trafik işaretlerini incelerken çok ilginç buluşlar atar ortaya; ona göre, renk sistemi ile doğa insan beyninde yansımaktadır, güneş ışığının spektrumda sıralanışına bakarsak, bir uçta kırmızının, tam karşıt uçta da yeşilin yer aldığını görürüz, kırmızı ise kanın rengidir ve bu niteliği ile korku verir, ilkel toplumlarda da, uygar toplumlarda da kırmızı "tehlike" anlamını kapsar. bundan yola çıkarak, karşıtlık ilkesi gereğince, öbür uçtaki yeşil, "tehlikesizlik" kavramına yol açmıştır. spektrumda ortaya düşen sarı ise, ikisi ortası durumdur, dikkatle beklemeyi simgeler. böylece renk sistemine uygun bir kavramlar dizgesi ortaya çıkar. trafikte kullanılan dizgenin yapısı budur.
fransız etnoloji bilgini, yapısalcılık (structuralisme) kuramının öncüsüdür. özgün buluşları ile bütün insan bilimlerini etkisi altına almış yaman bir düşünür olarak bütün uygar ülkelerde tanınır da, yazık ki, bizde adını bilen çok azdır.
ünlü bilgin, genel kanıya karşı gelerek, yazının bulunması olayını küçümser... "insanoğlu," diyor bir incelemesinde, "en büyük iki buluşu olan tarım ve hayvanın evcilleştirilmesini yazıdan önce gerçekleştirmiştir." bununla da kalmaz lévy-strauss, yazının, yönetenlerin çıkarından yana, halka karşı bir rol oynamış olduğunu da ileri sürer. yazı uzun bir süre sadece yukarı katlarda bulunanlara, soylulara, yöneticilere, zenginlere özgü bir ayrıcalık olarak kalmıştır; bununla kalsa iyi, yazıyı bilenler, yazı bilmeyen halkı onunla korkutmuşlar, kitabı onların burunlarına burunlarına sokarak cezalar vermişler, "burada ne yazdığını biliyor musunuz?" diyerek yazı bilmeyenlerin ödlerini koparmışlardır. bu yüzden olduğu kuşkusuz, yine lévy-strauss'un anlattığına göre, ilkel bir kabilede, yazı yazmayı öğrendi diye kralı halk alaşağı etmiş, ya da öldürmüş... adamlar bunca ürkmüşler yazıdan.
mitosları incelerken, bunların ilkel insanlardan kalma birtakım eksik işaretler gibi görülmesini ve onlarda ne anlatılıyorsa, söylenmek istenenin o olduğunu önemle belirtir, simgeler gibi görmez mitosları; sözgelişi, mitoslarda insanlar hayvanlarla konuşuyorlar ya da onlarla evleniyorlarsa, denizde ya da gökyüzünde yaşıyorlarsa, topraktan çıkmışlarsa, bize ulaştırılmak istenen haber budur ve biz bu masallardan insanın çok eski geçmişteki yaşamı üstüne birtakım "uslamalara" girişebiliriz.
böyle yaparak ilkel insanla uygar insanın, kafa yapıları bakımından birtakım ortaklıklar gösterdiğini öne sürer.
1908 doğumlu*. 1934-37 yılları arasında Brezilya'da Sao Paulo Üniversitesi'nde sosyoloji profesörlüğü yaptı ve ilk saha çalışmalarını da burada gerçekleştirdi. 1941-45 arası New York'ta New School for Social Research'te ders verdi. 'Dilbilim ve Antropolojide Yapısal Çözümleme' adlı tartışma açıcı makalesini bu dönemde yayımladı. 1950-79 yılları arasında Paris Üniversitesi Uygulamalı Yüksek Araştırmalar Okulu'nda sosyal antropoloji çalışmaları yöneticisi olarak görev aldı. 1959-82 yılları arasında Collège de France'ta yine antropoloji kürsüsünde eğitim verdi. Brezilya'nın yanı sıra, bugünkü Bangladeş'te de alan çalışmaları yapan Lévi-Strauss, 1973'te Académie Française üyeliğine seçildi.*
antropolog, insanbilim uzmanı. Saussure'ın ilkelerinden etkilenen ilk bilim insanı. efsanelerdeki zengin semboller onu çok cezbetmiştir ve dünya efsaneleri üzerine çalışmıştır. ona göre efsaneler dil gibi egemen ve güçlüdür. her efsane bir 'parole' örneğidir. Strauss efsaneleri anlamak için onların yapısını incelemiştir.