, Volkanizma erciyes dağında, turizm Uludağ gibi turistik merkezlerimizde, pirinç edirnede çeltik tarlasında, çay rize yöresinde, bozkır (step) iklimi konyada, şeker endüstrisi şeker fabrikasında, enerji üretimi hidroelektrik santralde ya da termik santralde... incelenmelidir.
O zaman Coğrafya dersi de amacına ulaşır, öğrenciler de mutlu olur.
coğrafya yunanca bir kelime olan geographe sözcüğünden türemiştir. dar anlamıyla: yer bilimi demektir. geniş anlamıyla: insanların içersinde yaşadığı doğal çevreyi ve bu çevreyle insanlar arasında etkileşimi inceleyen bilim dalıdır.
tarih çalışırken mutlaka içine girilen bilim. tarih biliminin olmazsa olmazı. özellikle geçmiş yüzyıllarda yaşanan hadiseleri kapsamlı bir şekilde anlamanın yolu coğrafyadan geçiyor.
Nankör derstir. Geçen yıl su gibi bildiğim konuları unutmuşum hep. Hepsi birbirine girmiş. 1-2 ay tekrar edilmeyince hemen unutuluyor. Bazı konuları çok zevkliyken bazıları sırf ezber.