neden sadece arapça konuştukları merak edilen yaratıklardır.
ne bu arapça merakı, niye diğer dillerden üstünmüş gibi davranılıyor? neden araplar kutsalmış gibi davranılıyor sürekli?
şu televizyonlara çıkıp koyunun üstünde, bal peteğinde, şeftalinin içinde arapça allah yazıyor diyenlere de tavımdır. niye arapça kardeşim? arapça yazı görse ağlayacak adamları tanıyorum lan.
kesinlikle benimle muhatap oluyorlar. garip garip sesler, eşyaların başka yerlerde olması. karanlıkta pena elimden kayboldu, en fazla yere düşmesi gerek ama yok.
Siyasi bir roman olan Ecinniler 19. yüzyılın ikinci yarısında ateizm, nihilizm ve sosyalizm gibi ideolojilerle birlikte batı düşüncesinin rusya ve rus insanı üzerindeki etkilerini ele alır ve de eleştirir. dostoyevski bu Kitapta sosyalizm ve nihilizm gibi aşırılıkçı ideolojilerin toplumsal yapı üzerindeki tahribatlarını ortaya koymaya çalışır.
--spoiler--
Geçen yüzyılın toplumunu, insanları yeren bir ingiliz romanında Gulliver diye birisi, boyları ancak sekiz on santim olan cücelerin ülkesinden döndüğünde kendini dev insan görmeye o kadar alışmıştır ki, Londranın caddelerinde dolaşırken çevresindekileri hâlâ küçük yaratıklar, kendisini de dev sanarak, yanlışlıkla ayağının altında kalıp ezilmesinler diye kaldırımda yürüyen insanlara, caddeden geçen faytonlara yana kaçmaları, kendilerini korumaları için elinde olmadan bağırır. Böyle bağırıp çağırıyor diye eğlenirler onunla, ağızlarını bozarlar kentliler, yontulmamış arabacılar kırbaçlarını indirirler. Devin suratına: Ama hakça bir şey mi bu şimdi? Alışkanlığın kişiye yaptırmayacağı şey mi vardır? Bir kere alıştığı şeyi kolay kolay bırakamaz kişi
--spoiler--
insanı derinden sarsan ve okudukça saran kitaptır vesselam.
senelerce yaşayabilirler,insanlar üstüne işediklerinde,kaynar su döktüklerinde,onları kızdırdıklarında yada keyifleri istediklerinde insan bedenlerine girebilirler.
Bir edebi değer olarak işe yarayabilecek unsurlardır. Bunun dışında, çocuk psikolojisini birçok evde etkilemektedirler bu kurgusal yaratıklar. Bir gerçek olarak alınırlar toplumumuzun gelişmeyen kesimlerinde ve üzerine, hep inanmak bağlamında tartışılır. Bir şey için inanmak söz konusu olduğunda -eğer o şey bir tür aşk değilse- kesinlikle yaş tahtaya bastırır; fostur, boştur.
Çok uğraşıldığı zaman, maalesef bir şekilde varlığını hissettiren anlaması zor güç. Kuranı kerimde varlığı olan çok ilgilenmememiz gereken doğa dışı ağır durum. Ticaret yapıp üstünden para kazanılmaması gereken enteresan olaylar. Varlığı mutlak olan, en azından benim böyle inandığım, uğraşmadığım ve korktuğum konu.