Coca Cola'nın ülkemizdeki ilk zamanlarını, ilk reklamlarını hatırlayalım diyeceğim aslında ama bu entrymi okuyan kaç kişinin yaşsal hafızası izin verir buna gerçekten bilemiyorum;
Biraz yardımcı olayım genç kuşak arkadaşlarıma;
Coca Cola reklamı demek yaşam satmak demekti eskiden, onu içtiğinizde tüm o batılı özendiğiniz ne varsa hepsine sahip olmuşsunuzcasına üstelik... olmaya çalışmak modernleşmenin de çoklu adımıydı da bir bakıma... yüzü batıya dönük modern ülke olmaya çabalamak...
şimdilerde Coca Cola'nın Müslüm Babalı, Özcan Deniz'li reklamlarından aslında ülkenin ne yana döndürüldüğünü de yine baştaki savımla ele alacak olursak çok açık görmek mümkün...
ve ismi de Koka Kola oldu malum atlamayalım önemli...
Yerelleşme politikasını yıllardır takip ettiğim bir marka Coca Cola, Ramazan, milli değerler, vb atlamıyor mesela...
ama bir yandan toplumun hangi yönden ne istediğini de iyi gözlemliyor, inceliyor, analiz ediyor ve reklamlarına yansıtıyorlar bunu kabul etmeliyiz... (Biz aslında reklama değil, ülke olarak geldiğimiz noktaya kızıyoruz bu açıdan ele aldığımızda)
yani o çok eleştirdiğimiz son reklam var ya ülkenin geldiği, getirildiği durumun en net özeti aslında...
Özcan Deniz mesela arabesk söylüyor cayır cayır hem de en damarından yeri geldiğinde ama tv nin sesini kısıp baktığınızda sanki modern bir popçu, ülke de aynı aslında dışarıdan bakıldığında gayet batılı, içinde yaşananlar ise tam bir doğu...
O kadar ki hayatımız eskiden Hollywood'muş meğer, şimdi olmuş Bollywood... Bir Yeşilçam olamadık zaten, bir biz bir kendimiz olamadık ya ben en çok da ona yanarım...
ve evet bu da bir Coca Cola reklamı şaka gibi Özcan Deniz'li olanın bile!!! bunun yanında baya baya gideri var yani
Az once Özcan deniz ile sila'nin reklamina denk geldim.. kahkaha attim bu nasil bi reklamdir.
Bolywood filmlerinden mi firladiniz? Ya da ne kadar para verildi de size bu denli rezil bir reklamda oynadiniz..
Sene olmus 2015 hala var böyle sacmaliklar. Ahahahahahaha.
son zamanlarda olanlar insanı uyuz etmektedir. içten içe aptal yerine koyulduğunu ve sömürüldüğünü hissettiriyor: zero ve koka-kola temalı olan son ikisi.
çok güzel çalışılan ve çok güzel reklamlardır. izleyince insanın içine bir iyimserlik ve mutluluk doluyor. kim yapıyorsa emeğinin karşılığını bihakkın alıyor hiç endişesi olmasın.
çok beğendiğim ve yaratıcı reklamlam yapan cola firmasıdır. gerçekten yaratıcıdır. yahudi malı falan diyoruz ama adamlar işlerini iyi yapıyor. iyi geçiriyorlar.
gayet başarılı ve yaratıcı reklamlara sahipler. sarılınca kola veren bir makine ile insanların hararetini düşürürken, samimiyetini yükseltebilen bir iş yapmışlar mesela.
uluslararası şirketlerin yerelleşme politikasının en önemli göstergesi olan şirkettir. öyle ki ramazan ayında sofrada coca-cola'nın olması gerekliliğinin inancını perkinleştirmiş yemeklerin yanında içilecek en iyi içeceğin kola olduğu algısını yerleştirmeyi büyük ölçüde başarmış şirkettir.
yemeğin yanında ayran mı ıyyy ben ayran içmiyorum diyen nesillerin doğmasını sağlayan büyük emperyal şirkettir.
Buna benzer hikaye çoktur. Ford NOVA adlı bir model çıkarır. Araba güney Amerikada neredeyse 0 satar. Durum hayretler uyandırır. Neden sonra araştırınca görürleri NOVA demek adamların dilinde "gitmez" demektir.
Bizden olmadığı halde, bizi bizlere daha iyi gösteren reklamlardır..
iyi müziklerle beslerler reklamlarını..
reklam dedikleri şey böyle bir şey olsa gerek.
efendim minik bebeğimiz ramazanda çevresinde gelişen olayları gözlemlemektedir.
önce abisini yaşlılara yardım ederken görür, şaşırır. a abim yaşlı teyzelere yardım ediyor, der. yani abisi o kadar fırsatçıdır ki anca ramazan gelince yardımcı olmaktadır.
sonra babası karşıdan karşıya geçenlere yol verir. çocuk yine şaşırır, aaa babam kornaya basmadı, der.
demek sadece ramazanlarda birbirimize hoşgörü gösterecek kadar içten pazarlıklıyız!
içerisinde yaşamak istediğim reklamlardır. insanlar mutlu, hayat güzel, şarkı söyleyenler, dans edenler , çiçekler, böcekler falan... başarılı reklamlar arasındadır ama malesef koca bir kandırmacadan başka bir şey değildir.
televizyonlarda dönen, her program arasında gözümüze ısrarla sokulan son reklamlarından sonra aklıma bir sorunun takılmasına veslie olmuş reklamlar silsilesi. acaba reklamda rol alan karakterler bağırınca ürünü daha mı iyi tanıtmış oluyorlar ya da seyirci o bağırıştan sonra gaza gelip rağbet mi gösteriyor çözemedim. bir de kim kime bağırıyor orası ayrı bir muamma. bir başkası için: