Şirkette kullandığımız beğendiğim sistemdir. Teknik detayını çok anlamıyorum ama sağlayan firmanın hizmeti. Daha önce iş için kullanmadığım için kıyaslayabilme şansım yok ama beğendim.
fiziksel sunucu maliyetlerinden kurtaran teknoloji. istediğiniz anda online olarak sunucunuzun disk boyutu, ram, trafik miktarını arttırabilir yada düşürebilirsiniz, fiziksel sunucuda ram yükseltmek için haricen ram alıp datacentera gidip sunucunuza ram'i takmanız gerekli. ayrıca kullandığın kadar öde mantığı vardır, ne kadar trafik kullanmışsanız o kadar ödersiniz. her yerden ulaşım sağlar örneğin dropbox yada google drive bir cloud computing uygulamasıdır. sayelerinde dosyanıza internete bağlı herhangi bir cihazdan bağlanabilirsiniz. hayatı kolaylaştıran avantajı bol bir teknolojidir.
edit :
türkçe detaylı bilgi için basit makale : http://www.bilginc.com/eg.../31/cloud-computing-nedir
ingilizceniz varsa : https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
tüm porno arşivini aktararak bilgisayarı tesadüfen kullanan aile bireylerine, akrabalara ya da kız arkadaşa yakalanma oranını 0'a indirerek canım arşivin uçup gitmesini engelleyen güzide teknoloji. *
cloud computing, her şeyin bir servis olarak verilerek insanlardan para almanın, yeni dünya düzeninin teknolojideki adıdır. Ticaretteki sınırları ortadan kaldırmanın bir yoludur. Bu alternatif bakış açısının yanında işin bir de teknolojik tarafı var:
Fiziksel kaynakların sanallaştırılarak ihtiyaç anında, çok kısa bir süre içinde ihtiyaç duyan kişiye sunulmasıdır en genel tanımıyla. Sanallaştırılan fiziksel kaynakların arasında ağ altyapısı, sunucular ve depolama donanımları yer almaktadır. Servis olarak verilecek şey neyse (yazılım, uygulama ya da platform) ona uygun bir sanallaştırma altyapısı, orta kademe ve ön yüz yazılımları aracılığıyla web üzerinden gerekli servis sağlanır.
Şimdilik PaaS(platform as a service), SaaS (software as a service) gibi kavramlar var. Bu kavramlar git gide yaygınlaştırılmaya çalıştırılıyor. Bu konudaki yeni trend ise XaaS'tır. Burada X herhangi birşey anlamına geliyor. Olası herşeyin service olarak internet üzerinden verilmesi anlamına gelir.
Derya deniz başka bir konudur ve (bkz: HPC) high performance computing ile organik bağları vardır eğer yoksa bile olmalıdır zira herşeyin servis olarak sunulacağı (örnek HaaS: Human as a Service) bir dünyada yüksek başarımlı hesaplama olmaksızın bu yükün altından kalmak mümkün olmayacaktır.
Cloud computing çok taze bir kavramdır. Uygulamaları diğer teknoloilere göre yenidir. Bu nedenle tam oturmamıştır. Türkçeye hafiften gülümsetecek bir şekilde bulut bilişim olarak çevrilmiştir.
Ortalıkta cloud computing'i biliyorum diyen pekçok insan vardır ancak yaygınlaşmamış bir teknolojiyi bilmeleri pek mümkün görünmemektedir. Dahası kavramlar bile henüz yerli yerine oturmamıştır. Cloud computing'i biliyorum sananlar ancak ve ancak bu kavramı öğrenmeye başlayanlardır.
Kredi kartı gibi sisteme göbeğimizden bağlanmamızı sağlayacak bir başka fırıldak. Yerinizi belli etmeden döküman bile oluşturamayacaksınız yani anca txt'de.
gmail'in her saniye artan depolama alanı ilk gerçek cloud computing uygulamasıydı. gmail accountunu sadece mail kutusu olarak kullanmayanların yıllardır keyfini sürdüğü "documents", "photos", "calendar" gibi uygulamaları bütün dosyalarınıza herhangi bir yerde, herhangi bir bilgisayardan ulaşmanızı sağlıyordu.
kablosuz erişim teknolojilerinin gelişimiyle yaygınlaşacak netbooklar ve diğer mobil internet cihazları (MID)cd-dvd sürücülerden, hard disklerden kurtulunca hafiflediler.
ilk cep telefonlarına "takoz" gibi uygun bir isim bulanların, güya taşınabilir dizüstü bilgisayarlar için bulacağı ismi merakla bekliyoruz.
web siteleri üzerinden çalıştırılan uygulamalardır. bir nevi kurulumsuz çalışan online uygulamalar. google docs yada şu sıralar popülerleşen grafik tasarım uygulamarı (web üzerinden photoshop..) buna örnek teşkil eder.