coca cola nın çok satmasının nedenlerinden biridir. ayrıca coca cola nın yıllardır! milyonlarca litre bedava cola dağıtması, bağımlıları arttırmaya yönelik bir hareket olarak algılanabilir*. zira biraz araştırıldığında, her gün cola içen, daha doğrusu içmeden duramayan insanları etrafımızda görmek mümkündür.
(bkz: kafein)
zamanında kolanın içinde kokain bulunduğu doğrudur. (belki hala vardır)
kafein zaten allahın emri.
ama bunun yanında adamların yıllık reklam bütçesi 150 milyar dolar. bu nedenle kolanın bünyeye etkisi konusunda bilimsel yayın yapmak bile çok zordur. sabah akşam kola reklamı görmek bağımlılığın önemli bir nedeni olsa gerek.
edit: rakam yanlıştır efendim (demek ki her zaman hoca lafına güvenmemek lazım). iuliano'nun uyarısı için teşekkür ederim. baktım, reklam bütçesi 1,5-2,4 milyar dolar gibi bir şeymiş coca cola'nın. gene de fena rakam değil.
aslında asıl bağımlılık yapan kola değil sadece yemekle birlikte asitli bir şeyler içme arzusudur. asitli bir şeyler içmezseniz yemek de yiyemiyorsunuz gibi bir durum ortaya çıkıyor, insanın canı istemiyor yani.
edit: ahanda bıraktım kolayı hatta tüm gazlı içecekleri bakalım yapıyor muymuş bağımlılık görecez.
sadece içindeki maddelerden değil reklamlarından da bağımlılık yapabilmektedir. kırmızının cazibesi ile hazırlanmış reklamları izleyen kişilerin %80'i reklamdan sonra canlarının çok kola çektiğini ve alıp içtiklerini söylemişlerdir.
insanların "yoktur böyle birşey. ben yıllardır içiyorum bağımlılık yaptığını görmedim." (!) dediği söylem. söylentiler vardır, biyolojik olarak ıspatlanamamıştır. pskolojik olabilir.