ilk defa, M. Ö. 3. yüzyılda Eratosthenes tarafından kullanılan Coğrafya, Eski Yunanca'da yer anlamına gelen Geo ile tarif etmek, betimlemek anlamına gelen Graphie sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bugüne kadar coğrafyanın bir çok tanımı yapılmıştır. Prof. Dr. Cemalettin ŞAHiN'e göre; Coğrafya, insanın içinde yaşadığı çevrenin doğal özelliklerini, insan-doğal çevre etkileşimini ve bu etkileşim sonucu insanın ortaya koyduğu beşeri ve ekonomik etkinlikleri kendi prensipleri çerçevesinde inceleyerek sonuçlarını açıklayan bilimdir.
dünyada yaşayan ve dayatılan kadar düşünebilen varlıklar olarak hepimizin çevremizdeki 'bazı'olayları neden-sonuç ilişkisine bağlamamızı sağlatan ders.
coğrafya diye birşey yoktur. ey millet beni dinleyin böyle bişey yok. adamlar hayallerini ders olarak işletiyorlar. benc bu bir oyun. yani zekamızı yemek isteyenlerin oyunu. ben hayatımda bu ders kadar saçma bir ders gördüm yada görmedim ama bu ders gerçekten saçma çok saçma. hayal meridyeni gören var mı? yok. işte coğrafya yok . hayal bile değil. hayaller pembe olur. coğrafya pembe değil. berbat ötesi birşey. coğrafya dersi bize yalan olarak anlatılır.
(bkz: güneye giderken)
hiç bir öğretmenin * anlatamadığı derstir bu coğrafya.coğrafyanın daha ilk dersinde soğuturlar öğrenciyi meridyen, boylam, jeolojik, horst graben mraben diyerek.halbuki coğrafya hiç de öyle bir ders değildir.bunlar sadece coğrafyanın kabuğudur öğretmenin görevide bu kabuğu kaldırıp altında ki kuşları böceklerı ağaçları, ormanları ormanlarda ki ahşap evleri, gölleri aslolan coğrafyayı öğrenciye anlatmaktır.eğer bir öğretmen bunu yaparsa coğrafya kabusumuz olmaktan çıkar ve en sevdiğimiz dersler arasına girer ve zorla değil bu sefer isteyerek öğrenmeye çalışırız...
yurdum hocalarının ve eğitim propramımızın kafa karıştırmak için elinden geleni ardına koymadığı derstir.be adam hepsini ayrı ayrı anlatacağına desene yerşekilleri iklimi, iklim tarımı, tarım da sarı çizmeli mehmet ağayı etkilemiş.
insanla doğal ortam arasındaki karşılıklı etkileşimleri, bu etkileşimler sonucunda gelişen faaliyetlerle durumları dağılış, ilişki kurma, karşılaştırma, nedensellik ilişkilerine bağlı kalarak ve çeşitli araştırma yöntemleri uygulayarak araştırıp inceleyen, elde ettiği sonuçları bir sentez halinde ortaya koyan, kendi içerisinde çok sayıda bilim dalından oluşan bir bilimler topluluğudur. *