vardır böyle huylarımız türk milleti olarak ve bir şeylerden illa bir anlam çıkarmaya çalışmak. nikede allah yazısı, coca colada allah yok yazısı çıkarmışızdır.
ama tamami ile art bir bakıştır. art derken sanatsal değil kötü niyetlidir.
siz hiç gördünüzmü bir hiristiyanın böyle şeylerle uğraştığını.
çıkıp papazın biri dedimi size.
efendim türkçede göt bizim god yani tanrı lafını andırıyor.
yada casus kelimesi bizim jesus (hz. isa) ya hitap edilmiş. isa'ya casus diyorlar.
türkçede kilişe sıradan baya demek. bizim kiliselere sıradan demek istiyorlar.
türklerin bu konudaki başarılarına bir örnekde bahçelinin 40ncı yıl hesabıdır.
arap alfabesini bilen biri olarak koka kola logosunun tesrten görünümünün la muhammed la mekke cümlesine benzetilişini biraz abartılı buluyorum. ama benim dediğim gibiyse bile "ilginç bir rastlantı"*.
(bkz: coca cola): muhammed yok mekke yok!
(bkz: pepsi): allah yok asıl!
(bkz: le cola): olum akıllı olun lan!
(bkz: kristal kola): tövbe edin ya gavurlar!
(bkz: zemzem kola): önce okuyun ey kafirler!
(bkz: cola turka): biz biliyoruz da mı okuyoruz!
kronolojik sıra böyle devam ediyor. muhtemelen yeni çıkacak kola markası da gerekli algoritmik düzenlemeden sonra:
Coca Cola'nın pazarlama temsilcilerinden biri Ortadoğu'daki görevinden büyük bir hayal kırıklığıyla dönmüş. Niye başarılı olamadığını da arkadaşlarına anlatmış:
"Beni Ortadoğu'ya ilk gönderdiklerinde iki sorun vardı : Ben Arapça bilmiyordum. Halkta da okuma yazma öyle yüksek değildi.
Bu yüzden onlara vermek istediğim mesajı yan yana 3 resim halinde düzenledim.
Birinci resimde bir Arap..Çölde kumların üstünde sürünüyor, susuzluktan kavrulmuş, ölüyor..
ikinci resimde kumlar arasında bulduğu Coca Cola'yı içiyor..
Üçüncüde adam dipdiri..Ayakta.. Canlı ve neşeli.."
"Ee.. Harika fikir.. Anlamadılar mı?.."
"Anladılar tabii. Sorun da bu.. Araplar sağdan sola okurlarmış meğer!.."
bunu ortaya atan bünyenin büyük ihtimal coca cola şişesi üstünde oturuken aklına gelmiş abuk söylemidir. bir de böcekten yapılıyormuş ya hani coca cola du bakalım daha ne boklar atılacak firmanın üstüne.
çamlıca ülkemizin güzide gazoz markalarındandır. şimdi çamlıca kelimesini ters çevirelim ve neler oluyor görelim. acılmaç esasen açılmaç kelimesinden türemiş olup 1600lü yıllarda masonların kendi aralarında selamlaşma şekilleri olup bu selamlaşmayı sadece önemli kararlardan önce verirlerdi. çamlıca tepesini ilk kez keşfeden amerikalı kaşif joseftic tiftic e göre mason kültüründe önemli yeri olan çamlıca nın türkiye pazarına sunulması da bir tesadüf değil. çamlıca nın tüm parası israil ordusuna gitmektedir. buna alet olmayalım.
yani öyleyse ne yapalım içmeyelim mi kristal kola mı içelim adamlar bilmem kaç yıl sonra logo mu değiştirsin sen olduğuna inandıktan sonra yazsa ne farkeder yazmasa ne farkeder. youtubeden sonra yeni bir yasak mı gelsin??
coca cola gibi dünyada, şişesi yumurtadan sonra en çok bilinen obje olan bir markanın böyle bir reklama ihtiyacı yoktur. yıllardan beri süre gelen bu konu, öküzün altında buza gören sığırlardan başkasını da ilgilendirmemektedir.
acaba tersten okunuş derken kastedilen bize göre mi tersten yoksa araplara göre mi tersten olduğunu merak ettiğim geyik. sonuçta bize göre ters olan yazı araplara göre düz, o açıdan eğer hakikaten orada arapça bir yazı varsa şak diye görmesi lazım adamların.
Mayıs 2000 tarihinde; Baş Müftü Sheik Nasser Farid Wassel (mısırda en yetkin din adamı) bu efsanenin destekçileri Ifta Enstitusune gidip soruyorlar nedir bu diye? çünkü eğer islamı zedeleyici bir unsur olması durumunda Mısırda yasaklanması mümkün bir içeceğin.
bunun üzerine enstitudeki araştırmacılar ve dil bilimciler araştırmaya başlıyor ve akabinde müftüden resmi açıklama geliyor.
Müftünün resmi açıklaması şu şekilde; bu markadaki yazı, islamiyeti veya müslümanlığı direkt veya endirekt bir şekilde rencide edici bir şey değildir. günümüzden 114 sene evvel Georgia da o yörenin harfleriyle tasarlanmıştır; arapça veya arap alfabesiyle alakası yoktur.
Coca cola yetkilileri yalanın internetten yayıldığına inanıyorlar. çünkü aynı yalan 2000de de suudi arabistanda ortaya çıkmış.
bu yalan yüzünden araplar amerikaya karşıda resmi olmayan boykot uygulamışlar.
Mısır da Coca cola pazarın %54 ünü elinde tutmakta ve 10binden fazla Mısırlı işçi istihdam etmekte. bu gün bu tarz yalan haberler yüzünden bu tarz istihdamları tehlikededir.
Derleyen; Barbara Mikkelson
Kaynakça;
Abdel-Hamid, Hoda. "Coke Label Tiff."
ABC News. 19 May 2000.
Ghalwash, Mae. "Squint Hard, Be Creative in Search for Blasphemy in Coca-Cola Logo."
Associated Press. 21 May 2000.
Agence France Press. "Mufti Hits at Rumors of Anti-Islamic Coke."
13 May 2000.