daha ilk bölümde varoluşu tesadüfe bağlayarak kendini inkar eden belgesel.hem diyorsun ki ''zerre üzerinde yaşayan insancıklarız'' ki böylece kainatın büyüklüğünden ve nizamından bahsediyorsun sonra da bunu tesadüfe bağlıyorsun...ayıp yemin ediyorum.
edi-1: 2. bölümünde göz gibi karmaşık ve muazzam bir yapının rastgele bakteri hareketlerince oluştuğunu iddia etmekte.yahu herşey rastgele ama süper.
biraz önce 8.bölümünü izlediğim, görsel olarak farklı ve bu farkı çok iyi kullanan bir programdır. evrim konusunda üstte birşeyler karaladık; amacımız biraz da mizahtı. ama bu yapımın diğerlerinden farkı açık anlaşılır ve net olarak anlatması. yani evrimi anlarsınız, mantığı kavrarsınız ama inanıp inanmamak size kalmış.
sadece oturun ve izleyin ilk bolumde aslinda evrende hicbirsey olmadigimizi anliyorsunuz. ve evrenin olusumundan beri gecen zamana kiyasla yasadigimiz 2000 yilin bir hic oldugunu anliyorsunuz.
ilk defa adını sağda solda bu kadar duyduğum, bu kadar tutulmuş bir belgeseldir. Bir belgesel delisi olarak hala izlemeye başlayamamış olmam beni çok üzmektedir.
neil degrasse tyson'dan daha yetkin bir vatandaş olaydı eyiydi ama gene de muhteşem bir belgesel. bilim dünyasının acun'u diyebileceğimiz bir arkadaştır kendisi. prestij kazanmak adına devamlı atıfta bulunduğu carl sagan'ın kesip attığı tırnak olamaz.
--spoiler--
şunu da eklemek istedim. bir analoji yaparsak, bir bilgisayar oyunu düşünün, haritalı olanlardan. oyuncu ilerledikçe haritadaki karanlık kalkar ve haritanın daha çok alanı görünmeye başlar. tıpkı age of empires gibi. bu analojide o karanlık alanları keşfetmenin tek yolu bilim olsun. ve tanrının da bu oyunu izlediğini düşünelim. analojiyi tamamlayacak olursak, tanrı oyun haritasındaki insanların haritanın tamamını görebilmek için ilerlemesini ve haritadaki karanlık alanları açmasını isterdi. yoksa o büyüklükte bir harita yapmanın ve bunu bu kadar güzel bir şekilde kurgulamanın ne anlamı kalırdı?
--spoiler--
muhteşem bir belgesel serisi. uzay gibi sonsuz bir konudan hareketle günümüz insanlarının evrimini anlatan olağanüstü animasyonlarla çok iyi bir seyir keyfi veren yapım.
ntv'de yayınlanmış olan "büyük insanlık tarihi" belgeselinden kat be kat iyidir.
özetle onedio.com sitesinde ortamlarda işinize yarayacak bilmem kaç bilgi başlıklarını sürekli takip edenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.
evreni, evrimi, bilimi anlaşılır, eğlenceli ve harika görsel şölenlerle anlatan bir seridir. Özellikle cosmos takvimini anlattığı kısımda kendimizi ne kadar büyüttüğümüzü gördüm. kesinlikle izlenmesi gereken bir eser.
2. Bölüm özellikle kesin izleyin, dünya hakkında evren hakkında kendiniz içinde derin düşünüp bilgi edinin. evrendeki tepkimiz karıncaya parmağımızı uzattığımızda onu ısırmaya çalışmasıyla aynı etki. bi bok değiliz kısacası çok özel hissetmeyin kendinizi.
yüzlerce yıldır insanoğlu tarafında yaşanan savaşların, olayların, hatıraların vs. hepsinin o cosmos yılı olarak düzenledikleri bir yıllık takvimde sadece son 14 saniyeye denk gelmesi beni etkilemiştir.
orada şu mesaj var aslında; kendimizce büyüttüğümüz olaylar aslında hiçte büyük değil, minminnacık tan da küçük, mikroorganizma bile değil yani...
uzun zamandan sonra izlediğim en güzel belgesellerden biridir. hele o cosmos yılı olarak düzenledikleri bir yıllık takvim çok ilginçtir. izlemek isteyenler için linki aşağıda paylaşıyorum.
yapımcısının family guy'ın yapımcısı seth macfarlane olduğu nefis belgesel. daha ilk bölümden yaratılışçılara inceden inceden ayar vermektedir. devamı gelmelidir.
Az once nat geoda izlediğim harika yapim. Mutlaka izlenmesi gereken bir is. Carl sagan kadar iyi midir bilemem ama. Bu adam da harika anlatmis. Kısaca hemen izleyin.
Not : bu başlığı ilk benim açmam sevinçten çok hüzün yarattı. Neyse...