cinsiyet oluşumunda genlerin etkisi

entry3 galeri0
    1.
  1. homofobikler ve ahlak bekçileri cehaletlerinden habersiz oldukları için bu haldeler. bilmek korkulardan ve saplantılardan arınmak demektir. öyleyse araştırıp okumak gerek. leo buscaglia nın da dediği gibi yaşamak, sevmek ve öğrenmek, tüm gayemiz bu olmalı. şapşal kanser hücreleri gibi bir diğerini yok ederek varolacağımızı sanarak kendimizi yok ettiğimizin farkına varalım artık.

    --spoiler--
    Cinsiyet, annede bulunan XX kromozomu ile babada bulunan XY kromozomunun kombinasyonu sonucu ortaya çıkar.

    Bu kombinasyon eğer; hem anneden, hem de babadan X kromozomu alınarak oluyorsa doğacak olan bebek kız, anneden X, babadan Y kromozomu alınarak oluyorsa doğacak olan bebek erkek olur. Canlılarda cinsiyet tayini her zaman XX ve XY kromozomlarının kombinasyonu sonucu ortaya çıkmıyor. Bazen XX ve XY sisteminin dışında başka cinsiyet kromozomları da cinsiyet oluşumunda rol oynamaktadır. Ayrıca bazı canlılarda çevresel faktörler de cinsiyet oluşumunda etkili rol oynayabilmektedir.
    --spoiler--
    1 ...
  2. 2.
  3. genlerin cinsiyet üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
    0 ...
  4. 3.
  5. Yukarıdaki entrye ilave yapayim azıcık: sry dedigimiz bir gen bolgesi vardir "Y " kromozomunun üstünde " sry " yeterince aktif olamazsa kisi "xy " genotopinde (gen tipi ) olmasina ragmen "xx " fenotipinin ( dis görünüş) ozelliklerini daha baskin taşır. baska bir durumda soyledir : ic genital organlarin "erkek " gibi gelistigi ama "dis genital organlarin " "kadin " genital organlari olarak gelistigi hormon yada enzim eksikliklerinde gorulen cinsiyet karisikligi nedenleridir.
    Baska bir durum : ambigus genitale : dis genital organlarin her iki cinsin ozelliklerini barindirmasi.
    Ayrica sunu da zaten herkes biliyodur diye dusunmekle beraber yine de yazayim : fetusun cinsel gelisimde eger mullerian inhibitinh factor (mih ) olmazsa fetus " disi " olarak gelisir . Yani soyle geliyor bu bana fetus " disi " cinsiyetinde olmaya daha egilimli , erkek cinsiyetinde olabilmesi icin gerekli pek cok baska faktör var ve bu faktor ( enzim hormon gen bolgesi aktivitesi vs ) eksiklikledinde fetus "disi " olmaya daha yakın.
    ( birseyler yanlis yazilmissa ki olabilir yani ).
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük