bir çocuğun yaptığı hareketler salakçadır, aptalcadır ve düşünceden yoksun yapılan hareketlerdir. altına işemeler, olmadık zamanda olmadık hareketler, balkondan atlamalar ve bir dizi örnek...
yok efendim bu çocuk çok zeki, kutucuklara bilmem neleri koyuyor, birden 10 a kadar sayıyor.. geçin efendim bunları.. yineliyorum çocuk salaktır.
tüm bunlar bir yana
bebek taklidi yapan insanlar da salak oluyorlar. hele hele sevimli görünecem diye bebek taklidi yapmak gerizekalılıktan ileri gelir. sen bir yetişkinsin, yetişkin gibi davran.. adam gibi efendi gibi ol. bebek taklidi yaparak bir yerlere varamazsın..seninde yüzün kırışacak, seninde vaktin geçecek.. ileride utanacağğın davranışları sergileme..
netice itibari ile çocuk ne kadar salak ise çocuk taklidi yapan bir o kadar salaktır.
çocukların davranışlarının salakça bulunması üzerine yapılan yorumdur.
örnek; bir gün cafer isimli çocuğumuz altına eder. bunu gören ebeveyin bağırıR.
-- SIÇTI CAFER BEZ GETiR.
simdi gelelim fasulya bitkisinin faydalarina, efendim malumu aliniz cocukluk ciddi anlamda bir salakliktir. cünkü eften püften seyler için zirlanilir dunganga gibi asli astari olmayan seyler vasitasi ödünüz bokunuza karsitirilir.
yaz tatilerinde armut gibi ögle uykusuna yatirilan - ki satirlarin sahibi siddetle ögle uykusundan firar eyleyip cok saplak yemiştir- işte ne bileyim büyüklerinin yapma etme sunu yapma gibi korku telkinleri ile zehir olunan zamanlardir cocukluk.
misal size lambadan cikan eti cin pardon.. cin gelse dile benden ne dilersen derse zannederim cocukluguma geri dönmek istiyorum demezsiniz herhalde.
tamam güzel zamanlardi ne bileyim televizyonda cumartesiden cumartesiye vardi, işte herşey güzeldi peri masallari gibiydi falan fistik.
ammavelakin evde olan butun aksakliklarin faturasinin size kesildiği - kim kahve döktü halının üzerine kahveyi, aha bu, ben yapmadim, hadi lan ordan odandan cikmayacaksin-
o sabalaklik döneminde görülen hülyalara kim dönmek ister?
kim ister ki simdi bulundugu mertebeye varmak için harcadiği emeklerin zayi olmasini?
kim ister radyonun marconi icat ettiği bir aygit değil de içinde insanlar oldugu aldatmacasina yutmayi?
kim ister disarda özgürce gezmek varken sanki askerlik yaparmiş gibi sınırlı mahalde tavaf etmeyi?
sözün özü cocukluk bir devredir, nasil ki merdivenleri cikarken 34. basmaktan 7. basamaga geri inemezsek - farz-i misal olarak terennum ediyorum- cocukluga geri dönemeyiz.
bu gerceği kabul etmeliyiz artik. oldu bitti o dönem ve son the end yazisi arz-i endam eyledi.